0
Сг г затрупа държавата, всички си мият ръцете - това е темата на обишерен коментар в днешния в. "Труд". На страницата полк. Алекси Кисяков, началник на КАТ, заявява: "Помагаме на закъсали." А Георги Великов от "Труд" коментира: "И това доживяхме - преспа да затрупа снегорин. Колкото и абсурдно да е, стават такива работи. Снегът обаче може да затрупа и вината на тези, които не са си свършили работата и сега страната е изпаднала буквално в бедствено положение."

"Завръщайки се от Мадрид, премиерът Симеон Сакскобургготски отново даде да се разбере, че се занимава с голяма политика, а не с дребни работи, пише в редакционен коментар в. "Новинар". Като например падането на личния му рейтинг, смяната на министри, вдигането на цените и т.н. Премиерът не се впечатли дори от фланелката с надпис в стил "Срам ни е от вас", която му подариха. Характерното за Симеон аристократично хладнокръвие е една от най-силните му страни като политик. На фона на неизпълнените предизборни обещания и все по-отъняващия ни джоб обаче държанието на царя-премиер заприличва на лекомислен непукизъм. А този филм вече сме го гледали и знаем, че не завършва с хепиенд за главния герой."

Бунт срещу данъци е основната коментарна тема на "24 часа". Недомислия в законите, спорни текстове и разминаване в документи мъчат бизнеса и ощетяват хората, пише вестникът. Венци Димитров съветва финансовият министър Милен Велчев да тълкува спорните текстове. Михаил Миков от БСП заплашва, че БСП ще атакува промените пред КС. "24 часа" отбелязва и факта, че няма декларации в службите.

"Монитор" анализира скандала на седмицата, пишейки ?Димчев, спомни си Теодосий!?: "Един депутат се прочу шест месеца след влизането си в парламента. Не с написан закон или пък с принос към избирателите си. Всъщност, прочуха го синовете му близнаци. Димчо Димчев придружи в новогодишната нощ отрасналите си 22-годишни дечица в дискотеката на родния Димитровград. Те обаче не харесаха нещо обстановката и строшиха челюстта на служител от МВР. Той посрещна новата година в болницата. Избраникът от Новото време обаче, вместо да седне и саморъчно да си напише оставката от парламента, звънна на главния секретар на МВР, да обясни своята версия. Защото, когато си на власт и имаш имунитет, винаги имаш своя версия, особено когато фактите говорят и то пред цял народ доста лоши неща за склонността на синовете ти да раздават правосъдие. Като казахме правосъдие, г-н Димчев, имаше един министър на правосъдието - казваше се Теодосий Симеонов. Питайте него как стоят нещата със синовете, които вилнеят по дискотеките, скрити зад имунитета на татко си. Провалят им кариерата, г-н Димчев, правят ги за смях пред цял народ и ги пращат в опозиция. Затова, Димчев, напишете си оставката и я депозирайте при Огнян Герджиков. Нея трябваше да напишете първо, още преди да сте звъннали на Бойко Борисов, за да му кажете, че младите братя Димчеви не са раздавали юмруци в дискотеката, пили са малко и то пред вашите очи. Като си напишете оставката има все още малък шанс да спасите морала, който обеща вашата политическа сила, включително и на избирателите от Димитровград. Така че, Димчев, спомни си пак за Теодосий!"

Според в. "24 часа" скандалът с Димчев е война за "Неохим". Депутатът внесъл искане за разглеждане на сделката, пише Николай Грудев и добавя: "Промишленият гигант бе продаден по времето когато шеф на приватизационното ведомство бе Захари Желязков. Жълти избраници смятат, че инцидентът със синовете на депутата е активно мероприятие."

"Стандарт" коментира водещата си тема за повишените цени на лекарствата. Толкова много са трактовките на проблема с лекарствата, че крещяща е нуждата да се обясни по-простичко, пише Валентин Стоев. "Въвеждането на ДДС върху цената им завари друго, малко по-старо нововъведение - пределните им цени. Като резултат от което и производителите, и вносителите, и търговците на лекарства са потърпевши с по 1, 2 до 3 ст. на левче оборот. С толкова им намаляват печалбите. Така от 1 януари насам болните са на път да станат още по-болни, защото не могат да си купят лекарствата. Част от аптекарите преизчисляват, а друга мислят. А трите браншови сдружения - на търговците на едро, на фармацевтите и на аптекарите, внесоха жалба във ВАС срещу постановлението. Междувременно върху главите на най-болните се стовари още едно нововъведение. Новаторът този път е здравната каса. То звучи още по-объркано, но на болника все пак му става ясно, че безплатните лекарства отиват в здравната история на нацията. В България, ако не друго, всеки има право на стачки, протести, жалби и т. н. И не може да се сърдим на производители, вносители и търговци на лекарства, че се възползват от него. Макар и по доста странен начин. Как така ДДС-то ще изяжда стотинка от надценката? Но в суматохата някак се губи, така да се каже, субектът на тяхната дейност - горкият болен. Той ще си я плаща в пълна й стойност. Защото пневмонията например - и тя не вярва на сълзи. И никак не се трогва от плач на болник."

По същата тема е и коментарът на "Дневник". "След решението за въвеждане на ДДС върху българските лекарства се оказа, че е напълно възможно правителството да получи още една плесница от Върховния административен съд, както се случи с цените на тока и парното. Причината е отново в "пропуска" намерението да се въведе ДДС върху лекарствата да бъде предшествано от консултации със съсловните и браншови организации на фармацевтите и търговците с медикаменти, както е посочено в закона. Очевидно правителството тепърва ще бере горчивите плодове от противоречивата си политика в областта на здравеопазването. В стремежа си да удовлетвори едни или други интереси обаче в крайна сметка кабинетът удря крайния потребител на продукта - болните хора. А когато няма откъде да си купи лекарството за кръвно или инсулина, защото аптеките не работят, пациентът не се интересува, че точно в този момент пазарът се преразпределя и големите риби в бранша изяждат малките. При приемането на данъчните закони управляващите се съобразиха с таксиметровите шофьори, с търговците на кафе, със собствениците на газостанции и с големите хазартни босове, но пратиха по дяволите фармацевтите. Дали защото те произвеждаха и продаваха лекарства, вместо да блокират магистрали и да викат по площадите?

Под заглавие "България три дни с двама президенти?" вестник "Сега" пише: "Държавата ни, изглежда, три дни ще има двама президенти - от 19 до 22 януари. Конституцията предвижда новоизбраният Георги Първанов да се закълне пред Народното събрание. Това ще стане на 19-и, в събота. Петър Стоянов пък ще му предаде поста с официална церемония на 22-ри, вторник, когато изтичат правомощията му според закона за избор на президент. Същият проблем имаше и през 1997-а при смяната на Желю Желев и Стоянов. Тогава юристите от техните екипи разтълкуваха, че ако в 3-те дни се наложи издаване на указ, могат да го подпишат и двамата." Видни конституционалисти обсъждат проблема в "Наблюдател"-я на днешният в. "Сега".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Подарих на жена ми книгата "Как да пестим пари"... Сега не пуша, ходя на работа пеша и съм свалил 5 килограма.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Стартира кампанията "Следи от изчезване"

Любопитно Преди 17 минути

Замисляли ли сте се, че само в рамките на век някои животински видове буквално изчезват?

а

Тролей и автомобил се удариха в София, има пострадал

България Преди 1 час

Инцидентът се е случил на булевард "Сливница"

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 1 час

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 2 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 2 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 3 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 4 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Свят Преди 4 часа

Сградата още е била в строеж и е рухнала в момент, в който на строителната площадка е имало десетки работници

<p>Родителите на Мади пропуснаха бдението ѝ, за да избягат на тайна почивка</p>

Родителите на Мади пропуснаха бдението за годишнината от изчезването ѝ

Свят Преди 4 часа

Кейт и Джери предпочетоха да не присъстват на бдението в петък вечер, а вместо това избягаха на тайна "крайно необходима почивка"

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Свят Преди 4 часа

Кра потвърди в социалната мрежа „Екс“, че се обискира офис на бившия му сътрудник

<p>Информацията&nbsp;за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна</p>

ОЗХО: Информацията за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна

Свят Преди 4 часа

Въпреки това организацията определи ситуацията като "нестабилна"

<p>&quot;Бях в шок. Не можех да повярвам&quot;: Жена спечели 600 пъти повече от лотарията&nbsp;</p>

Жена помисли, че е спечелила $75 от лотарията, но наградата се оказва $50 000

Свят Преди 4 часа

Жената получила над 600 пъти по-голяма печалба от очакваното

<p>Левитираща железопътна система: Първият влак на&nbsp;Луната</p>

Очакваме първата железница на Луната през следващото десетилетие

Любопитно Преди 4 часа

Как и кога точно да очакваме първата железница на Луната четете в следващите редове