0
С 11% от всички гласове "Благодаря" беше избрана за най-хубавата българска дума в допитването, организирано от "Ретро радио" (RetroRadio.bg). Резултатите бяха оповестени рано сутринта на националния празник Трети март.

Втората най-често предлагана дума от участниците в анкетата е съществителното "обич" с 9%, следвано от "България" със 7% от предложенията. Eто и останалите думи в Топ 10:

4. татковина
5. любов
6. свобода
7. мама
8. отечество
9. родина
10. чедо

В националното допитване, което стартира на 1 февруари, се включиха над 2000 души, които са дали мнението си чрез SMS, обаждане в ефир и коментар в уебсайта на радиото (www.retroradio.bg).

Инициативата е осъществена с подкрепа по проекта на "ГлоБул" "Покрив за българската култура".

За да обсъдят слушателския вот и да дадат своята оценка относно кампанията, в края на миналата седмица се събраха известни личности, свързани с българския език и култура: поета Любомир Левчев, директорът на Института по български език към БАН проф. Емил Райнов, Любов Костова (мениджър "Връзки с обществеността" към Британския съвет), преподавателите в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Ани Гергова и доц. Георги Лозанов.

Според Любомир Левчев три думи заслужават особено внимание: "България", "свобода" и "любов", а доц.Лозанов сподели, че от крайната десетка би избрал "чедо".

Проф. Гергова определи като най-хубава и българска думата "отечество", а проф. Райнов заяви, че думата "обич" няма аналог в друг език.

В ефира на "Ретро радио" любимата си дума от чуждия за тях български език споделиха и представители на някои дипломатически мисии у нас.

Иън Стюарт, който е втори политически секретар в посолството на Великобритания в София и директор на Британския съвет у нас, избра "приключение".

Зам.-посланикът на Испания Алфредо Мартинес изброи "тати", "каварма" и "умереност"; за американския му колега Джеф Левин най-благозвучна е думата "костенурка".

Първият секретар на посолството на Руската федерация у нас Владимир Клеманов избра "чучулига", а Николаос Влахакис, прессъветник в посолството на Гърция, гласува за думата "приятелство".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@