0

"Обвинител №1 ще атакува закона "Петканов" в съда", съобщава "Труд". Главният прокурор Никола Филчев ще атакува днес пред Конституционния съд Закона за незаконно придобитото имущество, известен като закона "Петканов".

"Имам резерви не към заряда на закона, а спрямо възможни нарушения на презумпцията за невинност и неприкосновеността на частната собственост", обяви Филчев.

"Десетте промени, без които прокуратурата не може", е анализът в "Дневник".

Посочва се, че първото нещо, което Борис Велчев е длъжен да направи, е да разпусне "преторианската гвардия" на Филчев във Върховната касационна прокуратура. Отнася се за онези лица в прокуратурата, които с публичното си поведение срамят от години не само държавното обвинение, но и хвърлят петно върху цялата съдебна система.

Други задачи са ограничаването на корупцията "вътре", прекратяването на правенето на политика в прокуратурата, недопускане на политическо вмешателство.

"МВР ще създава фирми и фондации за прикритие", пише "Сега".

Те са за прикриване на служители или за провеждане на тайни операции с контролирани доставки и доверителни сделки. Това е записано в новия закон за МВР, текстовете от който депутатите приеха вчера на второ четене.

Досега вътрешното министерство можеше да внедрява агенти само във вече съществуващи фирми.

"Концесиите - по магистралата на корупцията", пише "Пари" по повод обсъждания проектозакон за концесиите. Отбелязва се, че вместо да гарантира прозрачност при предоставяне на концесии, законът гарантира единствено как концесионерът да си получи парите.

Депутатите от мнозинството приеха проекта с обещание между двете четения да помислят за промени.

"За 60% от администрацията корупцията била проблем", отбелязва "Труд". Това показва изследване на МБМД сред 922 чиновници в администрацията, направено по поръчка на министър Николай Василев.

Корупцията обаче е намаляла - 17% от анкетираните са заявили, че са се натъквали на случаи на корупция на работното място. През 2000 г. процентите са били 27.

Като сериозен проблем министърът посочи застрашително растящата администрация, която след година-две можело да набъбне до 120 хил. души.

"По-големи заплати за учителите, но не на калпак", е озаглавено интервюто в "24 часа" с министъра на образованието и науката доц. Даниел Вълчев.

Той припомня приоритетите в програмата за развитие на училищното образование - увеличаване на възможностите за равен достъп до образование и решително повишаване на качеството му. Вълчев очаква в началото на февруари тази програма да бъде внесена за съгласуване в МС.

"Ще защитаваме гражданите и с крайни мерки", уверява заместник-министърът на вътрешните работи Цонко Киров в интервю за "Дума".

За един от спорните текстове в новия закон за МВР, който разрешава влизане в частна собственост на органите на реда, той уточнява: "Това са мерки за предотвратяване на престъпления - започващи или започнали, за спасяване на човешки живот, и различни други извънредни ситуации. Те не могат да бъдат описани, но в основния закон са споменати като извънредни ситуации."

"Търсим лице, което не е омръзнало на хората", казва в интервю за "Труд" Владимир Кисьов, заместник-председател на СДС и председател на СОС.

"Ясно е, че без единна кандидатура не е възможно да участваме нормално в президентската надпревара. А България се нуждае от равновесие и не е добре, когато една политическа сила или личност завладява цялата власт.

Това нарушава баланса на интересите на гражданите и политиката в страната", посочва той. Според него от днешна гледна точка Георги Първанов има най-голям шанс да е следващият президент.

"За дясната суматоха и лявото мълчание" е коментарът в "Труд". Повод е твърдението, че България има нужда от десен президент.

И тъй като президента олицетворява единството на нацията, излиза, че нацията стои единно зад десните идеи. Това обаче е в пълен разрез с равнището на парламентарно представителство на десницата. Тази е причината тя да започне силно негативна кампания срещу сегашния президент.

"Lords, peasants, presidents" ("Господари, селяни, президенти", б. ред.), е коментарът в "Сега".

"Образът, който Първанов ни предлага да изберем наесен, е този на типичен популистки президент от средиземноморски (от XIX в.) или латиноамерикански (от XX в.) вид.

Такъв, който директно представлява волята на народа, дал му сила с гласа си, пази го от тормоза на елита, като прочиства държавата от корупция и свива сармите на чиновниците, но същевременно прави държавата силна и уважавана", пише авторът.

"Президентът в лабиринта на думите и делата", е анализът в "Монитор". Президентското обръщение пред Народното събрание се смята за ясна индикация за сложния лабирант между думите, делата и подводните партийни рифове, които Георги Първанов има да преодолява по пътя към евентуалния втори президентски мандат.

Засега той има само един верен "съюзник" - странното политическо късогледство на Иван Костов и Петър Стоянов, които все още вярват, че десницата самостоятелно може да предложи реална президентска алтернатива без съюз с десния център", коментира изданието.

"Хирурзи или франкмасони", е анализът в "24 часа".

Отбелязва се, че лечението в България няма разписани правила. Затова лекарските грешки не се доказват от съдилищата. Всеки доктор действа както и колкото намери за добре в стила на масонска ложа - конспиративно и говорейки загадъчно.

Като изход авторът предлага нещо много просто: изготвянето на оперативни инструкции, които да са задължителни стандарти във всяка болница. И неизпълнението им да се приема за виновно поведение от страна на лекаря.

"В болниците мислят само за пари", е упрекът на д-р Иван Букарев, директор на Националната здравноосигурителна каса.

В интервю за "Сега" той посочва две неща, които пречат на нашите болници - че първата мисъл е само за пари и че някои хора просто не са за тази професия.

"Вече няма заболяване, по което човек да постъпва в болница и то да не е отразено в клиничната пътека. Ако има такива неща, те се дължат на нежеланието на директора да приеме пациента", допълва той.

"Тракийското ни злато накуп във Варна", съобщава "Труд".

Тракийското злато, открито по нашите земи, за пръв път ще бъде събрано в обща изложба, съобщи директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

От 15 май до 15 септември съкровищата от Панагюрище, Вълчитрън, Рогозен, Борово, Дъбене, Златиница и др. елитни сбирки ще бъдат показани във варненския археологическия музей.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 9 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 9 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 10 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 11 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер