0

Есил Дюран e една от най-приятните изненади във втората версия на "Мюзик айдъл". Участниците в шоуто и телевизионните зрители харесват зашеметяващия й външен вид, дълбоките професионални познания в музиката, чувството за хумор.

Ето как се представя тя в интервю за априлския брой на сп. "ОК":

- Как ти се струват останалите от журито?

- Колкото сме разнородни, толкова сме и еднакви като отношение към музиката, като толерантност и чувство за хумор. Естествено, някои са много по-добри в последното - не мога да не спомена Вили Казасян и Фънки.

Винаги съм казвала, че мъжете имат по-добро чувство за хумор от жените. Аз не съм феминистка, не съм от хората, които няма да признаят, когато мъжете ни превъзхождат в нещо. Мечтала съм да пея с бенда на Вили, а сега сме заедно, в едно жури.

- Мислиш ли, че "Мюзик айдъл" е начинът да се откриват нови таланти?

- Това е един от начините, от най-добрите начини да се прави подобно нещо. Вече като човек от кухнята много съжалявам, че по мое време нямаше такова нещо. Много често казвам на съпруга ми: "Ех, че ме е яд, че по мое време нямаше подобни конкурси."

Имам чувството, че нямаше да се притеснявам колкото сегашните кандидати. Но по мое време попаднах на най-елитното място, където можеха да ме чуят -Консерваторията. Така че съм хванала своя шанс.

Сега, след някакви години, съм от другата страна. Беше ми странно да се възприема като част от журито, защото избягвам да се взимам насериозно. Мисля, че е много пагубно. Но трябваше да вляза в тази роля. Много съм горда от факта, че стоя до Вили Казасян, защото този човек съществува в музиката, откакто се помня.

Дано не ми се обиди от последното. А сега седим заедно. Такива неща се случват в живота понякога. Няма по-хубаво нещо от това да имаш осъществени мечти. Много голяма част от моите са осъществени - да обиколя света, да чуя на живо Арета Франклин и да стоя с Вили Казасян в едно жури.

- Явно много се забавляваш с работата покрай шоуто...

- Да. Скоро си говорехме с колеги, че когато пеем по частни партита, само виждаме как се забавляват политиците и хората със сериозни професии. Ние, артистите, не можем да се забавляваме по празници, защото работим. За сметка на това се забавляваме през цялото време. Понякога направо забравях, че има камери. А аз съм много суетен човек и не се срамувам от този факт, даже понякога ми помага.

Преди да бъда в "Мюзик айдъл", като отивах на снимки, през цялото време си мислех как ме хваща камерата. Сега забравям. Това ме кара да се чувствам много комфортно, няма лицемерие. А в шоубизнеса лицемерието е на всяка крачка. Може да видиш усмивка, която не е искрена, да получиш комплимент от куртоазия.

- А ти откровено ли казваш на кандидатите, които не могат да пеят, че са бездарни?

- Да. В същото време съм много деликатен човек. Никога не съм могла да кажа горчивата истина на някого. Докато не ме предизвикат, не го правя. Аз много се учудих от себе си, знаех, че трябва да съм обективна и да си свърша добре работата. Трябва да си откровен, защото хората идват там с ясната представа, че ние сме специалисти в тази област и очакват от нас откровена оценка.

Имаше кандидати, които идват на 59 години. Моите уважения към тези хора, но няма как форматът на "Мюзик айдъл" да ги приеме. Това беше друг деликатен момент - виждаш желанието им, по тяхно време е нямало такива неща, а те пеят добре.

Затова съм откровена, както за пеенето, така и за визията на младите момичета. Имаше случаи 15-годишни да се появят със силен грим рано сутринта.

- Твоят талант как беше открит?

- Пропях съвсем изненадващо на 15 години, преди това въобще не съм мислела за пеене. В момента, в който започнах да усещам такива влечения, започнах да си купувам албуми и пеех непрекъснато с тях.

Вкъщи имахме мраморни вити стълби, изчаквах всички да излязат и тогава там започваше моят концерт. Отидох на един кастинг в Хасково, бях видяла афиш "Търси се солистка на вокално-инструментална група "Марса".

Това беше известна група в града, която имаше дори дългосвиреща плоча. Явих се на този кастинг, бях последната, която се яви, и бях одобрена.

Започнах първите си уроци, взех ги от страхотен специалист - Борис Вълканов. После попаднах в ръцете на Ирина Чмихова в Консерваторията.

- Популярността ти не дойде ли малко късно?

- Може би да. Но имам щастието да познавам човек като Генко Генов, директора на "Златният Орфей". Още в Консерваторията се запознах с него, гледах го с широко отворена уста и очи, попивах всичко, което ми казваше.

Едно от нещата, които каза, беше: "Ще се появяваш на важни места тогава и единствено, когато ти наистина си готова, развита певица. Не тогава, когато на теб ти се иска."

На много от кандидатите казах същото нещо - виждаш, че този човек има талант, но не е хванал момента. Възможно е да стигне до средата на "Мюзик айдьл", но това лице вече ще го познават като човек, който не е успял. Аз се натренирах достатъчно, събрах опит, стъпих на крака и вече знаех какво искам.

Бях видяла другата страна на монетата - когато изпълнителите не са популярни. Работила съм на кораби с увеселителни групи, публиката е огромна, имало е вечери с над 1500 души.

Пеех песни, които много харесват, стават ти на крака, чувстваш се като на огромен концерт. Но, за жалост, не си. Ти си просто една певица, която пее на въпросната вечер. Исках да направя нещо. Не може да не оставиш следа след себе си.

- Музикалното образование помага ли ти?

- Това е само един плюс към всичко останало. За тази работа трябва талант. Но за мен образованието беше важно, защото съм родена в Хасково. Нали си представяте какво можех да правя в град като този - стигаш много бързо тавана. Имах нужда от по-богата музикална среда.

Помня предмета "Естетика в музиката", преподавателката казваше: "Няма лоша музика, има музика със специално предназначение".

Когато си почиствам къщата, няма да си пусна Вагнер. На дискотека ще слушам нещо забавно. Когато вечеряш, няма да си пуснеш "Тез червени домати", нищо че става въпрос за домати. Има си време и място за всяка музика.

- Кое е най-вълнуващото нещо, което се е случило в живота ти?

- Синът ми Харис. Това е най-голямото нещо, което съм направила. Съпругът ми каза, че амбициозните жени раждали момчета.

Пред сп. "Блясък" Есил призна тези дни, че пак ще става майка и много иска да роди дъщеричка.

От десет години Есил живее с Борис. Много пъти е получавала предложение за брак от него, но така и не са се решили досега. Преди три години е получила и му е дарила най-прекрасния подарък - сина им Харис.

Следващият чуден подарък бил тази година на Св. Валентин, когато той признал, че се е сбъднала най-съкровената му мечта - да има жена като Есил.

Двамата искат да се оженят тайно и без много други хора наоколо, например в Лос Анджелис.

Есил и Борис имат вила при устието на Камчия и всяко лято са там. Дори имали идея някой ден да се преместят за постоянно в тази къща.

Певицата никога не е награждавана от сп. "Нов фолк", но изглежда това малко я интересува.

Есил почти вижда себе си в 15-годишната Шанел от "Мюзик айдъл". Според нея Шанел притежава онази красива чистота и невинност, която и тя е имала като студентка в консерваторията - била много скромно момиче.

Не ходела по дискотеки, нямала гадже, но на сцената се преобразявала в лъвица.

През май на пазара ще излезе DVD с изпълнения на Есил Дюран и с документален филм за живота й, пише "Блясък".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 13 минути

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 29 минути

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 2 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 2 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 2 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 3 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 4 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 4 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 4 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 4 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 5 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 5 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 5 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 6 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 6 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко