0

Лекарите и медицинските сестри отново протестират. Настояват за повече пари в сектора, за възстановяване на договарянето със здравната каса и за справедливо заплащане на труда им. И отново заплашват, че ако исканията им не се изпълнят, ще обявят ефективни стачни действия. Този рефрен се повтаря вече втора година, очевидно без ефект.

Вече втора година медиците държат високо напрежението в здравния сектор. Протестите им идват на приливи и отливи в зависимост от това какви обещания им се дават.

В момента се надига нова вълна, която може да залее цялата страна. Недоволството започва, както обикновено, от "Пирогов". Спешната болница е най-невралгичният пункт - тук се лекуват тежки случаи, изискващи много средства, така че парите бързо свършват.

Протестират и в педиатрията заради вътрешни неуредици и съмнения за политически назначения. Лечебното заведение има нов директор, който тръгна с фалстарт, като уволни един от най-добрите специалисти в страната - доц. Емилия Христова, национален консултант по неонатология, избрана за лекар на 2006 г.

Въпреки че лекарката беше върната на работа, проблемите с управлението на болницата останаха.

Какво искат медиците

Първите сериозни протести на лекарите започнаха в средата на 2006 г., когато на 1 юли здравната каса оряза цените на 57 клинични пътеки. Въпреки че те обхванаха цялата страна, не предизвикаха особен ефект и касата продължи да плаща на болниците по намалените разценки.

Пикът на недоволството на белите престилки обаче беше в началото на 2007 г. На 15 февруари хиляди лекари, медицински сестри, акушерки и фелдшери излязоха на национален протестен митинг пред храма "Св. Александър Невски".

Те заявиха, че са недоволни от заплатите си, от остарялата апаратура, с която работят. Поискаха ясна визия за реформата в сектора, най-малко 6% от БВП за здравеопазване, увеличение на здравната вноска, по-високи заплати.

Професионалистите по здравни грижи (медсестри, акушерки, лаборанти) пък настояха за ясен регламент на професиите, за увеличаване на приема в медицинските колежи, както и за определяне на минимален праг на възнагражденията, който да е равен на една средна заплата за страната.

Медицинските сестри са два пъти по-малко от необходимото и продължават да напускат страната, има опасност и най-кадърните лекари да ги последват, предупреди тогава проф. Станка Маркова, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

Много остри изказвания прозвучаха и срещу монопола на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От обикновен финансов орган касата се превърна в репресивен апарат, който постави колегите в безизходица, заяви д-р Цветан Райчинов, зам.-председател на лекарския съюз.

Затова медиците се обявиха за създаването на конкуренция в здравеопазването чрез включването и на други осигурителни институции, както и за връщане на принципа на договаряне - едно достижение на демокрацията, което през последните две години е потъпкано.

На финала на митинга лекарите и сестрите поискаха среща с премиера, с председателя на парламента, с всички заинтересувани страни в здравната сфера. И заплашиха, че ако не се изпълнят исканията им, ще стачкуват ефективно в цялата страна. Седмица по-късно протестът замря.

Сега шефовете на районните колегии обясняват, че не са успели да организират хората, защото моментът не бил подходящ и медиците са се уморили.

Лекуват се симптомите, а не причината

Чрез протестите си лекарите и сестрите ясно начертаха основните проблеми в здравеопазването и заявиха, че са необходими дискусии и решения по тях.

Няколко месеца по-късно обаче ситуацията в сектора е същата - парите не стигат, здравната каса сама определя регламентите, замисля се ново орязване на и без това недофинансираните клинични пътеки. Докторите в "Пирогов" алармират, че лекуват пациентите с медикаменти с изтекъл срок, които са били адекватни преди 30 години.

Премиерът обаче е с "много натоварена програма" и затова отказа среща с медиците.

Най-лошото е, че въпреки обещанията, дадени по време на протеста, все още няма приета национална здравна стратегия, все още няма ясна визия за развитие на системата, коментира вчера д-р Райчинов. Той обясни, че още при приемането на бюджета на здравната каса са предупредили институциите, че парите няма да стигнат, но тогава никой не им е обърнал внимание.

Сега сме убедени, че касата ще намали отново цените по клиничните пътеки и това ще доведе до спадане на доходите на лекарите, прогнозира Райчинов. Според него подобно решение със сигурност ще създаде отново напрежение в сектора.

Друг дразнещ фактор е липсата на начертан път за продължаване на реформите, обясняват работещи в системата. Социалистите си остават далеч от пазарните идеи. Не се говори за приватизация, не се коригират закони в тази посока.

Обществото и медицинското съсловие се хранят със слухове за увеличение на здравната вноска на 7 или на 10%, за задължителен втори стълб на здравното осигуряване, който ту ще го има, ту няма да се случи.

Говори се също, че вече се подготвя проектобюджетът на касата за 2008 г. и в него парите за здраве са увеличени само със 100 млн. лв., а те на фона на цялостното недофинансиране на системата са нищо. С тях ще се направи опит да се излекуват симптомите - хроничното недоволство и протест на лекарите, но не и заболяването на здравеопазването, смятат в лекарския съюз.

За тоягата и моркова

Управляващите се справиха с протестите преди три месеца, като използваха заплахи и в същото време обещания за малко повече пари. Първо заявиха, че ще премахнат задължителното членство в Българския лекарски съюз, което на практика ще обезсмисли съществуването на организацията. Така бързо бяха ограничени действията на БЛС.

Освен това министър Гайдарски се зарече, че заплатите на сестрите и акушерките ще бъдат увеличени с 20% със задна дата от 1 януари 2007 г.

Според проф. Станка Маркова обаче до този момент професионалистите по здравни грижи не са получили тези пари.

На фона на шофьорите и ватманите, които си извоюваха по 800 лв., се оказва, че сестрите работят за една четвърт от тяхната заплата, пресметна Маркова. Според нея правителството изобщо не ги е чуло и много малка част от исканията им са изпълнени.

Желанието да започват работа с начална заплата, която да е равна на средната за страната, е останало мираж.

Въпреки настояването обучението за степен бакалавър да е 3 години, за да се превъзмогне липсата на кадри в болниците, парламентът реши квалификацията да се получава за 4 години. Освен това не е ясно дали ще бъде увеличен значително приемът в медицинските университети.

"Ние ще продължим да настояваме при приемането на промените в Закона за лечебните заведения да се даде право на сестрите и акушерките да работят самостоятелно. По този начин те ще могат да откриват по кварталите групови сестрински и акушерски практики за долекуване, рехабилитация и за обслужване извън болницата по домовете на пациентите", обясни Маркова.

Според нея трябва да се определи и кои от тези дейности ще се плащат от здравната каса. В противен случай отново ще протестираме, защото се ограничават възможностите ни да работим самостоятелно, подчерта председателят на асоциацията.

Съсловната организация обяви, че подкрепя протестите в "Пирогов", защото исканията са справедливи. Предполагам, че и Българският лекарски съюз ще ги подкрепи, но решението ще вземем на Националния съвет, който ще приключи днес, каза и д-р Райчинов. Според него проблемите в "Пирогов" са сходни с тези в цялата страна, така че вероятно всички лекари отново ще надигнат глас в защита на правата си.

Проблемите се повтарят всяка година

Протестите на лекарите обикновено са свързани с преговорите за рамков договор, които е традиция да се правят в последния възможен момент. По време на протестите през януари и февруари от здравната каса обещаха, че тази година правилата, по които ще се работи през 2008 г., ще се обсъждат още от март.

Д-р Райчинов обаче обясни, че до този момент никой не ги е поканил на разговори. Министър Гайдарски заяви преди време, че страната ще има здравна стратегия най-късно до края на май, но в последните месеци като че ли здравната тема е табу за управляващите - липсва информация дали коалиционните партньори са се споразумели за реформата в сектора.

В Министерския съвет не се внасят никакви документи за разглеждане. Така че вероятно сагата, на която вече се нагледахме, ще се повтори отново. Анализатори дори прогнозират, че здравният министър ще бъде сменен, за да може правителството да отложи поне с година решаването на проблемите.

Защото никой не прави реформи, когато предстоят кметски избори.

На фона на засилващото се напрежение в здравното министерството, изглежда, най-после се стреснаха и преведоха на "Пирогов" около 800 хил. лв. за спешните пациенти, на които е оказана медицинска помощ, но не са останали на лечение в института.

Министър Гайдарски дори отпусна и обещаните 2.5 млн. лв. за повишаване заплатите на медицинските сестри и специалисти, които работят в държавните болници.

Засега спешните доктори от "Пирогов" са категорични, че няма да преустановят протестите заради обещаните "жълти стотинки". Вчера те спряха плановите операции в болницата и заплашиха, че на 1 юни ще отидат да протестират пред парламента.

Дали така ще влезем в новия кръг от безплодни протести, потушавани временно с обещания, ще се разбере съвсем скоро.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 7 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 10 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 11 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 11 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 11 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 12 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 13 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 13 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 13 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 13 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 14 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 14 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 14 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen