0
В у убриката си "Откровено казано" френският вестник "Льо Фигаро" публикува статия на големия писател Морис Дрюон, посветена на министър-председателя Симеон Сакскобургготски. Материалът излиза точно преди посещението на премиера във френската столица. По време на честването в Сената, посветено на 200-годишнината от рождението на Виктор Юго, българският премиер ще изнесе лекция, посветена на изгнанието и толерантността.
Предлагаме ви целия текст.

Един цар - различен от другите
от Морис Дрюон от Френската академия

Министър-председателят на България г-н Симеон Сакскобургготски - с обикновено като на всички име, ще бъде на работно посещение тази седмица в Париж. Той е уникален случай сред днешните кралски династии.

На шест години, когато е в лятната резиденция на царското семейство, той си играе, катерейки се на купа сено, когато учителят му се приближава и се обръща към него с думите: "Моля, Ваше Величество, да слезе". Току що са го потърсили по телефона. "Ваше Величество", вместо "Монсеньор", "Ваше Височество" или "Симеон" - в един миг детето разбира, че баща му е починал и той самият е станал цар на българите.

Годината е 1943. Цар Борис ІІІ издъхва внезапно, ден след трагичната среща с Хитлер, на която фюрерът е поискал от него две неща, които цар Борис никога не е приемал. Депортирането на евреите от страната и изпращането на българските войски срещу руската армия. Малкият Симеон никога повече в живота си няма да играе. Един цар може да се забавлява, но не и да играе.

Симеон ІІ царува три години в този размирен период в края на Втората световна война, когато съветските войски окупират България, когато регентите са осъдени на смърт, когато политическите партии се раздират от борби.

Разбира се, той не взема никакво участие в решенията, но указите се издават от негово име. Симеон ІІ въплъщава българската нация, символ е на приемствеността й, и към него се отнасят като към такъв.

През 1946 година Съветите изгонват малкия цар, за да стане България Република, наречена "народна", сателит на СССР. Симеон заминава със сестра си и майка си, очарователната царица Йоана, принцеса Савойска, и с леля си. Всеки има право да вземе само по двеста долара. Тогава започва странстването на детронираните: Истанбул, Египет, Испания, където най-накрая изгнаниците са приети и се установяват.

Образованието на Симеон се провежда на шест езика, които той говори и владее писмено, в добрата традиция на европейските кралски фамилии. Следва икономически науки и става експерт и финансов администратор. Раздвоявайки, така да се каже своята личност, той си остава един достоен и дискретен владетел, но и г-н дьо Сакс-Кобург, с професия, благодарение на която издържа семейството си.

Никога не абдикира, но и не е предявявал претенции към трона. Следейки винаги отблизо какво става в страната му, поддържайки тайни връзки в началото, после по-открити, но избягвайки, дори след падането на берлинската стена, шумни изявления, той съумява да не се поддаде на авантюристичните подканвания на свои сънародници; знае, че носталгично настроените, не са най-сигурните строители на бъдещето.

Както обикновено се случва след като една страна е била потискана, България се плъзва след комунизма към анархия и към голяма бедност. Правителствата падат едно след друго, улицата се бунтува. През всичките тези години обаче в общественото мнение изкристализира образът на историческия отсъстващ. Властите на място разбират, че не могат безкрайно да го държат настрана. Първото завръщане на Симеон след петдесетгодишно изгнание довежда до изблик на народна радост, която прилича на освобождение. И православната църква му дава благословията си.

През пролетта на 2001 година той най-после се решава да се появи на политическата арена, като лансира партия, която първоначално няма програма, освен неговото име, но със ценностите и принципите, с които неговото име се свързва. Националното движение Симеон Втори печели мнозинство на законодателните избори.

Тази победа поставя Симеон на кръстопът. Ще прибави ли към трудностите на страната си неизбежните вълнения, които би породил един конституционен дебат? Вместо да се опита да върне монархията, Симеон, предпочита да се заеме с най-належащите, според него, дела, тоест с действителната власт на поста, на който той може да бъде най-полезен. Така се озовава в парадоксалното положение на цар, станал министър-председател на една държава, чийто настоящ президент е лидерът на бившата комунистическа партия.

Официално той е "господин Сакскобургготски", макар почти всички в България да го наричат с царската му титла. Той поиска 800 дни на доверие. Защо 800 дни? Защото като икономист познава емпиричния закон, според който това време е необходимо, за да заработи едно фалиращо предприятие. И така, докато почти 500 дни са вече минали, България отново изпълнява международните си финансови задължения, което е от капитално значение. Инфлацията, която бе галопираща, е под 5%, икономическият растеж е постоянен, приватизацията, по-специално в банковия сектор, е в ход и с голямата корупция - тази при държавните продажби, с нея се води безшумна, но сурова борба.

Остават редица вътрешни проблеми, мизерията, безработицата, необработваемите земи, както и съкращаването на военни в армията и планираното затваряне на два ядрени реактора, за да се отговори на условията за членство в Европейския съюз, което, по наше мнение, бе изтласкано твърде напред.

Не трябва ли да обърнем повече внимание на факта, че България е единствената балканска страна, която не познава етнически или религиозни сблъсъци? Симеон е в коалиция в парламента и в правителството с турско-мюсюлманската партия, която представлява 10% от населението. България е фактор на стабилност в региона.

Не е уместно Франция на бъде на шестнадесето място сред чуждите инвеститори. Френското културно присъствие е традиция още от Средновековието. България е пълноправен член на Франкофонията, след Румъния, най-важният полюс в Централна и Източна Европа. Симеон ІІ беше на срещата на най-високо равнище в Бейрут и то с много представителна делегация.

Толкова много причини, за да приветстваме, с особено приятелство, идването в Париж на един министър-председател, който наистина не е като другите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 12 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 12 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 13 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 13 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер