0
До онстрационните и тестовите версии на различен софтуер могат да се използват и като напълно функционални програми, което в някои случаи е дори легално.

С пробните версии производителите на софтуер целят да привлекат клиенти, като ги убедят в качествата на своите продукти. Такъв тип програми са непълноценни или по отношение на функционалността, или по отношение на времето, през което могат да се ползват. Adobe например предоставят за свободно сваляне 30-дневна версия на почти всички свои продукти. Corel, Symantec и Ulead също примамват потенциални клиенти с тестови версии на продуктите си. Става дума за функционални програми, които разкриват пълния си потенциал при въвеждането на сериен номер. С помощта на допълнителни инструменти обаче, времевото ограничение също може да бъде заобиколено, като дори след тестовата фаза програмите са напълно функционални. Такава информация обаче производителите старателно прикриват.

Ограничените във функционално отношение програми официално се ?отключват? с въвеждането на сериен код, който обаче трябва да сте придобили след заплащане на определена сума.

Ограничено време на ползване

Когато инсталирате пробна версия, имате определен период (например 30 дни) за използването й, след което софтуерът ви информира за неговото изтичане. Това е неприятно, особено ако за това време сте успели да използвате програмата едва 1-2 пъти.

Много производители вграждат в пробните си продукти защита, която обаче се прескача с елементарно връщане назад на РС часовника, с което програмите се използват по-дълго и дори след края на тестовия период те са на ваше разположение. В този случай изхождаме от принципа, че производителите едва ли имат нещо против потребителите да разгледат още няколко пъти възможностите на софтуера им, особено в случай, че не са имали тази възможност през тестовия период. За по-продължително използване на такива програми обаче се нуждаете от валиден лиценз.

Удължаване на пробния период

Решение в случая е връщане назад на датата, с което програмата се заблуждава, че срокът все още не е изтекъл и продължава да работи. Това става като кликнете два пъти върху часовника. На практика обаче този начин не е удобен, тъй като при връщане назад на времето могат да настъпят неуредици в системата с други важни приложения. Подобни проблеми възникват например с антивирусната програма Kaspersky или други програми за сигурност, както и с програми, настроени да архивират някаква информация в определено време. Това означава още, че пробни версии на системни програми също не са по-дълго използваеми при просто връщане назад на датата.
[pagebreak]

Допълнителни средства на помощ

Някои по-вещи потребители посягат към допълнителни инструменти, с чиято помощ системният часовник се връща много по-лесно и удобно назад. Част от тези помощни инструменти връщат датата преди старта на въпросния софтуер и я сверяват отново, когато използването му приключи. Те се инсталират и активират преди изтичането на пробния срок. В противен случай програмата вече е оставила информация в регистрите на Windows и дори връщане назад във времето не може да помогне.

Програмата Date Wizard

Популярният и безплатен софтуер Date Wizard удължава тестовия период, но само на една единствена програма. При инсталацията на Date Wizard до часовника ще се появи иконка. Кликвайки с десен бутон на нея, ще отворите меню с четири възможности: 15 дни, 1 месец, 6 месеца и година. С това време тя може да превърти назад, а дори и напред датата.

Потребителите могат и сами да определят с колко дни да се върне датата на РС-то. Ако периодът е например 30 дни, изберете ?Relative data?, кликнете стрелкичката до ?Days? и въведете ?30?, като накрая потвърдите с ?ОК?. След като сте извършили тази операция и сте стартирали въпросната демоверсия, трябва или да затворите Date Wizard, или от менюто да актуализирате датата. И в двата случая денят се връща към коректния.

Dkill работи с повече програми

Многопрофилният инструмент Dkill 95 позволява на всяка пробна програма да се зададе различна дата. Това е особено полезен софтуер за потребителите, които искат да използват възможно повече приложения за по-дълъг период от време. За всяка от работните програми Dkill създава шорткът на десктопа или в менюто Start. При старт на Dkill 95 се появява помощен асистент. Първо трябва да изберете EXE файла на програмата, чийто пробен срок ще удължавате. Следващата стъпка е да посочите къде да бъде създадена иконата за бърз достъп към приложението и как да се казва тя. Dkill автоматично ще разбере кога е стартирал пробният период на програмата и винаги ще я задава като днешна. Накрая трябва да отбележите колко милисекунди след старта на демо версията да бъде върната днешната дата (3000 милисекунди = 1 секунда). Това време трябва да се промени само в случай, че забележите проблеми с блиски до системата програми. Ако например центърът за сигурност на Windows повтаря, че антивирусната програма не е актуализирана, може да въведете 2000 милисекунди. Тогава обаче съществува опасност датата да се актуализира още преди програмата да е проверила за нея. С кликване върху ?Fertigstellen? Dkill 95 създава връзката. От ?Dkill95 2.1b Manager? пък можете да промените настройките. В някои случаи, когато програмите не се сработват със стандартните настройки, потребителят трябва да използва допълнителен трик, като разгледа двете опции в ?Register?.
[pagebreak]

Безплатно със сериен номер

Много програми имат демоверсии, в които обаче ограниченията не са свързани с времето, а с тяхната функционалност. Такива се ?отключват? с помощта на лицензен код, за който много потребители се обръщат към Интернет. Тъй като производителят съзнателно не е предоставил подобен код обаче потребителите нямат право да използват програмата безплатно и да се оправдават, че искат просто да изпробват програмата.

Това е позволено само в случай, че сте придобили легално такъв код, но сте го изгубили и вече нямате връзка с производителя, за да получите нов.

Развален твърд диск също е вероятна причина за загубата на кода. В такъв случай е позволено набавянето му от мрежата, но след това сте длъжни да информирате и производителя.

Търсене на сериен номер в мрежата

Търсенето на сериен номер в мрежата не е трудно. Дори недотам опитни потребители ще си намерят такъв, при това в рамките на няколко минути. Най-известният, но в никакъв случай и единствен, сайт Astalavista е създаден преди повече от 10 години. Търсенето се извършва изключително лесно ? трябва просто да въведете името на програмата и да натиснете ?search?. Така Astalavista претърсва редица сървъри, сред които Cracks.am, Keygen.ms и Superserials.com. При посещението на тези сайтове обаче трябва да имате задължително инсталирана антивирусна система или защитна стена (от диска към броя), както и сигурен интернет браузър ? Firefox. В противен случай сте изложени на риск от вируси, троянци и шпионски софтуер.

Google също помага при търсенето на серийни номера. Подходяща команда е ?serial <име на програмата>?, което със сигурност ще ви доведе до кода или поне ще ви насочи към него.
[pagebreak]

Търсене на серийни номера през програма

По-бърз начин за достигане до желания сериен номер е използването на специална програма за търсене, която паралелно преглежда голям брой търсачки и значително за по-кратко време дава резултати. Най-добрата сред този тип програми е безплатната Craagle.

Приложението е изключително опростено и дори не се инсталира. В полето ?What? въведете ключова дума за търсене ? например Serials. Срещу ?Where? стандартно стои ?Search all?, което е и най-добрият вариант, тъй като така Craagle претърсва възможно най-голям брой сайтове за серийни номера. В раздел Серийни номера има цели 16 източника, сред които Seriall.com, SerialSite.com и FreeSerials.ws.

В съответното поле въведете името на програмата (с или без версия), за която търсите код и стартирайте със ?Search?. Резултатите Craagle ще представи във вид на прегледен списък, като само с двойно кликване върху избран номер ще го свалите на РС-то. Понякога са възможни проблеми, тъй като рекламодателите в подобни сайтове не гледат с добро око на директен даунлоуд, без преди това потребителите да са обърнали внимание на рекламните им банери.

Серийни номера от генератор

Случва се дори производители на софтуер да посещават сайтове за серийни номера с цел намирането на такива за собствените програми. Те обаче няма да се продават, а ще бъдат включени в черния списък с ?ключовете?, забранени за използване при следващи версии. Една актуализация на програмата например няма да приеме намерения ?на черно? сериен номер. Затова са създадени и генераторите на серийни номера (?Key Generator? или ?Keygen?). За да се справят с тази ситуация разработчиците на софтуер трябва да деактивират лицензираните кодове, изпозлвани от техните клиенти и да им изпратят нови. Подобни разходи обаче често биват избегнати, заради което и генерираните нелегално номера си остават приложими.
[pagebreak]

Кракове

При програми, които изискват онлайн активация, генераторите на серийни номера стават неизползваеми. За такива случаи, в които програмите не се отключват с обикновен код, хакерите предоставят кракове. Става дума за инструмент, който така променя стартовия файл на приложението, че то вече не проверява нито датата, нито серийния номер.

Подобни намеси обаче са незаконни. В някои частни случаи все пак са позволени и краковете. Основателни причини за това са невъзможността за връзка с производителя или пък неотложна работа с въпросния софтуер. Ако създателите на програмата вече не съществуват като фирма, те нямат и правата над нея, така че ?кракването? тогава също е в рамките на закона.

Запомнете, че винаги е добре да проверявате свалените кракове с антивирусната програма!

Забранено: размяна на пиратски копия

Вместо да се задоволят с пробната версия на програмата, някои потребители се опитват да отключат пълната й функционалност единствено с намерение да измамят производителя, което обаче е забранено.

Безплатните сървъри

Доскоро който търсеше безплатна версия на дадена програма първо проверяваше безплатните сървъри. Търсачките на повечето от тях обаче в момента са платени, а и тяхното съществуване не е много легално. По-хитрите обаче намират начин за размяна на файлове, като дори чатът стана удобна ?файлова борса?.

Твърд диск онлайн

Напоследък се появиха и продължават да се появяват доста сайтове, които предлагат безплатен хост на различни файлове. Такъв напимер е www.yourfilehost.com. Свалянето на файлове от него е възможно само ако знаете точния линк. Такива лесно ще намерите дори с Google. Някои потребители използват инструмента FFHS, който съдържа точните параметри на търсене и безпроблемно ще намери файлове, съхранявани на горния сайт. Става дума за мини Java скрипт, който отваря прозорец за търсене. Тук се въвежда например името на програма, към което FFHS добавя допълнителни параметри и предава търсенето на Google. Инструментът FFHS може да се прикачи дори към Internet Explorer, което става като кликнете върху програмата с десен бутон и изберете ?Add to Favorites?.

Търсенето на пиратски копия с помощта на FFHS е забранено!

Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности