0
Ва ата.Най-безценното и най-недооцененото богатство на Земята.Наричат я Синята планета именно заради факта,че 71% от нашата планета са покрити от вода 97% от нея е солена и 2,5% сладководна.Около 67,8 % от прясната вода се намира във формата на лед и ледници.Тя стои в основата на зараждането на живота на нашата планета и е основен фактор за съществуването на света такъв какъвто го познаваме днес.Земята се е формирала преди около 4,54 милиарда години.За момента тя е единствената планета в слънчевата система на която е открита вода в течно състояние.

За сравнително кратък период от време човекът е постигнал доста бързо развитие във всички аспекти на своя живот.Индустрията,земеделието,техниката,науките се обогатяват и изменят със шеметна скорост.Това съответно носи своите плодове за всички нас.По-доброто  здравеопазване води до по-дълъг живот,повече удобства в ежедневието,по-големи възможности за развитие във всяка насока обобщено-по-добър живот.

 Но както всяко нещо на този свят  и промените в нашето общество и бит си имат положителните и отрицателните страни. 

Обратната страна на медала е ясна и видима за всички -- замърсяването на питейната вода,ограничаването на източниците на такава,общите промени в хидросферата и живота в нея като цяло.

Човекът  чрез своята дейност променя средата около себе си.Индустриализацията на производството и неговото разрастване,както и увеличаването на населението води до потребност от все по-големи количества вода.След преминаването и през системите на нашето общество тя се връща обратно в природата,но вече променена.Замърсена в по малка или по голяма степен и понякога дори негодна за употреба дори опасна за околната среда.
 
Добрата новина е,че все повече започва да се осъзнава нуждата от грижа за всичко около нас включително по-голяма отговорност към влиянието което оказваме върху природата с нашата дейност.

Изграждат се все повече пречиствателни станции,търсят се нови по-ефективни методи за пречистването на отпадните води,правят се изследвания в областта на екопродуктите, като целта е изклиючването на замърсителите от нашия бит.

Проблема със замърсяването на водата е най-силно изразен в районите с голяма концентрация на население и районите с недостиг на такава.Човек използува водата в своето ежедневие --да приготвя своята храна,за хигиенни нужди,в производството,след което тя се връща като отпадъчна обратно в природата.За това са взети много мерки-изграждане на пречиствателни станции,ограждане и охраняване на вододайните зони на всяко населено място,подобряване на сигурността на морските съдове,които са довели до едни от най големите екологични катастрофи в историята -- нефтените разливи.По- важното обаче е изграждането на определен тип човешко поведение за осъзнаване на вредата която нанасямае с нашите действия и съответно ограничаването и чрез поведението и действията на всеки един от нас.Може да има безкрайни кампании и акции по почистване и запазване на екоравновесието и природата такава каквато е,но докато не обединим сили и всеки един от нас не даде своя принос за общото благо всички действия остават с частичен и неефективен резултат.

Земята е нашата майка,водата е нашия живот нека се замислим над това и започнем от днес да правим малките неща,които правени заедно водят до големите промени.

Един по-добър и по-чист свят за нашите деца.

Водата е била тук преди нас и ще остане след нас-тя ще носи завета за идните поколения.

Според някой учени водата има памет- на това и качество се основава и съвременната хомеопатия.Първите опити това да се докаже научно са направени през 1988 г.Френският имунолог Жак Бенвенист .

Друг известен учен занимавал се с изследвания на свойствата на водата е Виктор Шаубергер.Той открива редица свойства на водата непознати до тогава както и практическото им приложение.Интересен пример е конструирания от него канал за преенос на дървесина от мястото на добива до подножието на планината.Той създал система от канали които не минавали по-най прекия път,а се извивали по определен начин и достигнали дължина 50 км.На места учения поставил допълнителни канали които вливали прясна студена вода от планинските ручеи.По този начин дървените трупи имали по-добра плаваемост и причината била че студената вода има по-добри плавателни свойства.Както и нейното странно „поведение"-тя има най-висока плътност при температура 4 градуса по Целзии.Това е и причината през зимните месеци водата на дъното на водоемите да остане с тази температура.Въпреки леда който покрива водоема,тъй като водата с температура 4 градуса целзии е най-тежка,тя „пада" на дъното,като позволява на всички живи организми да избегнат замръзване.

Водното богатство е важно и за един от най-важните отрасли в наши дни, а именно енергетиката.Водноелектрическите централи използуват енергията на водната маса за добив на електричество.Турбина превръща кенетичната енергия на падащата вода в механична.След това генератор превръща механичната енергия в електрическа.Водноелектрическите централи варират от микровецове до такива които осигуряват електричество за милиони хора.Близо 20 % от електричеството в световен мащаб се произвежда от водноелектрически централи и около 88% от възобновяемата електрическа енергия идва от ВЕЦ-ове.

Един фрапантен пример за нашето влияние върху водните ресурси е Аралско море.

През 3-те години на 20-ти век съветските власти започват мащабно строителство на напоителни канали и чрез планова икономика налагат масово отглеждане на памук в този твърде сух за тази дейност регион.Без да се прави сметка за последците от нарушаването на екологичното равновесие се създава поминък-памукопроизводство,с което е свързана днес съдбата на населението на Казахстан и Узбекистан.До 1990 година площта на напояваните земеделски земи в Централна Азия се увеличават от 4,5 млн. на 7 млн. ха. Нуждата от вода за напояване нараства двойно.90 % от Водното течение се отклонява за напояване. Така от 1961 г. нивото на морето започва да се понижава с нарастваща скорост от 20 до 80-90 см. годишно.Преди време Аралско море е било четвъртият по големина безоточен воден резервоар на земята от 1960 до сега е намаляло с 40 % оставяйки зад себе си 26 000 кв. км солена пустиня.

Тези факти красноречиво говорят за голямата вреда която може да причиним за сравнително кратък период от време.

В 21 век човека е смятан за най-развитото и разумно същество на планетата.Ако погледнем обаче неговото поведение може би ще изпаднем в размисъл дали това е така.В момента сами режем клона на който седим и очакваме неочакван резултат.Всяко нещо се развива по причинно следствена връзка-всяко действие или бездействие си има последици.Ако харесваме света такъв какъвто е днес може да продължим да живеем както до сега.Но ако искаме едно по добро бъдеще ,трябва да го съградим заедно с усилията и промяната във всеки един от нас.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 2 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 2 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 5 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 5 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 5 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 5 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 5 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 6 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 6 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 6 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 7 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 7 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 8 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 8 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона