0

Нова такса "път" ще оскъпи жилищата и офисите, обявява "Стандарт". Строителите задължително ще правят улици до сградите и така ще ударят новодомците с цената, съобщи главният архитект на София Петър Диков на конференция за пазара на имоти в България, Румъния и Сърбия.

Ангажимент на инвеститора ще са и свързването на блока с водопровода и канализацията. Досега изграждането им беше задължение на общините.

Така много от новите сгради остават дълго без инфраструктура, което отблъсква чуждестранните клиенти и инвеститори. Очаква се да скочи и таксата за строителство, каза още Диков.

Цените на жилищата и офисите у нас са поскъпнали с 10% през последните четири месеца, а през миналата година ръстът е бил 20%.

Сами избираме лихва за пенсия, информира още вестникът. Всеки човек да избира сам как частните пенсионни фондове да инвестират парите му, предлагат компаниите.

Възможностите са между високорискови, балансирани и нискорискови вложения. Така от вложителя ще зависи какви лихви ще носят парите му, спестявани за пенсия.

Младите са склонни да играят рисково, като печалбата им може да е много голяма, но е възможно и да изгубят. Възрастните пък търсят сигурността.

Идеята за личен избор на вида вложение е на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Тя вече е обсъдена с Комисията за финансов надзор и се очаква да влезе в сила от 2008 г. Става въпрос за над 1,6 млрд. лв., които управляват фондовете.

Пощенска и ДЗИ стават Юробанк, пише още "Стандарт". "Юробанк И Еф Джи България" ще се казва новата банка след сливането на Пощенска и ДЗИ.

Двете обединени институции ще носят името на гръцката майка, обяви вчера мениджърският екип на трезорите. Новото име ще бъде прието на предстоящите общи събрания.

Сливането ще бъде факт от октомври. През лятото ще е готова интегрираната информационна система на двата трезора. Новата институция ще има около 10% пазарен дял, каза главният изп. директор Антъни Хасиотис.

В края на м. г. гръцката Юробанк, която притежава Пощенска от няколко години, купи и ДЗИ Банк от вдовицата на Емил Кюлев - Весела. Цената по сделката бе 157 млн. евро.

И три пенсионни компании проплакаха от Христо Ковачки, пише "Сега". Три от най-големите пенсионни компании - "Алианц", "Доверие" и "Съгласие", са подали сигнали в Комисията за финансов надзор (КФН), че работодателите са принудили служители в няколко предприятия да променят пенсионния си фонд.

Това съобщиха вчера представители на дружествата. Информацията бе потвърдена и от зам.-председателя на КФН Бисер Петков.

Ощетените твърдят, че върху работниците в предприятията "Брикел", ТЕЦ "Марица" 3 и "Атоменергоремонт" е оказван натиск да се прехвърлят в новосъздадения пенсионен фонд "Топлина".

Трите предприятия, както и "Топлина" са собственост на бизнесмена Христо Ковачки, който нашумя покрай скандалите си със Столична община и Общинска банка.

"Топлина" получи лиценз миналото лято, но започна да функционира преди няколко месеца. Според системата ДАКСИ 46% от акциите й се държат от фирмата "Ел-Ем-Импекс", която е 100% собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

Кайманите ще докладват кои българи богатеят от лихви, предупреждава още "Сега". В София ще идва информация за лихвите, които са получили българи от спестяванията си в 10 офшорни територии, между които островите Каймани, Аруба, Ман, Джърси и др.

Това предвиждат проектоспоразуменията, одобрени вчера от правителството. Те са в изпълнение на евродирективата 2003/48, която урежда облагането на доходите от спестявания.

Директивата изисква всяка държава от ЕС да третира еднакво чужденци и местни граждани и да не допуска двойно облагане с данъци.

Тя въвежда правилото, че лихвите се облагат с данък не в страната, в която чужденецът ги е получил, а в неговата родина, където се сумират с останалите му доходи. Точно затова страните трябва да си обменят информация.

Енергийни шефове ще доказват, че няма корупция в поръчките, допълва "Сега". Шефовете на най-големите държавни компании в енергетиката скочиха вчера срещу критиките, че браншът е рекордьор по корупция в обществените поръчки.

Ден по-рано Центърът за изследване на демокрацията представи доклад, според който енергийните дружества масово заобикалят тръжните процедури и предпочитат да договарят доставките на стоки и услуги с избрани фирми.

В ръководените от нас предприятия процедурите са в съответствие със закона и стриктно следват принципите за публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, твърдят в съобщение до медиите директорите на мини "Марица - изток", ТЕЦ "Марица - изток 2", НЕК, "Булгаргаз" и АЕЦ "Козлодуй".

Селски служби ще усвояват европарите за здраве, съобщава "Дневник". Заради пропуск на предишния министър България няма оперативна програма "Здравеопазване" и затова ще кандидатстваме за финансиране от ЕС чрез четири други - "Регионално развитие", "Околна среда", "Човешки ресурси" и "Развитие на селските райони".

Това съобщи в четвъртък зам. здравният министър Матей Матеев по време на форум за преструктурирането на болничната система.

Той обясни, че по последната програма всички села с население под 2000 души могат с пари от ЕС да създадат селска здравна служба.

Със средствата могат да се ремонтират сгради, да се оборудват кабинети и да се обучат лекари.

След двучасови инфарктни дебати между БСП и опозицията парламентът прие на първо четене ратификацията на споразумението между Русия, България и Гърция за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас-Александруполис, информира "Новинар". Дясната опозиция подложила на бойкот гласуването на тази договореност.

Руснаците се връщат на българския пазар, казва пред "Новинар" председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Тя очаква летният туристически сезон да бъде успешен.

Проверка дали е декларирал всичките си доходи е образувала Софийска градска прокуратура срещу Константин Шушулов, пише от първа страница "168 часа".

От събраните данни е видно, че шефът на ДКЕВР е скрил приходи за последните две години, допълва седмичникът. Според него "вместо да брани ниски цени на тока и водата, Шушулов е вземал сериозни суми от фирми, пряко свързани с енергийния бизнес".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

България Преди 30 минути

Темата коментираха Любо Ганев и Самуил Огнянов

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 40 минути

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 51 минути

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 1 час

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 2 часа

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 2 часа

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 2 часа

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 2 часа

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 3 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

България Преди 3 часа

Причината, според недоволните, е изграждане на велоалея, която ще бъде за сметка на десетки паркоместа