0

П резидентът Георги Първанов не вярва, че конфликтът между Русия и Украйна има търговски измерения. Напротив, той е израз на амбиции за нова стратегическа политика, това е сблъсък на стратегически интереси, заяви президентът в лекция за предизвикателствата пред националната сигурност.

Държавният глава изнесе лекция "Националната сигурност пред нови предизвикателства" пред вицепрезидента Ангел Марин, премиерът Сергей Станишев, депутати, министри, висши военни и дипломати.

Последните събития принудили президента да размества акцентите в лекцията си и така енергетиката била изведена на предно място.

Според Първанов задължително е България да диверсифицира трасетата и източниците на доставка на природен газ. Подчертавайки това, държавният глава припомни, че според него в периода преди 2005-2006 г. български политик не бил потърсил различни източници на газ.

"От времето на Тодор Живков не е построена една гайка

в този сектор на газовите пътища", заяви Георги Първанов.

"Готов съм да обсъдим надеждността на другите възможни трасета - от Иран, през Каспийско море. "Набуко" не е техническо свързване на тръби, а нова политика на страните от Запада към страните от Черноморския и Каспийски регион.

България се приема като доверителен партньор и би могла да бъде сред активните фактори за новата енергийна политика на Европейския съюз, посочи Първанов.

Целта на лекцията на президента беше да подчертае, че е необходима

нова стратегия за национална сигурност, която не търпи отлагане

и той има намерението да вземе инициативата за нея.

Необходимо било да заменим остарялата си концепция с нова стратегия. "Без такава стратегия много от мерките, предприемани по отношение на МВР, създаването на ДАНС, в рамките на отбраната, тези меркиса един вид "поставяне на каруцата пред коня", каза Първанов.

Той посочи, че нерядко липсва синхрон в действията на различните институции, събитията се следват, намалена е способността за вземане на бързи и адекватни решения в критични ситуации.

По думите му новата стратегия за национална сигурност изисква нова философия, отчитаща рисковете на вътрешната и външната сигурност, с акцент върху невоенните аспекти, гражданската сигурност, върху възстановяването на държавността, върху социалната справедливост и доверието в обществото и институциите.

"За целта, въпреки че не влиза пряко в правомощията ми, аз имам намерението да създам своеобразен център за стратегии и развитие, на базата на преструктуриране на администрацията на президентството да създам експертен потенциал с привличането на максимален брой представители на научните звена и други подобни институти, с оглед на това в относително кратък срок ние да предложим на обществото за дебат една нова стратегия за национална сигурност", заяви Георги Първанов.

Той нямало да ревнува ако правителството го изпревари, но повече решаването на този въпрос не търпяло отлагане.

"Разбирам сигурността и като сигурност на всеки отделен гражданин",

заяви президентът.

Увеличава се скоростта на промените, съкращава се значително времето за реакция на институциите, динамично се променя политическата обстановка в света, каза президентът. Той даде примери със световни лидери и скорошни събития, като посочи, че става дума за невероятна конкуренция на идеи, стратегии и политики.

България не може да остане встрани от този дебат, смята Първанов. България има какво да предложи като идеи и инициативи с оглед на това да отстои своя национален интерес, но и с мисълта да засили приноса си за стабилизирането на съюзническите организации, каза президентът.

Първанов призова политическите партии да се обединят около основните приоритети

на страната, сред които са енергийните проекти, както и да
постигнат консенсус всички да работят по тях, независимо от формулата на следващото управление.

Първанов изрази желание да започне диалог, за да се стигне до нова декларация на националното съгласие, както през 1997 г. и дори до пакт по
основните приоритети.

"Апелирам основните политически партии, онези, които сега са в парламента, онези, които със сигурност ще бъдат там или ще имат ключова роля в политическия дебат, да се договорят по 5-10 приоритета, по които да се разберем, че независимо от формулата на управление, всички работим в една посока", каза държавният глава.

Георги Първанов посочи, че това беше възможно през 1997 г. - тогава без разлика на управляващи и опозиция, и на идеологическите противоречия, е
постигнато съгласие по важни за страната въпроси и е подписана декларацията за национално съгласие.

Не натрапвам ролята на държавния глава, но много бих искал да започне диалог, за да се стигне до една нова декларация на националното съгласие, аз съм по-смел в своите очаквания - да се стигне до своего рода пакт по тези пунктове, каза Георги Първанов.

Ако това не стане, кризата на доверието към политическите партии, към
институциите, ще се задълбочи, каза той.

Държавният глава намекна за нова бъдеща коалиция,

като посочи, че "при ситуация на наслагване на кризи, чийто изход трудно може да се прогнозира, трябва да се намерят решения на кризата във функционирането на политическия модел".

Имало две възможности - на постоянен сблъсък и конфронтация - социална, политическа, етническа, и на стабилно и ефективно управление.

"Много ми се иска България да има след изборите за Европейски парламент и за Народно събрание след шест месеца своето силно, стабилно управление, политическата стабилност е ключовото необходимо условие за осъществяването на всички идеи в краткосрочен и в дългосрочен план", каза Първанов.

Нестабилността, връщането на лентата към онези времена, за което му напомнили събитията в последните два дни, "към времето, в което се даваше шанс на агресията и насилието, това време обрича България", каза Георги Първанов.

Подканен да коментира тридневните протести в центъра на София, Георги Първанов заяви:

"Няма съмнение, че

някой се опита да измести, да подмени гражданския протест.

Отнасям се уважително към всеки протест, по част от исканията на протестиращите се работи, по някои има реални резултати".

Според президента някой е решил да използва познатата схема от 1997 г., защото, по думите му, може да не са фенове, може да са същите онези "ударни щурмови отряди", макар и кадрово обновени, от събитията през 1996-1997 г.

"Студентите протестират, но онези, които вчера посягаха на полицаите, вероятно са същите онези, които предизвикват сбиванията в Студентски град. Може би са същите тези, които охраняват част от заведенията там и не само в Студентски град. Това са хора, които имат определена поръчка", каза президентът Георги Първанов.

Той отдавна имал конкретна идея и поиска да бъдат "качени на скенера"

всички охранителни фирми на известните лица от престъпния свят.

"Искам да знам кой им е дал и на какво основание им е дал и поддържа лицензите, на какво основание тези хора носят оръжие. Въпросът има общо с това, което стана пред парламента", коментира Първанов.

Президентът попита защо има изненада, че млади хора, макар и под
въздействието на различни стимуланти, посягат на полицаите. А нима това не го направи лидерът и ръководството на една политическа парламентарна партия месеци преди това и не го ли правеше тя в продължение на доста дълго време, каза Георги Първанов.

По думите му насилието, агресията срещу хората "с пагон", хората, които олицетворяват държавността, посегателството срещу тях стана доста преди това.

"И проблемът на полицаите, които утре вероятно ще изразят мълчаливо своето недоволство, не е само и толкова в заплащането. Проблемът е в това държавата и обществото да покаже, че уважава тяхното достойнство", изтъкна Първанов.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 42 минути

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 46 минути

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 2 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 2 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 3 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 4 часа

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Свят Преди 5 часа

Форумът, на който домакин ще бъде Швейцария, е планиран за 15 и 16 юни

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 5 часа

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 6 часа

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 6 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 6 часа

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Първият Великден

Първият Великден

Великден Преди 6 часа

Историците продължават да спорят по въпроса кога за пръв път е било отбелязано Възкресение Христово

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 6 часа

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 6 часа

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"