0
Вк ки от нас си мечтае да има мобилен Интернет по всяко време и навсякъде в България. Какво предлагат обаче нашите оператори и до колко то е приемливо за обикновените потребители?

Виолин Такев


Отдавнашна моя мечта е да имам Интернет навсякъде, където отида. Тоест, независимо дали съм в София, на море или на хижа в Рила. Или пък да си пиша новини за PCWorld.bg под някоя елхичка на Витоша. До скоро обаче това беше скъпо удоволствие.

Разбира се, мобилен Интернет се предлага у нас от много години – отначало през CSD, после през GPRS, а в последните години и скоростният UMTS/HSDPA. Мобилните оператори обаче не са много склонни да ни предложат евтин Интернет, тъй като основната им печалба идва от гласовите разговори и SMS. Ако предложат евтин Интернет всеки ще се изхитри да използва Skype или друг VoIP софтуер през компютър или смартфон и обикновените телефонни разговори ще намалеят. Така че това си е в реда на нещата, те затова са ги направили тези фирми – да изкарват пари.

Независимо от всичко, в последно време се забелязва леко раздвижване на пазара на мобилния Интернет. Оживлението е породено не само от засилената конкуренция между операторите, а и от ставащите все по-популярни мобилни компютри (лаптопи, нетбуци), продажбите на които вече надхвърлиха тези на стационарните РС. Разбира се, мобилният Интернет все още се предлага на трафик – 2, 4, 5 и т.н. гигабайта на месец, а цената от 60-100 лв падна до по-приемливата 20-60 лв в зависимост от обема трафик. Спаднаха и цените на модемите, осигуряващи достъп до Интернет и вече има оператор, който се престраши да ги предлага даже безплатно.

До колко е изгоден Интернетът на трафик? Ако сте свикнали да сваляте непрекъснато филми и да гледате клипове в Интернет, това тарифиране е абсолютно неизгодно за вас – трафикът ви ще свърши за ден-два (два-три филма). Но ако само търсите информация в Интернет и изобщо работите с компютъра си (като мен), 4 GB на месец са ви напълно достатъчни.

В този обзор ще разгледам предложенията на компаниите, които предлагат мобилен Интернет на територията на цялата страна. По този начин ще се ограничим само до мобилните оператори М-тел, Globul и vivatel, тъй като Wi-Max операторите независимо от обещанията си все още нямат цялостно покритие в България. Друг е въпросът, че мобилните оператори предлагат високоскоростен Интернет (UMTS/HSDPA) само в големите градове и по Черноморието, а в малките населени места мрежите достигат най-много до EDGE. Но все пак и там има Интернет и с него може да се свърши някаква работа или да се убие време – по-добре малко, отколкото хич.

И така, имате лаптоп, искате мобилен Интернет. Да видим какво се предлага по магазините.


М-тел

М-тел предлага различни HSDPA модеми за достъп до Интернет – голяма гама USB-стикчета, поддържащи скорости от 3,6 и 7,2 Mbit/s, както и карти за PCMCIA и ExpressCard слот. Цените им варират между 39 и 99,50 лева, като се предлагат заедно с някой от стандартните пакети за данни. За да се възползвате от предложението трябва да сключите договор за една или две години.

Компанията предлага четири тарифни плана за данни M-Tel Surf с цени от 20 до 60 лв и трафик между 512 МВ и 10 GB. Таксуването е на 1 КВ, а цената след изчерпване на лимитирания трафик е 0.25лв/мегабайт за плана M-Tel Surf START и 10 стотинки/МВ за останалите.

Всъщност, не е задължително да използвате отделен модем за достъп до Интернет. Ако имате предплатена карта Prima, можете да използвате и телефона си като модем или директно от него да ровите в Интернет. За Prima абонатите М-тел предлага два пакета за данни:

  • Free Surf 25 – 25 МВ с цена 9,90 лв

  • Free Surf 250 – 250 МВ с цена 24,50 лв.

Таксуването е на 20 КВ, а след изчерпване на предплатения трафик цената става 2,56 лв на мегабайт, тоест, стандартната такса.

И накрая, ако все пак нямате още лаптоп, М-тел предлага нетбуците Asus Eee PC, HP 2133 и MSI Wind, както и „нормални“ лаптопи на Toshiba, Apple, Acer и Dell. Цените им варират между 60 и 120 лв на месец при сключване на двугодишен договор. Комплектът на лаптопа включва USB модем за достъп до Интернет и 2 GB безплатен трафик на месец.


Globul

Ледът се пропуква, дами и господа“, както казва Остап Бендер. Изненадващо и без да каже нито дума в публичното пространство Globul започна да предлага в своите магазини и в магазините на Germanos безплатни модеми за достъп до Интернет.

Компанията предлага пет различни пакети за данни и три модема – два USB и един за ExpressCard слот.

На сайта на компанията ще прочетете, че безжичните устройства се предлагат безплатно само с пакета GoWeb 12000, но истината е, че модемите вече са безплатни при подписване на 1 или 2 годишен договор за пакетите GoWeb 4000 (36 лв, 4000 GB на месец) и GoWeb 12000 (60 лв, 12 GB на месец). Цената след изразходване на предплатения трафик е 10 стотинки на мегабайт.

Ако все пак решите да ползвате Интернет през телефона си, без да сте си избрали някой от дата-пакетите, това ще ви струва 2,40 лв на мегабайт (през GPRS и 3G) или 6 стотинки на минута през CSD.

Globul предлага и лаптоп ACER 5315 за 699 лв, към който в комплекта влиза безплатно безжично устройство. Ето и цените за трафика:


vivatel

За мобилен достъп до Интернет мобилният оператор vivatel предлага чети устройства – три с USB интерфейс и едно с ExpressCard.

Цените им варират между 49 и 149 лв в зависимост от модела и периода на сключения договор. Можете да се запознаете с тях на този адрес. С тях вървят и два пакета за данни vivatel Traffic – за 5 и 15 гигабайта на месец при цени съответно от 18 лв (след третия месец 36 лв) и 59,90 лв.

Тарифирането е на 1 КВ. След изчерпване на безплатните мегабайти, цената е 10 стотинки на мегабайт.

Пакети за мобилен Интернет могат бъдат добавени и към всеки нов или съществуващ абонаментен план, с изключение на vivatel Traffic.

Ако ползвате достъп до Интернет през телефона си, без да сте се абонирали за някой от пакетите за данни, цената е 1,80 лв за мегабайт (GPRS, UMTS) или 6 ст./минута (CSD).


В заключение ще кажа само, че към момента на написване на тази статия, от М-тел обявиха, че в най-скоро време ще дадат адекватен отговор на предложението на Globul за мобилен Интернет. Със сигурност и vivatel няма да остане по-назад. В края на краищата, идва Коледа все пак...



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 40 минути

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 50 минути

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 2 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 2 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 3 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 3 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 4 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 4 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 5 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 5 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 5 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 6 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 8 часа

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове