0
Пн н за действие по преговорите с ЕС за втората половина на годината прие правителството на вчерашното си редовно заседание, съобщи пресслужбата на кабинета. Документът предвижда по главата "Свободно движение на стоки" до края на 2002-ра да бъдат изготвени и приети: Закон за общественото здраве, Закон за паметниците на културата, изменения и допълнения в още седем закона и 52 наредби (Наредба за типа моторни превозни средства и техните ремаркета; Наредба за техническите изисквания към моторните превозни средства, техните двигатели, резервоарите на гориво, спирачните системи и др.) Необходимо е и създаването на Български институт по стандартизация, изпълнителна агенция "Изпитване и сертификация" към Министерството на икономиката и Държавна агенция по обществените поръчки.

По главата "Свободно движение на хора" е предвидено изготвянето на Закон за общественото здравеопазване и Наредба за условията и реда за придобиване на правоспособност по заверяване, както и изменение и допълнение на Закона за чужденците в България. Ще се създадат и звена към Министерство на здравеопазването, отговарящо за взаимното признаване на дипломи, сертификати за официална квалификация по медицинските специалности и към Министерство на земеделието и горите за признаване дипломите на ветеринарните лекари.

За главата "Свободното предоставяне на услуги" се налага до края на годината да се изготвят изменения и допълнения към Закона за гарантиране на влоговете в банките, към Закона за застраховането и др. Необходимо е и изготвянето на Закон за ратифициране на европейската конвенция за правна защита на услуги.

По главата "Свободно движение на капитали" са предвидени промени в три закона и приемането на Наредба за презграничните преводи.

За "Дружествено право" в плана за действие се посочва необходимостта от приемане на изменения и допълнения към пет закона, внесени вече в Народното събрание. Министерство на финансите предстои да проведе обучение за счетоводителите от страната по Международните счетоводни стандарти, а Агенция Митници на митническите служители по практическо прилагане на граничните мерки за защита на правата на интелектуална собственост. По главата "Политика на конкуренцията" предстои приемането на Наредба за наблюдение и прозрачност, както и въвеждането на мониторингова система на държавните помощи на национално и регионално ниво.

За главата "Земеделие" трябва да се изготви Закон за селскостопанското преброяване и изменение на Закона за животновъдството, както и 68 наредби (Наредба за маркетинговите изисквания за яйца и пилета, за контрол върху вината, спирта спиртните напитки, за ветеринаро-санитарни изисквания за производството и пазара на мляно месо и др.). Необходимо е да се изгради граничен ветеринарен инспекционен пункт на КПП "Капитан Андреево" по българо-турската граница.

По главата "Транспортна политика" предстои ратифицирането на многостранна спогодба за случайни превози на пътници с автобуси (ИНТЕРБУС) и на споразумение за приемането на еднообразни правила за периодичните технически прегледи на колесните превозни средства. Необходимо е да се приемат още 16 наредби и изменения и допълнения на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанища, на Закона за гражданското въздухоплаване и Закона за пътищата.

По "Данъчна политика" предстои изготвянето на проект на Закон за акцизните складове от Министерството на финансите, както и изменение и допълнение на Закона за акцизите.

Изготвянето на Закон за предотвратяване на дискриминацията и Закон за интегриране на лицата с увреждания предстои по главата "Социална политика и заетост". Ще е необходимо и изготвянето или приемането на повече от 10 наредби (Наредба за защита на работещите от рискове, свързани с експлозия на химични вещества, Наредба за превенция и реинтеграция на деца в риск, Наредба за подбор и подбор и утвърждаване на приемни семейства и др.). Предвидено е да започне да действа Национален институт за помирение и арбитраж.

По глава "Енергетика" е необходимо до края на годината да бъдат изготвени и приети Закон за енергетиката и Закон за енергийната ефективност.

Създаването на официален публичен регистър с актуална информация относно съществуващите регистрационни, лицензионни и разрешителни режими, както и популяризирането и разпространението на практиката за "обслужване на едно гише" посредством въвеждането й чрез конкретни договорености с общините е предвидено по главата "Малки и средни предприятия".

Закон за стимулиране на научните изследвания предстои да изготви МОН до края на годината по главата "Наука и изследвания".

По глава "Телекомуникации и информационни технологии" предстои изготвянето на Закон за далекосъобщенията. Налагат се и укрепвания на административните звена за регулиране на пощенските услуги и на прилагащото Закона за електронния подпис и документ.

Създаването на звено за управление на програма "Култура 2000" на ЕС и Национално бюро "МЕДИА" (аудиовизуална програма на ЕС) към Министерството на културата предстои по глава "Култура и аудиовизия".

Приемането на 15 нови наредби са необходими по главата "Околна среда" (Наредба за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда, на екологична оценка на планове и програми, за издаване на комплексни разрешителни и др).

По главата "Правосъдие и вътрешни работи" се налага подготвянето на Закон за противодействие на нелегалния трафик на хора, изменения и допълнения на НПК и на Закона за мерките за изпирането на пари. Предвидено е и подписване на Споразумение за сътрудничество между България и ЕВРОПОЛ и подписване на Споразумение за незаконен трафик по море, както и създаването на специален дом в град София за временно настаняване на чужденци, незаконно пребиваващи на територията на България и подлежащи на извеждане, както и на национален център за оперативна информация по наркотиците.

На агенцията "Държавен вътрешен финансов контрол" предстои приемане на Харта за вътрешен одит, на Етичен кодекс на вътрешния одитор и Наредба за сертификация по главата "Финансов контрол".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 1 час

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 1 час

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 2 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 2 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 2 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 2 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 2 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 3 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 3 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 3 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 3 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 4 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 4 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 4 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 4 часа

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС