0

В ъпреки рецесията италианският премиер Силвио Берлускони реши да даде тласък на проекта за изграждане на най-дългия мост в света над Месинския проток.

Берлускони одобри отпускането на над 1 млрд. евро от държавния бюджет за започването на проекта, чиято пълна цена се изчислява на над 6 млрд. евро, пише в. "Сънди таймс".

Изграждането на моста трябва да започне идната година. Съоръжението трябва да влезе в експлоатация през 2016 г.

Мостът над Месинския проток ще свърже остров Сицилия с Калабрия. Съоръжението ще бъде широко над 60 метра. Ще има шест платна за автомобили, две платна за пешеходци и железопътна линия, по която ще преминават до 200 влака дневно.

Мостът ще бъде от типа висящи мостове с най-дългата централна отсечка в света. Дължината й ще бъде 3000 метра. Досегашен рекордьор в тази насока беше японският висящ мост Акаши-Каикио с близо 2000 метра дължина на централната си отсечка.

Мостът над Месинския проток ще бъде крепен от два пилона с височина от 398 метра, т.е. всеки един от тях ще бъде по-висок от небостъргача Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк.

По думите на Берлускони проектът ще стимулира икономиката и туризма в изоставащия италиански юг. Според еколози мостът ще бъде истинско екологично бедствие. Експерти пък смятат, че той няма да устои на земни трусове, на силни ветрове и на приливни вълни.

От златния си бункер Берлускони не може да разбере действителните нужди на обикновените италианци, коментира пък лидерът на италианската опозиционна Демократическа партия Дарио Франческини.

Вярно, Италия е в рецесия, но не бива да правим трагедия от това, заяви в отговор на критиките премиерът.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@