0

"Георги Първанов: Всяко дете е ценно за нацията", отбелязва "Труд". До края на годината ще е готова стратегията за демографското развитие, а още този парламентарен сезон правителството ще предложи спешни мерки, обяви президентът след 3-часово заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

За първи път от създаването му съветът вчера се занимава с проблемите на намаляването на населението. Сред набелязаните мерки за справяне с демографската криза президентът посочи подпомагането на раждането на второ дете.

"Демографското въображаемо", е коментарът в "Сега". Авторът защитава идеята, че днес е по-добре да се гледат по-малко деца, но по-добре, за да са с високо образование и възможности. За раждане и отглеждане на деца не трябва да се мисли като военно-стратегическо действие.

"НДСВ се замисли за главен прокурор", пише "Сега". До края на седмицата партията ще излезе с позиция за предстоящия избор на главен прокурор на страната, съобщи заместник-председателят й Николай Свинаров.

През следващите дни ще бъдат обсъдени възможностите както за издигането на собствена кандидатура за поста, така и за подкрепата на вече издигнати кандидати.

"С двойно гражданство - без право на глас за президент", съобщава "Труд". Българите с двойно гражданство да нямат право да гласуват за президент, настояват от най-младата партия "Ред, законност, сигурност".

Подобна промяна в закона за избор на държавен глава готви за новия политически сезон главният секретар на формацията и депутат от ОДС Яне Янев. Идеята била измененията да влязат в сила преди президентския вот през есента.

"Младите бягат от политиката", отбелязва в интервю за "Труд" политологът Евгений Дайнов.

"Когато започнат да обсъждат кандидатурата за президент, десните трябва първо да намерят личност, а после да преценят какви послания да отправи към обществото. Тези избори не са такива, че първо да създадеш портрет робот и след това да прикачиш човека", съветва той. Уверен е, че стигне ли десницата до балотаж на президентските избори, значи влакът е тръгнал.

"Политиците надвиха хаоса преди 9 години", припомня в коментар "Стандарт". Отново се анализира правителствената криза и студентските стачки през януари 1997 г. Изводът е, че по силата на историческия опит, когато в страната се появи чувството за безпътица, погледите се обръщат надясно.

Оттам се очакват обяснения и решения. Сега десните в България отново носят огромна историческа отговорност. Ако успеят без скандали да стигнат до убедителен общ кандидат за президентските избори, СДС и неговите производни ще са стъпили на пътя на възстановяването на зрялата политика в България, подчертава авторът.

"Президентският вот може да роди обединителя на десните", е анализът в "Монитор". Изборите за държавен глава са златен шанс за опозицията да обърне статуквото или да разреши вътрешни проблеми.

Примерите с Петър Стоянов и Георги Първанов показаха, че изходът от тази битка може да определи чие ще е мнозинството в следващото НС. Шансът на сините да излъчат единен и успешен претендент е реален само ако това са нови лица, а не се възраждат завяхнала слава и лидерски амбиции, смята авторът.

"Ликвидатори на БСП я тласкат надясно", е коментарът в "Труд". Според автора пред БСП основен е въпросът за нейната генерална линия - дали тя ще е социална партия на демократичния социализъм, или ще се превърне в дясна социалдемократическа партия.

На обществената сцена ще се явят и нови сили, които ще задминат БСП от ляво. Онези, които продължават да превръщат БСП от лява, модерна, реформираща се европейска партия в дясноцентристка, ще се превърнат в нейни ликвидатори.

"В големите болници вземат хиляди левове под масата", признава в интервю за "24 часа" доц. Атанас Щерев, заместник-председател на здравната комисия в Народното събрание.

Той отстоява позицията, че в болниците вече ще се плаща за извършена дейност. "Парите на касата са налице, търкалят се на земята, но трябва да се потрудиш, за да ги вземеш. И същността на новото не е насочена срещу лекарите. Тя е насочена за добрите лекари и за добрите болници в интерес на пациентите", уточнява той.

"Птичият грип паникьоса Турция, идва към България", пише "Сега".

Вероятността у нас да се появи птичи грип е голяма, заяви земеделският министър Нихат Кабил вчера. Сред рисковите зони са Добрич, Русе, Силистра, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково.

"Вече са минали 5-6 хил. белочели гъски през Шабла и Дуранкулак. Трябва да минат общо 250 хил. и затова се очаква евентуално огнището на птичи грип да бъде в тези райони", съобщи Кабил след заседание на кризисния щаб по птичия грип.

Положението се усложнява и заради факта, че стопаните по граничните райони вече не спазват забраната да не се извеждат птиците навън.

"Яжте само месо, произведено у нас", съветва Жеко Байчев, директор на Националната ветеринарномедицинска служба. В интервю за "Стандарт" той уверява: "Стриктно се следи някой да не наруши забраната за внос на живи птици, стокови разплодни яйца, суровини и продукти от птици. На всички гранични пунктове наши служители съвместно с митничари извършват щателна проверка на влизащите в страната пътници."

"Общината затваря пазарите за животни", съобщава "Пари".

Столичната община възнамерява да затвори животинските пазари в Суходол, Подуяне, Кремиковци и Нови Искър, е предупредил заместник-кметът по екологията Милор Михайлов. По думите му това е превантивна мярка заради опасността от птичи грип.

"Кабил: Затворихме 1414 мандри и кланици", информира "Земя". За страна с икономическите мащаби на България процесът на преструктуриране на предприятията от хранителната индустрия е обречен на успех само ако се спазват принципите на прозрачност, предвидимост, последователност и позитивност.

От началото на процеса на преструктуриране на фирмите от секторите "месо", "мляко" и "риба", през 2000 г. у нас имаше 2147 предприятия. От тях 1414 вече са затворени, съобщи министърът на земеделието и горите Нихат Кабил.

"Ще дадем нов старт на концесиите на летищата", обещава в интервю за "Дневник" министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Като грешка той посочва, че България нямаше стратегия за инфраструктурата и смяташе за приоритет всички европейски коридори.

Той предупреждава авиокомпаниите да са готови за конкуренцията, тъй като не можем да отлагаме отварянето на небето.

"Руснаците се отказаха да купят ТЕЦ "Варна", съобщава "Сега". Руската компания РАО "ЕЕС" се отказа вчера окончателно от купуването на 100% от ТЕЦ "Варна".

Така след провала на сделките за ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Русе" безславно завърши и опита за продажба на трите централи, пуснати едновременно на пазара миналата пролет.

"Очакваме ръста на кредитите да намалее до 20% в края на 2006 г.", казва в интервю за "Сега" Мариела Ненова, директор на дирекция "Икономически изследвания и прогнози" в БНБ.

Тя е категорична, че в страната има инвестиционен бум. "Като погледнем числата за третото тримесечие на м.г., реалният растеж на инвестициите в основни активи е 26%." Очакваната средногодишна инфлация за 2006 г. е около 6.3%, като 3% от нея ще се формират от повишаването на акцизите.

"766 стъпала до ЕС", пише "Дума".

България има един-единствен план за действие и той е да се подготви максимално добре за членство в ЕС от 1 януари 2007 г. Това за пореден път подчерта премиерът Сергей Станишев на първото за годината заседание на Съвета по европейска интеграция към Министерския съвет.

По думите му за постигане на тази цел правителството работи по програма от 766 мерки. От вчера започнаха и проверките на Европейската комисия по изпълнението на ангажиментите на страната ни в процеса на подготовката за членство в ЕС.

"Българско злато и оръжия показва НИМ", отбелязва "Новинар". Златни накити, кръстове, оръжия и предмети на бита от времето на Първото и Второто българско царство могат да се видят в Националния исторически музей.

Обновената експозиция е посветена на средновековната българска държава. Изложбата представя върховите постижения в развитието на културата през този период.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 44 минути

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 1 час

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 3 часа

По първоначална информация колата е спукала гума