0

Е два ли някой образован човек живее с илюзията, че посещението на Владимир Путин в България имаше икономически цели или че дългосрочните резултати ще се измерват в долари.

Единствената цифра, която стана известна по повод петролопровода Бургас - Александруполис например, се отнасяше до годишния приход за България от тръбата. Този приход е равен на годишния бюджет на София за почистване - или на годишния оборот на средно по размер българско ООД. Цифри за Южен поток досега никой не е сметнал за нужно да сподели.

Ефективност

Икономическа обосновка за АЕЦ "Белене" пък все още няма. Няма и да има, тъй като дори според правителствената стратегия за енергийна ефективност проблемът не е недостигът на ток, а неговото прахосване. В стратегията се посочва, че за единица продукция България харчи три пъти повече от Централна Европа и около осем пъти повече от старите страни членки на ЕС.

Пътят напред е постигането на енергийна ефективност, пише в стратегията, а не изграждане на нови мощности. Стратегията обаче е поредната бумага, писана за заблуда на Европейската комисия, и не формира основата на правителствена дейност.

Политика

Не става дума за икономика, а за политика. Нито целите, нито резултатите са измерими с пари, а с власт. Затова Путин пристигна с цялата си политическа тежка артилерия, включително със своя наследник на поста Дмитрий Медведев.

Политическа беше и пропагандната опаковка. Докато Путин говореше за нашата обреченост на братска дружба с Русия, видни български патриоти допълваха, че България, бидейки буболечка, няма друг избор, освен да прави онова, което желае руската мечка.

Според последния геополитически доклад от серията "Шривенам", публикуван от списанието Economist, руската регионална политика има ясно видима цел: Макар статуквото след Студената война да е необратимо, то може да бъде подкопано или ревизирано...

Тя (Русия) не е изоставила амбициите си да бъде водещият актьор на Балканите и в Централна Европа.

Резултати

Именно това беше целта на посещението на Владимир Путин и тя беше изцяло постигната с решаващата помощ на президента и правителството на България. На българските партньори по линия на ЕС и НАТО бяха демонстрирани няколко стратегически важни неща.

Първо, че България е водещата сред страните от ЕС, които търсят сепаративни енергийни съглашения с Русия за сметка на общата европейска стратегия за диверсификация на доставките - т. е. за еманципиране от руския монопол.

И други държави се занимават с подобна политика, но само България демонстрира решимостта да прави това директно за сметка на приоритетите на ЕС. Внезапно появилият се Южен поток, пренасящ през наша територия руски газ, е за сметка на приоритетния за ЕС и САЩ проект "Набуко", който би трябвало да пренася газ от каспийските страни, заобикаляйки руска територия.

Не са случайни победните възгласи от страна на Газпром, че "Набуко" е опера и никога няма да стане тръба".

Второ, България директно провокира Европейската комисия по ядрената тема. Не само демонстрира отказ от енергийна ефективност с намерението си да строи АЕЦ "Белене" и не само потвърди отказа от стратегията за диверсификация с решението си тази АЕЦ да бъде руска.

С опита да реанимира темата за пускането на спрените реактори в АЕЦ Козлодуй българското правителство отново показа, че членството в ЕС за него е тегоба, а не възможност.

Трето, именно на това си убеждение държавният глава Първанов натърти по време на срещите с Путин. Докато неотдавна първата си реч пред Европарламента българският президент посвети на остри обвинения срещу Брюксел за спирането на реакторите, в диалога с Путин Георги Първанов демонстративно ползваше ретродискурса на дружбата от векове за векове.

Новото оръжие

За разлика от периода на Студената война Русия ползва в своята външна политика не военното, а енергийното оръжие. Това оръжие само за последните 14 месеца беше приложено последователно към Украйна, Грузия, Беларус, Полша, Естония и Литва. Руският нефт, газ и мирен атом се подчиняват не на стопански, а на политически съображения.

Ще рече: дали се доставят или не, на каква цена и как - това се решава от Кремъл, а не от финансистите и маркетинговите отдели на съответните търговски компании.

От тази гледна точка са бутафорни аргументите, че при изграждането на тръби на българска територия Русия е онази, която става зависима от България. Би било така, ако ставаше дума за пари, а не за власт.

Фактическото положение е точно обратното. Тъй като става дума за власт, т. е. за това Русия да си върне ролята на Балканите и в Централна Европа, тогава и тръбите, и АЕЦ Белене правят от България една "малая земля" на руската външна политика. България се превръща в плацдарм за бъдещи руски настъпления.

Регионът

Посоката на настъплението също е ясна. На балотажа на президентските избори в Сърбия се очертава да победи Томислав Николич - онзи, който за пръв път на Балканите формулира програмната цел страната му да се съюзи с Русия и застане срещу ЕС.

В момента, в който това стане факт, ще последва мащабна дестабилизация на целия регион със съответните стопански ефекти, като например икономически кризи и обедняване на населението.

А в подобна обстановка и българското население би могло сравнително лесно да бъде убедено, че е време да се върне в орбитата на Русия. Тя на свой ред отново ще има възможността да прокарва разделителни линии в нашия регион, който почти една година изглеждаше, че е вече в спокойния и мирен пристан на Европейския съюз.

Това е, което нашите управляващи направиха за Русия и България по време на посещението на Путин. Показаха, че през цялото време съвсем съзнателно и целенасочено са конструирали не европейска България, а троянски кон за интересите на Кремъл в Европа.

Това е била целта на тристранната коалиция и макар по време на посещението ДПС и НДСВ да станаха невидими, оставяйки всичко в ръцете на БСП, те също носят отговорност за резултатите.

pari.bg 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Финансирай бъдещето си - съвети за устойчив паричен план

Финансирай бъдещето си - съвети за устойчив паричен план

Любопитно Преди 10 минути

Намери отговори на въпросите си

<p>От днес: По-високи цени за пътуване с влак, ето колко е увеличението&nbsp;</p>

От днес: По-високи цени за пътуване с влак

България Преди 11 минути

Без промяна ще останат цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“, „Семейство“ „ТПЛ“ и „Възрастен“

<p>Нови велоалеи и правила за паркиране в София: Създават ли проблеми с трафика&nbsp; (ВИДЕО)</p>

Нови велоалеи и правила за паркиране в София: Създават ли проблеми с трафика

България Преди 42 минути

От няколко дни новата организация по булевардите „Витоша”, „Патриарх Евтимий” и „Фритьоф Нансен” поражда дискусии и спорове

Вълна от протести в Грузия: Ще продължи ли ескалацията на напрежението

Вълна от протести в Грузия: Ще продължи ли ескалацията на напрежението

Свят Преди 55 минути

Демонстранти протестират в страната срещу закона за "чуждестранните агенти"

Светли вторник е днес, кого почитаме

Светли вторник е днес, кого почитаме

Любопитно Преди 1 час

Той е третият ден на Великден - вторник от Светлата седмица, която цялата е посветена на Христовото Възкресение

<p>Макрон отправи покана към Си Цзинпин, ето каква (СНИМКИ)&nbsp;&nbsp;</p>

Макрон кани Си Цзинпин на планинска разходка в Пиренеите

Свят Преди 2 часа

Си беше посрещнат тържествено в Париж и проведе разговори с Макрон и с председателката на ЕК

Гледат мярката на Васил Божков

Гледат мярката на Васил Божков

България Преди 2 часа

Той е подсъдим по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления

ГЕРБ-София регистрира листите си за парламентарните избори

ГЕРБ-София регистрира листите си за парламентарните избори

България Преди 2 часа

Това съобщиха от пресцентъра на партията

Владимир Путин встъпва в петия си президентски мандат

Владимир Путин встъпва в петия си президентски мандат

Свят Преди 2 часа

Путин, който е на 71 години, беше преизбран на поста на избори през март

Избори 2 в 1: Изтича срокът за регистрация на кандидатските листи в ЦИК

Избори 2 в 1: Изтича срокът за регистрация на кандидатските листи в ЦИК

България Преди 2 часа

До днес инициативен комитет, регистриран за участие в изборите за членове на ЕП, може да подаде заявление до ЦИК да бъде заличена регистрацията му

BYD Atto

Китайските марки искат двойно по-високи цени за колите си в Европа

Технологии Преди 3 часа

BYD продава свои модели с до 174% по-високи цени в Европа спрямо Китай

Когато автомобилът спре да „дърпа”, причините

Когато автомобилът спре да „дърпа”, причините

Технологии Преди 3 часа

Ограничаването на мощността на двигателя си има логично обяснение, даваме го

Интуитивното хранене: Какво представлява и какви са ползите за здравето ни

Интуитивното хранене: Какво представлява и какви са ползите за здравето ни

Любопитно Преди 3 часа

Интуитивното хранене не е просто режим за отслабване, а по-скоро начин на живот

<p>Откритията и трагичният край на Мария Кюри</p>

Животът и наследството на Мария Кюри

Любопитно Преди 3 часа

Какво не знаем за едно от най-значимите имена в науката

<p>&bdquo;Небето ще гори на четиридесет и пет градуса&rdquo;: Най-странните предсказания на Нострадамус</p>

Кои са най-странните предсказания на Нострадамус – минали и бъдещи

Любопитно Преди 3 часа

Какво предстои от предсказанията на великия астролог

Пролетно време: Слънце и облаци ще се редуват днес

Пролетно време: Слънце и облаци ще се редуват днес

България Преди 3 часа

Дневните температурите ще бъдат между 24-29°