0

О ще преди 20 години ФБР е започнало да проверява съмнителни връзки на милиардера Алън Станфорд с фигури от подземния свят. През годините за били направени поне пет разследвания за пране на пари, но нито едно обвинение не е било отправено към него.

За първи път тайните служби тръгват по следите на милиардера през 1989 г., когато ФБР и Скотланд ярд съвместно се опитват да проследят дейността на т.н. "банки месингови табелки", които за кратко време се нароили на остров Монсерат в Карибите.

Островната държава с население 13 хил. души изведнъж заживяла с 300 банкови клона, през които започнали да преминават стотици милиони долари. Очевидно било, че става дума за пране на пари, а разследващите с изненада открили, че сред тези банки се мъдри и Guardian International Bank, създадена от Алън Станфорд.

В хода на разследването, което било проведено под ръководството на специален агент Рос Гафни, било установено, че следите от тази банка водят направо към Меделинския клан на Пабло Ескобар и братята Орехуела.

"Подозирахме съвсем сериозно, че Станфорд има нещо общо с прането на пари, но той като че ли се усети, че го следим, или някой го предупреди. Защото върна лиценза за банкиране на острова и напусна".

Малко след това Скотланд ярд се оттегля от разследването, защото не разполага с достатъчно хора да следи Станфорд постоянно. След остров Монсерат Станфорд се мести на съседния остров Антигуа, където създава клон на "Станфорд интеренешънъл банк". Тъкмо тази банка сега е в центъра на разследването за пране на пари.

ФБР специално се интересува от връзките и приятелството на Станфорд с бившия премиер на Антигуа Лестър Бърд.

"Станфорд е много хитър и отракан бизнесмен - разказва агент Гафни. Той винаги се стреми да изгради близки приятелски отношения с хората, които са важни за бизнеса му. А на острова искал да поддържа добра репутация сред всички."

Така например когато островът бил връхлетян от урагана Уго, Станфорд лично се заел със спасителните операции и евакуирал много хора на безопасно място.

Притежава личен чар и умее да се сприятелява бързо. В резултат на това много хора остават лоялни към него независимо от обстоятелствата. Дори и сега много жители на Антигуа са убедени, че парите им са на сигурно място в "Станфорд интеренешънъл банк", въпреки че той самият казва открито, че няма пари.

Лестър Бърд става министър-председател на Антигуа и Бермуда през 1994 г. поемайки поста от своя баща Виър Бърд. Неговото управление е известно като едно от най-корумпираните в региона. Има многобройни документи за връзките му с прането на пари и контрабандата на оръжие.

През 1990 г. баща му Виър Бърд прави солидна поръчка за израелско огнестрелно оръжие, което в крайна сметка се оказва в ръцете на колумбийските наркобарони.

По-късно Бърд още веднъж разгневил Вашингтон, предоставяйки защита и убежище на издирвания в САЩ за измами престъпник Робърт Веско.

Станфорд пристига на острова по време на управлението на Бърд-старши и е топло посрещнат. Политиците харесали идеята му да работи за диверсифициране на националната икономика, която изляло зависи от приходите от туризма.

Станфорд получава двойно гражданство, става най-големият частен работодател и придобива солидно влияние върху политиката на Антигуа.

През 2006 г. за заслуги към икономиката и политиката на държавичката Алън Станфорд е удостоен с титлата "почетен рицар на Антигуа", а на церемонията присъства принц Едуард, специално пристигнал от Лондон.

"В офшорния свят също има йерархия, а Антигуа е на дъното й" - казва Дейвид Мърчант, анализатор на офшорния бизнес от Маями.

"Антигуа за бизнеса е като Дивия запад, а Алън Станфорд дълги години е главният каубой".

Сегашният министър-председател на Антигуа Болдуин Спенсър също високо цени заслугите на милиардера за стандарта на острова. Той признава, че Станфорд сам е създал 2 хил. работни места, а това не е малко за държава с население 82 хиляди.

Според него обаче Станфорд е придобил "твърде опасно" влияние и освен това е изкупил най-атрактивните недвижими имоти на острова. Спенсър дори казва, че на практика Лестър Бърд "буквално е подарил Антигуа на Станфорд".

Бърд отвръща, че това не отговоря на истината и са аргументира, че по негово време Станфорд изобщо не е бил съден, нито пък официално обвиняван в криминална дейност.

Гафни обяснява, че при предишните разследвания срещу Станфорд не се му били повдигнати никакви обвинения, понеже парите поемали по доста завоалирани и косвени маршрути, преди да стигнат до банката му, така че перспективите за успешно съдебно преследване оставали минимални. Но Станфорд въпреки всичко "останал върху радара на ФБР".

Според Управлението за борба с наркотиците (ДЕА), негови агенти провеждат независими разследвания за пране на пари и наркотрафик на Станфорд в Далас и Ню Орлийнс. Те имат сведения още от края на 90-те години, че Станфорд може би пере пари на Картела Хуарес - на един от най-активните наркобосове Амадо Карильо Фунтес.

Съществуват документи, че Фуентес и неговия клан са разкрили в банката на Станфорд най-малко 10 сметки и успешно са изпрали 3 млн. долара.

След като Фуентес умира при странни обстоятелства в мексиканска клиника, където постъпва за да си направи пластична операция и липосукция, Станфорд предава на федералните власт в Маями 3 млн. долара, за които казва, че по всяка вероятност са пари на наркомафията.

С това си спечелва доверието на властите и алиби. Но много бързо съмненията отново се връщат към неговата банка, защото ДЕА засича схема на пране на пари в Тексас. Данните са предадени на ФБР и Комисията за ценните книжа и борсите, защото са замесени офшорни банки.

Но защо няма резултати от тези разследвания, никой не може да каже. Вероятно една от причините, че Станфорд успявал да си купува и политическо благоволение.

"Станфорд файненшъл груп" е дарила над 2.4 млн. долара на близо 100 високопоставени американски политици, повечето от Демократическата партия.

Откакто той изпадна в немилост все повече от тях се опитват да се дистанцират и от него, и от разследването на финансовата му пирамида.

Президентът Обама е бил най-големия получател на дарения на Станфорд. В неговия предизборен щаб са постъпили 31 750 долара от Stanford Financial Group и лично от Алън Станфорд.

Джон Маккейн получил 28 хил. долара. Парите не подминали и Хилъри Клинтън, която в началото на своята кампания била спонсорирана с 6 900 долара.

Другите кандидати, които отпаднаха най-рано, логично са получили най-малко пари: Бил Ричърдсън, Руди Джулиани и Мит Ромни взели само по 4 600 долара.

Най-много получил сенаторът от Флорида Бил Нелсън - 45 900 долара. Обещал да ги върне, но досега това не е станало.

independent.co.uk 


Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 12 минути

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 14 минути

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 37 минути

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 52 минути

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 53 минути

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 55 минути

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 56 минути

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 1 час

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 1 час

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 1 час

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 1 час

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 1 час

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 1 час

Българките отивали зад граница с обещание за работа

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 2 часа

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Свят Преди 2 часа

Предишното изригване беше на 26 март

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Свят Преди 2 часа

През последните седмици протести на наземния персонал и на екипажите доведоха до забавянето и отменянето на стотици полети