0

Доволен ли сте от формата, в който бяхте издигнат?

- Да, категорично. Идеята да се издигне общ кандидат в дясното пространство принадлежи на Европейската народна партия. Членове на тази международна организация в България са няколко политически партии. Тези четири партии, които са членове, български говоря, които са членове на Европейската народна партия, именно те застанаха и останаха зад мен, включително и вчера, и писмено техните ръководители потвърдиха подкрепата си с ония възможности, които те имат като структури в страната и т. н.

Питам ви, защото, когато се появи вашето име по време на преговорите на десните, вие заявихте, и то доста категорично заявихте, че ще се съгласите само ако ви подкрепят всички десни партии.

Още тогава на всички ни се стори, че това е невъзможно да се случи. Ето, стана ясно, че е невъзможно да се случи. Всички десни партии не се обединиха, а пък вие след няколко месеца променихте мнението си.

- Тази инициатива на тия български четири партии, които, знаете, подписаха и споразумение за това нещо, и в Рим бяха преди време, след това на местна база е разширена да включи и останалите партии, които са парламентарно представени. По тоя начин числото е нараснало на осем. Тези останали четири допълнително вие знаете, че нямат самостоятелно, така, участие, в парламентите са винаги с някоя друга коалиция.

Коалиция.

- Коалиция, точно така. Тези партии аз очаквах, защото така бяха и утвърдени, половин година се правеха неуспешни опити да се излъчи единна кандидатура и най-накрая на мен, когато ми се направи предложението в началото на юли, беше казано, че вече стигаме до етап, когато разбираме, че досегашните номинации, правени от отделните партии, би трябвало да се оттеглят и да дойде един външен нов човек, на когото да имаме доверие. И това е именно, което ме ангажира.

Обиди ли ви това, че Петър Стоянов вчера не присъства на вашето издигане?

- Не.

Той е намерил по-важна задача очевидно.

- И председателят на инициативния комитет изрично посочи защо г-н Стоянов не присъства.

Защо?

- Защото отсъства от страната по един ангажимент, поет много преди това, и просто е невъзможно, съвпадение на дати и на ангажименти от по-рано определени, да присъства. Но той, знаете, също е подписал, и то буквално ден преди моята номинация, това споразумение на четирите партии. Така че отсъствието на г-н Стоянов в никой случай не бива да се обяснява с някакво друго, различно поведение от останалите, които...

Малко половинчато звучи подкрепата на СДС в медиите. Дори и днес, не знам дали сте чели вестници, на много места се чудели сини членове защо издигат точно вас, как да агитират точно за вас.

- Аз действително съм професионално ориентиран в едни среди и там съм известен. На голямата наша общественост действително не съм известен. Но предстои предизборна кампания. Предстои оттук нататък популяризиране. Аз се надявам, че в това, което предстои, срещите, които ми предстоят, моите контакти с хората ще позволят това нещо да бъде преодоляно.

Да се превърнете в по-популярно лице. Но въпросът ми беше друг по-скоро. По-скоро отляво или по-скоро отдясно очаквате атаки отсега нататък?

- Не очаквам атаки отдясно, тъй като аз се явявам не като издигнат от една партия. Аз съм издигнат от един инициативен комитет от много авторитетни представители - на нашите академични среди, среди на изкуството, включително дори и проф. Минко Балкански от Париж и той се е включил в това.

А защо от инициативен комитет? Не бягат ли по този начин от отговорност десните лидери?

- Не, това е въпрос на техника как да се издигне една кандидатура. И аз, след като бях поканен и се включих в това, разбрах, че те, преди още да се обърнат към мене, са имали идеята и всяка от тия партии е предложила даже имена на хора, които те предлагат да бъдат включени в инициативния комитет.

Така че идеята по този начин да стане издигане на кандидатурата на десния кандидат е именно тази - да бъде с инициативен комитет. Това не е някакъв компромисен вариант, наложен от
развитието на допълнителните събития.

Други имена вече се появиха. Очевидно ген. Борисов ще извади свой човек.

- Вижте, в едни президентски избори...

Вие говорихте ли с него, срещнахте ли си? Между другото по телефона, май, само сте се чували.

- Не, нито даже и по телефон. Аз служебно не съм имал никакъв повод да бъда в контакт с ген. Борисов.

Ето, сега имате.

- Сега вече, но виждате аз вчера съм номиниран, нали. Оттук нататък започват. Аз ще се обърна към всички, които са в дясното или се определят към настоящия...

Към Стефан Софиянски пак ще се обърнете ли?

- Не, той вече категорично заяви.

Е, той веднъж ви подкрепи, пък след това...

- Е, именно, именно затова.

Така. Към ген. Борисов кога ще се обърнете и какво ще му кажете?

- А, това е вече въпрос на време и на преценка, нали. За това си има... ще се оценят тия неща. Но аз ще потърся наистина подкрепата, затова ще се явявам. Вижте, аз много пъти съм го оповестявал, аз ще си го позволя и при вас да го повторя. Аз не търся някаква кариера тепърва в бъдеще. Аз съм човек, който достатъчно е направил, каквото е направил, в професионалната си изява. Но при днешното положение в България нуждата от промяна е крещяща, крещяща е тази нужда.

Президентските избори са един прекрасен повод да се сложи началото на тази промяна. И след като отделните партии не могат да се разберат, в дясното пространство, аз съм дясноориентиран човек, никога не съм членувал в комунистически партии и т. н., след като десните не можаха до посочат между своите среди и избраха един външен човек, този външен човек има вече и отговорността, и дълга да се обърне към всички демократично мислещи граждани в България в дясното и в центъра, където са и земеделците, с господин Личев имам среща, той също подкрепя моята кандидатура.

Как един десен президент би започнал началото на промяната? Какво бихте направили?

- Много неща предстоят да се направят.

Бихте ли работили за предсрочни избори? Бихте ли работили за промяна в конституцията, за повече правомощия?

- Така, именно. Знаете, че преди два месеца Конституционният съд празнува 15 години от своето създаване в България като нова институция в нашата страна в резултат на промените след 1990 г. И аз още тогава имах, при едно гостуване при вашия колега г-н Инджев, споменах, че нашата конституция е изготвена в едни условия, които съществуваха в 1990 и 1991 г., които сега са коренно различни. Обстановката е радикално променена.

Това е първият фактор, който налага едно осъвременяване на основния ни закон, конституцията. Втори мощен фактор - нашето включване в ЕС. То също налага. Ние ще станем част от едно голямо цяло, голямо цяло, което от десетилетия вече съществува, функционира, има си свои правила и ние, влизайки там, ще трябва да се включим и в техните правила.

Конкретно какво осъвременяване имате предвид и за правомощията на президента?

- Хайде за правомощията на президента да говорим какви са. Споменавал съм го, пак ще повторя, но е просто необходимо да ви отговоря. В нашата конституция положението на президента не е доведено до един логичен завършек. Той се избира пряко от народа, но има много ограничения при чисто представителни функции.

Това е нелогично.

- Нелогично е. В Европа, където президентите имат представителни функции, се избират обикновено от парламентите. След като той се избира пряко от народа като всеки народен представител, на него даже не е предоставена законодателна инициатива, каквато има всеки един народен представител. Но, ето пак една нелогичност.

Но президентът може, има инициатива законодателна да предложи промяна на конституцията, т. е. за голямото може, за малкото не може. Предоставено е за малкото, за ежедневното законодателство отлагателно вето, което е не много ефективно, защото Народното събрание, ако препотвърди решението си, първоначалното, нали, т. е. законния текст, който президентът е върнал за ново разглеждане, президентът вече няма нищо друго, освен да обнародва този закон и да го признае като действителен.

Така че, без да бъде пряк участник в законодателния процес, това не е негова работа, но както и МС е също със законодателна инициатива, той внася законопроекти и те се обсъждат. Инициативата на президента наистина трябва да съществува. Ето една промяна, която е необходима.

Доста по-категорично се изказа преди време, във вестниците четох интервюта, друг евентуален десен кандидат президент - Георги Марков. Той каза, че ще работи за предсрочни избори.

- Сега, президентът по принцип трябва да спазва конституцията. Той, ако я наруши, това е даже повод Конституционният съд да прекрати неговите правомощия, импийчмънт, който е известен така.

За който вие още имате до края на месеца право да задействате към настоящия президент.

- Не, искам да ви... нещо друго да ви обясня. След като президентът е ангажиран да спазва конституцията и едно от условията, за да бъдат предсрочно прекратени неговите правомощия, едното е да извърши държавна измяна, нали, второто е да наруши конституцията. Той не може да предизвика парламентарна криза. Инициатива за това не би трябвало да се очаква от самия президент.

Но ако се стигне вече до парламентарна криза, което води вече до предсрочни избори, тогава вече президентът е на ход според правомощията, които конституцията му предоставя. Той назначава, първо, временно правителство. Той прави този подбор на хората...

Второ, той назначава изборите и след това с оглед на резултатите от тези избори следва процедурата, която конституцията урежда. В първите два хода той е ангажиран с това коя е най-многобройната парламентарна група, първо на най-голямата. Ако нейният мандат неуспешно приключи, на втората е длъжен, след това вече изборът е негов.

Да не припомняме процедурата, която миналата година...

- Точно така.

...стана до болка позната.

- И това управление, което имаме сега в момента, е именно в резултат на личната, субективната преценка.

На г-н Георги Първанов. Той по тази логика според вас трябва ли да се кандидатира като независим кандидат или като кандидат на тройната коалиция?

- Това е въпрос на негов избор. Но аз мога да оценя какво е било неговото поведение, и вчера това и споделих. По нашата конституция президентът трябва да бъде олицетворение на единството на нацията. Аз категорично мога да твърдя, че г-н Първанов беше олицетворение на партията, на която беше преди това ръководител, и на тройната коалиция.

А сега на какво е олицетворение?

- Именно на това.

На това продължава да бъде.

- Именно на това. Вие знаете и сделките, които той сключи, нали - власт срещу вот, имоти срещу...

Видяхте ли си рейтингите, г-н Беронов?

- Не, и аз не съм изненадан от това, че още преди да се появя имам нисък рейтинг. Това е нормално. Аз ви обясних - моите професионални прояви досега са били в един ограничен професионален кръг, не е популярен.

Все пак едно... процент, процент и нещо срещу около петдесет процента близо за г-н Първанов. Защо се хвърляте в тази борба, която звучи обречена в началото, изглежда обречена?

- Ако аз съм я приемал като обречена, както вие оценихте, аз не бих се съгласил.

Не, не, аз не я оценявам, аз само цитирам числата.

- Социологическите проучвания в момента няма да бъдат това, което ще бъдат след предизборната кампания.

Ако все пак, ако все пак продължат да бъдат? Ако резултатът е такъв, какъвто е в момента, отпечатан в седмичните издания, кой трябва да поеме отговорност - вие или Иван Костов, или Петър Стоянов?

- Аз, аз се явявам, аз съм кандидатът, аз съм поел цялата отговорност. И съм го направил с чувство за дълг, че трябва да имаме една промяна и след като те не са посочили друг кандидат, а са се обърнали към мен, чувството ми на дълг ме е накарало да го поема. Зная какво е това нещо.

Оценявам тежестта, оценявам риска, но съм дълбоко убеден, че в България има много хора,много хора, които са в последните години разочаровани, загубиха ориентация, загубиха вяра, тръгнаха след лъжепророци. Всички тези хора би трябвало отново да бъдат призовани. Аз на тях разчитам. Ако разчитам само на тези господа, или които са изпратени сега в парламента - едни малки десни представители, то това е много малко.

Между другото да ви кажа в този ред на мисли, че над 70 процента от хората, които в момента ни гледат, което по никакъв начин не е представително, са на мнение, че имате шансове за вота. Какви са козовете обаче, които ще използвате срещу настоящия президент?

- Тръгвам с тази вяра, че ще намеря разбиране в голяма част от нашето дясно и центристко пространство, демократичните хора. Ето, вижте кои са в инициативния комитет, за мен е много приятна изненада, много авторитетни. Хора, които наистина осъзнават какво...

Малко сблъскване между другото на инициативни комитети се получава, понеже в този на г-н Първанов също има доста влиятелни...

- Разбира се, че ще има. Вижте, в едни избори винаги има различни течения, различни кандидатури, различни подкрепи, това е нормалното, това са изборите.

Вчера започнахте, още на първия си ден, посочвайки определени грешки според вас, които е направил президентът. Така ли ще я карате до края на кампанията? В смисъл малко по-наостро ли ще играете?

- На всяка цена критично. Другото е въпрос на изказ, дали е необходимо да прехвърлим мярката на нормалното. Нека да имаме една цивилизована предизборна кампания. Силата на аргументите, на казаното, а не на острия тон. Аз разчитам на силата на аргументите, те убеждават хората.

Да, особено когато са достатъчно категорично изречени...

- Да, точно така.

Нещо не ви попитах, което е нещо, което най-много се говори за вас още от първия ден, в който се появи вашето име. На 78 години, дай боже, аз да изглеждам като вас, но си мисля...

- Пожелавам ви го.

...но си мисля, че това, което би ме вълнувало повече, е да си гледам внуците. Повечето хора така коментират. Вие защо, на възрастта, на която сте, защо се впускате в тази борба?

- Преди малко обясних. Дълбокото ми убеждение...

Сега от гледна точка на възрастта ви.

- Дълбокото ми убеждение, че трябва да има промяна. Вижте, възрастта действително е един фактор, който си е факт, нали така, но тя има и положителни страни. Мъдростта, опитът идват с възрастта. В този етап, един човек на моята възраст вече не е настроен да придобива, а по-скоро да дава.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мърмотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Мърмотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 11 минути

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 24 минути

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 1 час

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 9 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 11 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 12 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"