0
Тд диционните безжични рутери ще ви освободят от кабелите в домашната мрежа, но Linksys WRT160N скрива от погледа дори антените. И може да се флашне с модифициран фърмуер, който отключва куп допълнителни възможности и настройки за напредналите потребители.

Три в едно

В общ корпус и под означението WRT160N се крият всъщност три устройства. От една страна това е безжична точка за достъп (Wireless Access Point или съкратено WAP), позволяваща да се свързвате към компютърна мрежа по безжичен път, а от друга страна имате и 4-портов суич, през който да комуникират мрежовите ви устройства с традиционния кабелен 10/100 Mbps Ethernet интерфейс. Всичко това е обвързано и с вградения рутер, през който няколко компютъра (независимо дали с Wi-Fi или кабелен Ethernet) да си поделят капацитета на една обща високоскоростна връзка към Интернет.

WRT160N е продукт от фамилията Ultra RangePlus Wireless-N на Linksys. Tой поддържа най-бързия актуален стандарт за безжични комуникации – 802.11n (Draft), като е напълно съвместим и с по-старите 802.11b/g. Лимитът от възможности пред 802.11b се изчерпва с наближаване до горната теоретична граница от 11 Mbps, при 802.11g тя вече е 54 Mbps, но работната (Draft) версия на новия перспективен 802.11n вдига летвата до 300 Mbps. На практика това означава, че по безжичен път може да постигате дори по-високи скорости на обмен на данни, отколкото при класическите 100 Mbps Ethernet мрежи.

Като се има предвид и високото реноме на Linksys, които от три години са част от структурата на мрежовия гигант Cisco, очакванията ни към този продукт бяха силно завишени, и въпреки това още с доставянето на тестовото устройство в редакцията на Digital World започнаха изненадите...

Къде изчезнаха антените?!

Безжичните рутери елиминираха плетеницата от кабели, но я замениха с гора от антени. По-старата генерация устройства имаха по една, максимум – две антени, но новите MIMO (Multiple In, Multiple Out) модели използват комбинация от три антени, за да постигнат високите скорости и нива на покритие, изисквани от стандарта 802.11n. Това донякъде опорочава красотата на идеята за безжичните домашни мрежи, които освен гъвкавост и удобство, би трябвало да внесат и допълнителен уют и хармония в дома. Опитайте се да разпънете няколко стърчащи във всички посоки антени на масата в хола и изчакайте реакцията на жена ви относно „предимствата” на новите мрежови продукти.

Понятията „безжична мрежа” и „антена” са неразривно свързани, но когато разопаковате Linksys WRT160N, няма да откриете дори следа от антени, колкото и старателно да ровите в кутията. Защото те са абсолютно невидими, интегрирани вътре в корпуса на устройството. А въпросният корпус е с овалната форма на мидена черупка върху брега на коралов риф. Ако държите особено много на дизайна, то Linksys WRT160N ще бъде безспорният фаворит в класацията ви. Устройството е издържано в комбинация от сребристо и черно – най-често използваната гама в света на битовата електроника, което означава, че рутерът ще се впише добре не само в строгата офис среда, но и в уюта на всекидневната.


Качество на Wi-Fi връзката

Скритите в корпуса антени без съмнение допринасят за атрактивния външен вид на устройството, но дали това не е за сметка на намаления обхват и качеството на сигнала? Проведените тестове показаха, че Linksys WRT160N осигурява отлично покритие в рамките на жилище или малък офис, изграден от няколко отделни помещения. Резултатите са особено добри с оглед на компактния размер на корпуса, в който са интегрирани вътрешните антени на WRT160N. За гарантиране на максимално добро покритие се използва технологията MIMO. Чрез наслагване и отражение на сигнала от няколко независими източника се постига по-висока скорост на трансфер и плътност на покритието и се редуцират „мъртвите зони”, в които няма безжична връзка.

Сигурност на данните

Една от „детските болести” на безжичните мрежи бе тяхната уязвимост срещу външни атаки. Отделно от това, хората посрещнаха с недоверие идеята най-важните им лични данни да се „реят” из ефира в радиус от няколко десетки метра. С течение на времето обаче възможностите за защита и криптиране на данните станаха много по-големи, а начините за тяхното задаване и използване – лесни и достъпни дори за неспециалист.

По отношение на сигурността Linksys WRT160N е рутер, който няма да ви предаде или разочарова. Той може да криптира данните с 256-битов ключ и разполага с мощен SPI firewall, който да защити свързаните към него компютри от външни атаки през Интернет и едновременно с това да пропуска VPN връзки към други машини. Това е идеално решение, в случай че се налага да работите от вкъщи и ползвате VPN връзка към служебния си компютър в офиса – WRT160N няма да компрометира сигурността на цялата система, превръщайки компютъра ви в нейното слабо звено, както това би могло да се случи с някой друг рутер. А най-хубавото е, че за да постигнете максимално ниво на сигурност, не са нужни някакви специални технически познания и умения – конфигурирането на рутера е изключително интуитивно и лесно и се извършва през уеб базиран интерфейс и браузер. Тук на помощ се притичва LELA (Linksys EasyLink Advisor) – софтуер на Linksys, който ще ви подпомага при конфигурирането.

Префлашване с модифициран фърмуер

От сайта на Linksys по всяко време е достъпна за изтегляне актуалната официална версия на фърмуера за WRT160N, но напредналите потребители и ентусиастите се интересуват най-вече от възможността за префлашване на рутера с модифициран фърмуер от трети производители. Въпросният фърмуер отключва достъпа до пълния потенциал на рутера и дава на потребителя право да рови и променя много от системните настройки. Именно това е основната причина за огромната популярност в България (а и не само у нас) на един друг рутер на Linksys – култовия WRT54GL. Моднатият фърмуер позволява да заобикаляте куп ограничения, налагани от вашия интернет доставчик, които нарушават свободата ви да разполагате с мрежовите ресурси така, както желаете. За финал оставихме добрата новина - WRT160N също работи без проблем с модифициран фърмуер, като например този на DD-WRT (dd-wrt.com), и това със сигурност ще го нареди сред най-търсените Wireless-N рутери у нас.

За повече информация посетете http://comelsoft.com.



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 3 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 4 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 7 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 7 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 8 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 8 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 9 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 9 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 9 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 9 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 9 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 10 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 10 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 11 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 11 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen