0

"Стачка на полицаите след празниците, ако няма диалог с ръководството", отбелязва "Класа". Национални протестни действия в защита на работещите в системата на МВР да бъдат проведени след новогодишните празници, ако няма преговори между ръководството на МВР и синдикатите.

С такова общо становище излязоха вчера президентът на КНСБ Желязко Христов и председателят на Националния полицейски синдикат Емил Рашев. На срещата между двамата стало ясно, че социален диалог в системата на вътрешното министерство няма.

"МВР жертва акция, за да не спъне полицейски протест", съобщава "Сега". Напрежението в МВР вчера достигна нови критични нива. След среща между синдикалистите в министерството президентът на Националния полицейски синдикат Емил Рашев предупреди, че за събота се подготвят мащабни операции в страната, за да се попречи на полицейски протест.

След няколко часа пресцентърът на МВР обяви, че заради изтичане на информация се отменя "ежегодната специализирана полицейска операция -
работа по криминалния контингент". За провала на мащабните действия срещу престъпността МВР обвини "анонимни обаждания в редакциите от името на полицаи".

"Полицията не е задният двор на ДАНС", заявява в интервю за "Стандарт" бившият вътрешен министър Румен Петков. Той отстоява позицията, че заплатите на оперативния състав на МВР трябва да се изравнят с тези в ДАНС и въобще в правоохранителния сектор като цяло. Няма две категории служители - това трябва да е съвършено ясно за всички.

И демотивационният елемент: Ти си втора категория - затова си в МВР и ще вземаш по-малко, е недопустим като мислене. Според Петков сред всички, които ще се съберат в събота на пушилнята пред министерството, няма да има настоящи служители или те ще са много малко. Той съветва настоящите служители да не се поддават на политическа интрига и натиск.

"Полицията трябва да служи само на закона", казва в интервю за "Новинар" о.з.ген. Васил Василев. В момента той е главен съветник в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание. "Аз плътно заставам в защита на полицаите, лаконичен е той. МВР обаче е огромна структура. Много често там попадат хора, които не са морално свързани с нея, не са обичали професията. Затова сега в МВР има проблеми.

Този протест не е страшен. Когато става дума за протест, значи е време за един диалог със служителите от страна на ръководството на МВР".

"Академиците: Не сме сталинисти!", пише "Труд". "БАН не е закостеняла структура, действаща по сталинистки модел. Ние се реформираме непрекъснато от 1989 г. насам", заяви вчера възмутен председателят на академията Никола Съботинов. Гневът му бе провокиран от изказване на социолога Андрей Райчев по време на обсъждане на Националната стратегия за развитие на научните изследвания (2008-2018 г.), което се проведе във вторник.

"БАН трябва да организира дейността си на пазарен принцип, за да продава знанията си и това е в основата на стратегията", повтори вчера Райчев. "17% от учените у нас са концентрирани в академията, а правим 60% от научната продукция на страната", защити се Съботинов.

От спора "за" и "против" стратегията стана ясно, че никой не апелира за закриване на академията.

"Заигравки в триадата в преддверието на буря", коментира "Труд". Авторът цитира заядливата риторика, която се води от политици в периметъра на общото коалиционно управление. Посочват се две теми, по които в триадата тлее наистина напрежение.

Първата е кой ще понесе отговорността за спрените еврофондове. Чии министри ще бъдат по-виновни от останалите и оттам как трите партии ще се явят пред електората си след половин година. Втората бразда на разногласие е датата на изборите. Тук лагерите са ясно определени - БСП и ДПС искат разделени избори, а НДСВ заедно с опозицията изповядват тезата за "две в едно". В близките месеци може да се очаква везните в НДСВ окончателно да
се наклонят надясно. ДПС ще остане докрай вярно на общия мандат. Най-тежко ще е за БСП: как да докаже още веднъж, че е първа политическа сила.

"Държавата доплаща за половин работен ден", отбелязва "Стандарт". Държавата ще доплаща на работници, които заради кризата преминат на намалено работно време. Това реши бюджетната комисия на парламента, като прие предложението на социалния министър Емилия Масларова.

С гласуваната промяна се дава сигнал на работодателите да не съкращават служители, а да намаляват разходите си, като свиват работното време.

"Безработицата ще е проблем, не майките", е озаглавено интервюто в "24 часа" с Хасан Адемов, депутат от ДПС, председател на социалната комисия в Народното събрание. Той е категоричен, че безработицата ще бъде социалният феномен догодина и обезщетенията трябва да станат по-сериозни. Има смисъл сумата да се вдигне на 120-240 лева, вместо да е 110-220, както комисията е решила първоначално.

По думите на Адемов много важно е предложението минималният срок за получаване на парите за безработица да стане 6 месеца, а не 4 както е сега. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@