0

"Кунева сплоти коалицията", извежда в заглавие "Труд" и коментира, че НДСВ, БСП и ДПС са се обединили около критиките си срещу министъра по eвропейските въпроси Меглена Кунева. Вчера тя бе извикана в Народното събрание, за да даде обяснение защо е сезирала първо Висшия съдебен съвет (ВСС) за критиките от последната партньорска проверка, а не на парламента.

Санкцията срещу нея засега е отложена, посочва още "Труд" и допълва, че управляващите са направили всичко по силите си, за да "замажат гафа" на евроминистърката.

"Скандалът "Кунева" потушен за един ден", приглася "Сега", а "Стандарт" коментира в заглавие:

"С атаката срещу Кунева червените искали да я спънат за еврокомисар".

Не мисля, че изявлението на Меглена Кунева във ВСС ще застраши правителството и ще създаде напрежение в тройната коалиция, заяви в Плевен Румен Петков, предават всекидневниците.

Вчера управляващото мнозинство реши да направи редакционни поправки до 30 март, когато окончателно ще бъдат гласувани промените в конституцията, информират изданията.

Между второ и трето четене ще подобрим тълкуването на идеите, залегнали в поправките, каза председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков, цитиран от вестниците.

Конституцията скара сините и ДСБ,

отбелязва "Труд" и пояснява, че поводът са думите на Филип Димитров, според когото депутатите от ОДС изразили "енергично несъгласие" с промените, критикувани и от европейските експерти.

Това е опит да скрие гузна съвест, отвърнала зам.-шефът на ДСБ Екатерина Михайлова. Председателят на правната комисия в Народното събрание Янаки Стоилов пък изразява надежда пред "Земя", че ВСС да даде принципна подкрепа за промените в конституцията.

В интервю за "Стандарт" депутатът от ДСБ и зам.-председател на комисията по правни въпроси в парламента Елиана Масева твърди, че

предпазната клауза е почти неизбежна.

По темата търси коментар и "Дневник". Зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова заявява пред изданието, че за да се предотврати предпазната клауза трябва да се сезира Конституционния съд за отпадане на спорните текстове.

Брюксел ще се убеди, че сме прави, смята зам.-председателят на ПГ на НДСВ Борислав Ралчев.

Всекидневниците съобщават за новия специализиран отдел за борба с престъпността и корупцията,

пряко подчинен на главния прокурор Борис Велчев, който ще действа от днес във Върховната касационна прокуратура. Основна задача на отдела е упражняването на ръководство и надзор за законност върху досъдебното производство по преписки и дела, образувани за престъпни деяния съдържащи признаци на организирана престъпност или корупция.

В новия отдел има три сектора: "Противодействие на организираната престъпност", "Противодействие на корупцията" и "Противодействие на изпирането на пари".

Велчев ще предложи на съдебния съвет да обяви в декларация, че магистратите не се безпокоят от новото правомощие на правосъдния министър да контролира спазват ли сроковете по делата си, информира "Труд" след среща вчера на главния обвинител със Съюза на издателите в България.

"Труд" публикува част от интервюто на столичния кмет Бойко Борисов пред Нова телевизия. В него той обявява, че до юли ще има готова формула за партия. Ще вложа всичко за присъединяването ни в ЕС, но с достойнство, зарича се той.

Борисов е готов да поведе десните,

стига и те да поискат партньорство с него, заключва "Монитор"от същото интервю. Десните останали изненадани от думите на кмета, допълва изданието. "Бойко Борисов отново предизвиква партиите" е коментарът на "Дума".

"Гергьовден" и ВМРО с общ президент, обявяват повечето вестници и уточняват, че лидерите на двете формации Любен Дилов-син и Красимир Каракачанов се разбрали да предложат в десницата общ кандидат.

"24 часа" научил, че по искане на депутата от ДПС Ахмед Юсеин областните управители от Кърджали, Разград, Шумен, Силистра и Търговище трябва да

преброят колко българи, турци, евреи и роми работят във ведомствата им.

Определени кръгове внушават на обществото, че в смесените райони българите масово се уволняват, а ДПС преяжда с власт, възнегодувал Юсеин.

Скандал между БСП и ДПС кой да контролира горите засича "Монитор". Поводът бил решението на социалистите да се създаде Агенция по горите, която да бъде поета от левицата.

Пожарната не трябва да бъда извадена от МВР

и преместена в Министерството при бедствията и авариите, категоричен е пред "Труд" ген. Кирил Войнов, директор на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност".

Ако това стане, то ще бъде поредната грешка, смята той. Във връзка с наводненията ген. Войнов посочва, че не се стопанисват дигите и не се почистват коритата на реките.

"Дума" разсъждава върху кой ще наследи началника на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев. "Обичайните заподозрени" са петима, определя се в материала.

Президентът Георги Първанов е подписал указ за назначаване на бившия главен прокурор Никола Филчев за посланик в Казахстан, осведомява "Дневник".

Евроинтеграция

Станишев на тайна среща с Оли Рен, обявява "Труд". Българският премиер и еврокомисарят по разширяването на ЕС са разговаряли късно вчера на "четири очи" в Брюксел. Сергей Станишев е там за заседанието на Европейския съвет. Заедно с него са министрите по европейските въпроси Меглена Кунева, на финансите Пламен Орешарски и на външните работи Ивайло Калфин.

Подготовката на страната ни за членство в ЕС бе една от главните теми на вчерашната среща в Токио на председателя на Народното събрание Георги Пирински и придружаващите го депутати с мин.-председателя на Япония Джуничиро Коидзуми, отбелязват всекидневниците.

Повечето вестници акцентират върху похвалата колко е популярен българският сумист Калоян Махлянов-Котоошу.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски представи доклад "България - европейска земя" в Париж, отбелязват всекидневниците.

"Монитор" настоява Министерството на външните работи да покаже договора с "Ай Дж Интернешънъл Инк", фирмата която спечели обществена поръчка за лобиране пред ЕС в полза на България. Изданието научило, че фирмата ще получи от МВнР не 200 000 лв., а 1 322 141 лв.

България и САЩ се договориха за базите,

съобщава под глава "Сега". Изданието научило, че вероятно на следващото заседание на българското правителство договорът за разполагане на съвместни военни съоръжения на наша територия ще бъде одобрен.

Общество

Нивата на реките в страната започват да се покачват, предупреждава "Труд". Повишават се водите на Марица, Огоста, Искър, Черни Вит, Вит, Осъм, Янтра, Струма, Камчия, Арда и Места. 19 от големите язовири също са по-пълни от определените обеми за месеца.

"Сега" допълва, че заради сериозен недостиг на средства за справяне с наводненията министри подготвяли искане до МС за отпускане на допълнителни средства. В интервю за същото издание председателят на асоциацията на застрахователите Даниела Конева казва, че само 9% от хората са застраховани за бедствия.

Изданията съобщават, че от началото на другата седмица започва масово кърпене на дупки по републиканските шосета извън населените места.

В аварийните ремонти ще бъдат вложени 50 млн. лв. "Труд" публикува обширен материал в рубриката си "Темата" за проблемите с дупките по пътищата.

Директорите на пет от шестте завода за захар в България обещаха вчера на премиера Сергей Станишев да свалят цената за крайните потребители, отбелязва "Сега". Станишев укроти захарта, но изпусна рибата, коментира "Стандарт" и посочва, че цената на рибата се е повишила.

Болниците пак пред фалит заради дългове,

пишат изданията като се позовават на министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски. Задълженията на здравните заведения към 28 февруари 2006 г. са 167 млн. лв. Той предложил таксата за посещение при доктор да е 1 лв.

"Труд" алармира за некачествени електрически крушки,

които се предлагат на пазара. Някои от проверените марки "изгаряли" да пъти по-бързо, отколкото е посочено на опаковката. Занижен е и показателят светлинен поток.

Превръщат столицата в синя зона до две години, извежда "Труд" след заседанието на Столичния общински съвет вчера. Зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов обяснил, че всяко тримесечие съветниците му ще гласуват между 500 и 1000 нови места за синя зона, докато се стигне до 12 000.

"Труд" отбелязва за проект на социалното министерство, който предвижда всички деца до 8-ми клас да получават месечна стипендия от държавата, ако ходят редовно на училище. Според министър Емилия Масларова

учениците без неизвинени отсъствия ще взимат от догодина по 10 или 15 лв. месечно.

Хората ще мога да изписват имената си на латиница по начин, по който те си преценят за правилен, казва в интервю за "Дума" министърът на държавната администрация Николай Василев.

Делото срещу братята Николай и Красимир Маринови-Маргините и техните съучастници беше внесен в Софийски градски съд, съобщават всекидневниците.

ДДС сметката отпада от 2007 г.,

обявява "Труд". В същото време обаче ще се затегнат наказанията за източване на налози от държавния бюджет. 322 ревизии на данъчно задължени физически лица пък извършва Националната агенция по приходите, информира "Монитор".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена? - Не, първо ще си почина малко...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 56 минути

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 1 час

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 3 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 3 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 4 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 4 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 5 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 5 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 5 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 6 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 6 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 6 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 7 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 7 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 8 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"