Е лизабет Шауб, известна специалистка по диетология в регионалния медицински център в Плано, твърди, че твърде честото похапване на добре препечено на скара месо драстично увеличава вероятността за поява на неопластично заболяване.
Причината за това е, че по време на приготвянето на месото част от мазнините, съдържащи се в него, се разтапят и попадат върху нагорещените дървени въглища.
В резултат на този контакт се получава канцерогенно вещество, което по-късно влизайки в състава на дима, опушва и даже прониква в месото, което в този момент се пече.
По-нататък при консумацията на това месо, канцерогенът попада в организма и така значително се повишава рискът от поява на раково заболяване.
В действителност храната, приготвена на скара, е ниско калорична и изключително вкусна, припомня Елизабет Шауб.
За да може обаче да й се наслаждаваме без да вредим на организма, трябва да спазваме няколко прости правила.
На първо място е удачно преди поставянето на месото на скарата предваритено то да се обработи във фурна.
По този начин се намалява времето на обработка на месото от огъня, а оттам и количеството проникнали канцерогени вещества.
Едновременно с това обаче се запазва специфичният вкус и мирис на приготвено на скара месо, информира БГНЕС.
От друга страна значение има и вида на месото. Пилешкото месо без кожа, крехкото телешко или свинско месо съдържат по-малко мазнини, които да се разтопят и да доведат до появата на канцерогенните вещества.
И не на последно място не бива да се забравя, че единствено месото води до появата на подобни канцерогени, но не и други продукти, приготвени на грил.
Печенето на плодове или зеленчуци върху добре нагорещени въглища не само допълва удовоствието от храненето, но и е изключително зравословно - от една страна нискокалорична, а от друга - напълно безвредна за организма храна.