0

Д евет от новите стани членки на ЕС се присъединяват към Шенгенското споразумение. Европарламентът прие резолюция, с която приветства Чехия, Унгария, Полша, Словения, Словакия, Естония, Латвия, Литва и Малта в Шенгенското пространство.

От десетте страни, които се присъединиха към ЕС през май 2004 г., липсва Кипър - заради разделението на острова на гръцка и турска част.

Проверките по вътрешните граници отпадат от Нова година, а за въздушните граници разпоредбите ще важат от 29 март 2008 г.

ЕП "напомня на новите държави членки нуждата от поддържане на високо равнище на сигурност и от стриктно и ефикасно изпълнение на изискванията на Шенгенското пространство по всяко време" и подчертава "неотложната нужда от ускоряване на подготовката за стартиране на напълно функционираща ШИС II'.

Според ЕП през следващите две години трябва да се пристъпи към обща оценка за приложението и функционирането на системата във всяка държава, участваща в Шенгенското пространство.

На 21 декември португалският премиер Жозе Сократиш, чиято страната държи ротационното председателство на съюза, ще премине границата със Словения, която ще председателства ЕС следващите шест месеца, за да отбележи най-голямото разширяване в историята на Шенген.

До този момент в Шенгенското пространство влизаха 13 страни от ЕС - Ирландия и Великобритания правеха изключение. Страни по споразумението обаче бяха и Швейцария, Норвегия и Исландия.

След голямото декемврийско разширяване пътуването без проверки по границите ще е възможно от Иберийския полуостров до Балтика и от Гърция до Финландия, коментира еврокомисарят по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини в дебата преди гласуването.

Разширяването обаче ще изисква по-сериозни мерки за да се противодейства на престъпниците, които биха могли да се възползват от улесненията при пътуване, отбеляза още той.

Премахването на граничния контрол е въпрос на доверие между страните членки, тъй като националните столици трябва да разчитат на капацитета на други държави за охрана на външните граници на съюза, отбелязва още той.

Представители на държави членки от Източна и Централна Европа подчертаха, че разширяването може да доведе до проблеми в отношенията им със съседните им страни като Украйна, Беларус и Русия, заради по-тежките гранични проверки и задължението за визов режим, коментира EUobserver.com.

Бе отбелязано също така, че премахването на контрола по вътрешните граници трябва да бъде последван и от пълно отваряне на трудовите пазари за граждани на новите страни членки.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@