0

- Каква беше София в началото на мандата Ви и каква ще я оставите в края му?

- Когато дойдох като кмет на града, София нямаше устройствен план, нямаше бюджет, милиони левове бяха неплатени от стария бюджет (ако си спомняте проблемът с парите за зимното почистване), а също така нямах и нито един общински съветник.

Най-значимото, от което започвам, е, че София вече има устройствен план. Борбата с корупцията беше отчетена дори от ЕС - единственото в доклада за България, което се сочи като положително в тази борба, е борбата с корупцията в местната власт.

Аз не знам в друг град, освен в София, да е имало дела от типа на "Топлофикация", "Галатея", "ВиК", "Екоравновесие".

Там бяха направени перфектни проверки и по всички се води следствие, а за няколко от тях - "Топлофикация" и "Озеленяване" - вече има повдигнати обвинения.

С помощта на гражданските сдружения успяхме да направим много ефективен контрола по ремонтите на пътищата. Видно е, че подобряването на инфраструктурата е в пъти повече от преди.

Изгонването на Румен Гайтански-Вълка като концесионер по чистота е нещо, което някой едва ли си е мислил, че ще стане. Това се случи само благодарение на твърдата ми позиция към него.

В стотици пъти намаляха и замените на общински имоти по време на тези две години. Мога да говоря и за това, че вече са малко сградите без фасадно осветление, работят фонтани, осветяват се паркове.

До дни ще се пусне осветлението на езерото в "Дружба" и надявам се до десетина дни да започнем да пълним "Ариана". В момента ремонтираме и през септември ще пуснем лятната естрада в Борисовата градина.

На няколко пъти ни беше вдиган кредитният рейтинг на общината, благодарение на което спечелихме стотици хиляди лева от намалените лихви по кредити.

А кредитен рейтинг се повишава благодарение на стабилността на приходите на общината, които за първи път тази година са на плюс.

- Когато говорим за всичко това причините, довели до него, са в новия кметски екип, с който дойдохте, или администрацията проработи по някакъв нов начин, предвид това, че тя е почти същата, каквато беше преди Вас?

- Причината е натискът, който се оказва върху администрацията. За първи път, благодарение на американското посолство, започнахме изграждането на проекта "Обслужване на едно гише".

За първи път сме отделили 30 млн. лв. за ремонт на училища и детски градини, за първи път се строят нови детски градини - преди мен се реституираха и продаваха.

- Въпреки това от Ваши опоненти идват обвинения, че нищо от това, което се прави от Вас, още не е напълно завършено, за да е видимо.

- На много по-предно място в класирането за значимите неща бих казал "мечтата на софиянци" да се постави началото на разширението на Околовръстното шосе.

Благодарение на моя зверски натиск - не знам дали друг би успял да събори (мисля, че предишни години са правени безуспешни опити) всичките тези незаконни постройки, които бяха около Южната дъга: бензиностанции, паркинги и какво ли не. Това е факт, нали!

Започването на строежа на "Тодор Каблешков" като алтернативен вариант, отремонтирането на Зоопарка, над 500-600 хил. кв. м ями и дупки по пътищата са запълнени досега - София я заварих като "брюкселско сирене" от дупки.

През септември ще видите, че ще имаме потвърждение от ЕК, че ще финансира разширението на метрото, благодарение на добрата ни работа и добрите ни проекти, представени пред тях.

- Само кметска воля ли беше причината за началото на разширението на Южната дъга на Околовръстното шосе и на строителството на бул. "Тодор Каблешков"?

- Факт е, че всичко започна да се случва, когато дойдох като кмет. Защо не се случи предишните две години?

- Вие имате ли свое обяснение за това?

- Имам, защото заплахите, натискът да не се прави там (б.а. - на Околовръстното шосе) беше огромен.

- От коя страна?

- От собствениците, които печелят на гърба на софиянци стотици хиляди и милиони левове години наред.

Да имаш складове около Южната дъга си беше много печеливш бизнес. Когато ги съборих сега - този бизнес го няма.

- Само натискът на собствениците ли е бил причина? Нямало ли е корупционен натиск също?

- Вероятно е имало. Концесията на "Софийска вода" също беше предоговорена.

Видно е, че те започнаха да се стараят много повече от това, което правеха преди. Там имаше един договор, който беше изцяло в ущърб на общината.

Когато дойдох като кмет на София, нямаше нито една започната процедура за решаване на проблема с битовите отпадъци в София. Преди няколко дни вече имаме фирма, спечелила конкурса за предпроектни проучвания за изграждането на завода.

Спомняте си, че всеки ден вестниците пишеха, че започва криза с боклука в столицата. Аз не дадох възможност даже и ден да се случи тази криза.

- При решаването на проблема с боклука правителството също изтъква своя дял, като напомни, че те са договорили извозването към Карлово, плащането?

- Нека да говорим с цифри - София дава 680 млн. лв. в държавния бюджет и вместо да ни се върнат 340 млн. лв., ни се връщат 120 млн. лв. Така че - от кои пари са осигурили средствата - нека да спрат да шикалкавят и да говорят глупости.

Това са нашите пари, които им е хубаво да преразпределят. И най-вече шамарът им дойде от Брюксел, защото там най-прагматично и обективно отсъдиха, че това е национален проблем.

Така че те изпълниха указанията на ЕК. А за да стигнем дотам, ЕК да наложи това решение, това се дължи на общината, защото срещите, които проведох с Европейската банка, с проекта "Джаспърс", като отвсякъде казаха, че това, което правим, е най-правилното.

По същия начин се произнесоха и по проблема с бездомните кучета, като признаха, че методиката ни за решаването му е най-хуманната - за една година броят на кучетата е намален с 50%, и то по хуманен начин.

Ами Станишев на третата му година като премиер едно нещо, което е видно, не е направил. При мен се виждат - булеварди, мантинели, осветени сгради.

И отново искам да кажа, че държавните пари са общинските ни пари. Ние не сме взели от някоя друга община, или отнякъде от друго място пари - това са нашите пари.

Ние не сме община, която да е на дотация. Ние даваме стотици милиони на държавната хазна и е нормално тези, които ги дават, да получат част от тях да си направят пътя, по който отиват на работа, за да изкарат парите.

- Мандатът, който идва, вече е пълен. Би трябвало вече да сте се ориентирали в проблемите на София. Има ли основни акценти на това, което ще решите в следващите четири години, ако бъдете кмет на София?

- Първо трябва да се извадят (сега ги намалихме с 50%) партийните бордове от общинските фирми. Трябва да се ликвидират изцяло и да се мине на мениджърски принцип.

Следващото - ние сме заложили пари и вече знам предварително как да се залагат пари в бюджета за отчуждаване - много важни неща, въпреки че те не се виждат, но дават резултат през следващите години.

С тях се осигуряват правенето на нови пътища и улици. Това е изключително важно. В следващите години ние трябва да направим поне 20 безконфликтни точки.

Цялото Околовръстно шосе трябва да се преминава през безконфликтни точки. В момента преговаряме с две европейски фирми, които дават срокове от по 60 дни за изграждането на такова кръстовище.

Трябва да пуснем разширенията и пробивите на поне още пет улици, които ги имаме в програмата. Трябва да затворим "Кремиковци" - да спре да трови града.

Трябва да разширим метрото от хотел "Хемус" до "Обеля". Когато го направим, ще облекчим трафика и ще дадем възможност на всеки да може бързо да се придвижва.

- "Кремиковци" малко или много се превръща в един проблемен акцент в сегашните Ви действия и в това, което се каните да правите занапред. Идеята Ви е да спрете вредните емисии, или да спрете работата на комбината?

- Аз не знам държава от ЕС да си позволява, за да си пълнят някакви партийци джобовете, да прави ишлеме с най-мръсното производство в Европа.

В момента ние сме като държава от Третия свят - докарват руда, тровят София и изкарват метала навън, за да се печелят пари. Това е реалната ситуация.

Да инвестират и да го направят чисто производство - нека им работи комбинатът. Да видим кога ще инвестират.

Толкова години ни лъжат. Какво направиха до този момент? И в следващите две-три години пак няма да го направят.

- "Кремиковци" ли е най-големият екологичен проблем на София? В столицата всеки ден се движат над милион автомобили?

- За радост или не, София се превръща в един притегателен център на цялата страна.

И тук е доста неадекватното поведение на правителството, защото това е национален проблем - именно затова на София трябва да се върнат половината от парите, които иска - за да може правенето на безконфликтни точки да създава по-малко задръствания и по-малко вредни емисии.

Но това се прави с пари, а нашите пари ги вземат и дават на Емел Етем и министерството й - да си ги харчат, както намерят за добре. Това искам да се преустанови.

- Имахте моменти на спадове и възходи в работата си с Общинския съвет (СОС), който заварихте. Лесна или трудна беше работата с такава конфигурация от политически сили?

- В началото - трудна. Накрая намерихме добрия тон. Когато съм бил по-рязък, след това им се извинявах и благодарение на повишените такси за строителни разрешителни в бюджета влязоха 20 млн. лева повече.

- В същото време София стои без наредба за рекламата и без концесия за рекламните съоръжения?

- Това е изцяло по вина на Общинския съвет. Аз съм подготвил три наредби, вкарал съм ги - те чакат. Наредбите трябва да се гласуват от СОС, аз съм ги подготвил - насила не мога да ги накарам.

Но билбордовете и рекламата са сладка партийна дейност и когато дойдат избори, обърнете внимание, че освен мен и ГЕРБ, всички останали партии по колко билбордове са ползвали. Така се връщат услугите към партиите в СОС.

- Ако влезем в прогнозите за бъдещето и очаквания изборен резултат, според социологическите проучвания и при бъдещите парламентарни избори, Вие бихте ли оставили кметското място, ако сте лидер на първа парламентарна сила?

- Аз съм човек, който никога не слага тигана, преди да е уловил рибата, така че сега мога да говоря за това, което ще правя в предстоящия кметски мандат.

Бъдещото време го оставям на премиера - той се упражнява всеки ден в бъдеще време - какво ще вдигне, какво ще направи.

Ето, ще ви дам пример - ние първи обявихме, че ще правим плосък данък от 10%. Те се изсилиха да го обявят, след това обясняваха надълго и нашироко, и след това всичко замря.

- Ако погледнем към вече известните кандидати на ГЕРБ за кметове в различни градове, прави впечатление, че това са млади хора, които имат частен бизнес, а им липсва управленски опит?

- Най-грешното в България до момента е, че даже и премиерите, които ни управляват, нямат никакъв опит в бизнеса. Нямат никакъв управленски опит.

Човек, който е давал заплати и е работил да си изкарва хляба и да дават хляб на много други хора- той е отговорен човек и знае как става. Това за мен са успелите хора.

Няма логика този, който не може да си изкара неговия хляб, да го слагаш да се учи върху град или държава.

Освен това хората искат и промяна на статуквото. Затова и ние налагаме нови лица и нови структури.

- Все пак подкрепихте двама досегашни кметове - на Шумен и Сливен?

- Защото те са успешни кметове, а и са наши членове. В Добрич също Детелина Николова прие да се регистрира от партия ГЕРБ и самата тя сподели, че иска да е от нашата партия, защото ние й даваме подкрепа и голяма свобода. А нашите общински съветници трябва да помагат да се реализира програмата й.

Моята социология знаете ли как я правя - сядам на едно кафе и питам който се падне - "Какво мислиш за кмета?". И оттам мога да разбера какво е мнението на хората.

Или пък, като се разходя с един кмет по улицата, мога да видя как се разминават хората с него и да преценя какъв човек е.

- ГЕРБ заявява позицията, че би приел подкрепа от други партии, но в същото време твърдо отказва общи общински листи. Не се ли притеснявате, че в един момент, когато поддръжката зад кмета изчезне, той може да остане без много общински съветници, които да го подкрепят?

- Ние сме длъжни да не лъжем хората. Партиите трябва да започнат да носят отговорност.

Какво означава обща листа? - това е голям проблем. Аз сигурно в един или два града ще се съглася на подобно нещо, но то носи рискове. И единият от тях ще е София, защото тук съм аз и мога да контролирам нещата.

В другите градове ме е страх да го направя, защото хората там очакват промяна. Каква промяна ще им направя, когато връщам старите хора?

- Имате ли вече реалистична представа доколко може да се разпростре влиянието на партията Ви на предстоящите избори?

- Аз прогнози не правя. Много повече се опасявам, когато ни сочат за фаворити и аз бях единственият, който го беше яд - от една страна, бях и горд, че станахме първи на изборите за Европейски парламент.

Защото това главозамайва, или пък хората сега очакват ние да бием на всяка цена - навсякъде и във всичко, което не е възможно.

Ние сме принудени сега в движение да конструираме всичко - хем да го контролираме, хем и да го изкарваме напред и като нови лица. Това е много трудно.

- До момента в София прави впечатление, че се търси лице срещу Бойко Борисов. Не се търси силна управленска фигура, а по-скоро се залага на популярно лице. Защо е така според Вас?

- Което всъщност представлява оценка за едната година реална работа на Борисов като кмет. Ако аз бях слаб кмет, нямаше да има никакво притеснение и всички щяха да вдигат кандидатура след кандидатура.

Вие виждате - основният ми опонент БСП кое ли име не издигна и то побърза публично да обясни защо няма да се кандидатира. И ще ви обясня защо е така.

Ако, да речем, Орешарски е кандидатът - или Колев, Калфин, Петър Кънев, Паскалев да са кандидатите - това са сериозни хора, безспорни авторитети и
уважавани от мен.

Ако седнат срещу мен обаче, трябва да си кривят душата, или да кажат "да, в областта на финансирането Борисов е прав - ние му взехме парите", "в областта на екологията Борисов е прав - това, което е направил, е единственото и правилното", "в областта на строителството - с бюджета, който е имал, е направил максималното".

Нещо повече - всеки от тях трябва да признае "нашето правителството се опита да го спре в изграждането на завода за боклука, защото го извади от индикативния списък".

Ето защо тези хора не искат да се кандидатират. На Тити Папазов е лесно - защото ще приказва нещо.

Партиите в момента търсят начин да свалят избора за кмет на София до едно махленско ниво, да намалят до максимум избирателната активност, за да може твърдите им ядра, номенклатурите им - защото всички партии, които са били на власт, си имат твърди гласуващи, - да се активизират.

На базата на какво с Тити Папазов ще водим битка и дебати - на кои от тези неща, които ви изброих, той би могъл да даде някакъв основателен отговор. Да, ако говорим за баскетбол - ще ме размаже, но оттам нататък той няма полезен ход.

- Вие продължавате ли да търсите подкрепа за кандидатурата си, или се смятате за достатъчно силен играч, който може да спечели самостоятелно изборите?

- Вижте - по-добре да загубя, но да не подвеждам хората. "Пенкилер коалиции" и безпринципни договорки могат да ме направят по-лесно кмет, но след това на третия месец ще ми изядат главата.

- А коя е принципната договорка - с кои партии бихте предпочели да се коалирате?

- Партии, които казват - ще те подкрепим, дай да ти видя програмата и, ако не я спазваш, ще си оттегля подкрепата. Ако я спазвам - работим с теб.

И разбира се, ако имаме общински съветници - те ще подкрепят тази програма. Другият вариант е след изборите - партиите, които влизат в ЕНП - правим обща листа за управление след изборите.

Все пак през 2009 г. ЕНП ще посочи кои са партиите, които я представляват в дадена страна. И това ще започне да влияе върху изборите, защото това е недопустимо с тази десница, която имаме тук.

- Личностен ли е конфликтът Ви с партийните лидери - единият казва, че харесва партията, а лидерът й - не.

- Аз нямам никакъв конфликт с никого - причината за това е, че се появи ГЕРБ и ние в момента изземваме това, което те смятаха, че им се полага.

Но ние не сме виновни, че симпатизантите им са се разочаровали от тяхното лошо управление. Вината си е в тях, защото ако са били добри - никой нямаше да гласува за нас.

Ако Костов беше с нашите проценти в момента - аз щях да ида
да му кажа: "Г-н Костов, с какво да Ви помогна да бием БСП в София?". Веднага щях да го направя, докато той казва: "Ако не е Борисов, ще подкрепим ГЕРБ."

- Ако партията Ви разочарова избирателите, какъв ще е полезният ход след това?

- Ако партията разочарова? Конгрес, разтуряне на партията и махане от политическото пространство. Този, който разочарова, лъже и след това с по 2-3% се мъчи да бърка само другите партии, е абсолютно недопустимо.

Десетките партийки, които са в момента и избирателите им се броят на пръсти, замърсяват политическото пространство с пазарлъците си да оцелеят.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 5 минути

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 53 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Свят Преди 1 час

Иранските държавни медии съобщиха за експлозия в централната част на страната

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 1 час

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 10 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко