0

Минко Герджиков: Притеснява ме изчерпаното търпение на столичани и това, че има много важни въпроси, които трябва да се решават, и то в много срочен порядък. Дори в кампанията на мен не ми дава мира въпросът, свързан с решаването, на проблема с отпадъците, възстановяването на разрушената инфраструктура от наводненията.

В София има много сериозни проблеми, които дълго време са отлагани. Именно тези проблеми ми се струпаха през последните три месеца и вие видяхте, че аз започнах да ги решавам. Това, което ме вълнува, е в останалия период аз да продължа да решавам тези проблеми, тъй като те не търпят отлагане. Всичко друго е второстепенно.

Тези проблеми се струпаха, защото нямаше стратегия за развитие на София. Нямаме общ градоустройствен план. Нямаме стратегия за развитие на транспорта, на паркирането, на всички важни сфери. Когато няма стратегия, когато не знаеш закъде си тръгнал, ти винаги няма да стигнеш там, където трябва.

Не се чувствам част от отогворността, тъй като за две години аз се опитах да направя стратегия в няколко направления. Вече имаме стратегия в областта на финансите. Аз предложих стратегия в управлението на битовите отпадъци. Също така успяхме да вкараме в парламента общия градоустройствен план и да настояваме да бъде решен и този проблем

Татяна Дончева: Г-н Герджиков има едно предимство пред другите кандидати - да знае или поне да си мисли, че знае за това, което става в общината в момента. В последния ни дебат по "Нова телевизия" аз обаче започнах да се съмнявам дали това е така, защото се оказа, че той доста късно е уловил проблемите, които му се стоварват днес на главата като изпълняващ длъжността кмет, т.е. малко допреди кампанията.

Затова си мисля, че това е много голям недостатък за един управленец, и то в такива мащаби - да не може своевременно да улови задаващи се големи проблеми независимо дали се дължат на затлачване, на липса на стратегия или на липса на управленска хватка.

Дали той е част от модела? Позиционирането на един човек като част от модел е в зависимост от това дали е готов да се качи на влака на модела, при това в първа класа, а той се е качил преди 2 години като заместник-кмет по финансите. Това е ключово място, и то при всички случаи позиционира личността, която е седнала на този стол като част от модела.

Дали тя е създател на модела? Може би не, защото този модел е създаден преди десетина години като най-едри щрихи. След това е развиван, развиван, развиван, но качването на зам.-кмета по финансите на този влак е категорично закачен и за модела и означава следното: този човек не може да реши въпросите, защото е пленник на липсата на стратегия и на зависимости, създадени преди него и продължавали да функционират по негово време...

Много хубав кмет. Минко Герджиков е кмет, който върши работа... Проблемът е, не дали вършиш работа, а дали вършиш работа на гражданите, или вършиш работа на тези, които са те сложили за заместник-кмет.

М. Герджиков: Такъв модел през последните две години нямаше. Това всички много добре го знаят и аз не съм част от никакви модели. Казах няколко пъти: Аз съм Минко Герджиков и никой не може да ме върже на каишка или да ме върже за някакъв модел.

Аз съм част от решението на този проблем. Аз намерих начин да работя и с общинския съвет, намерих начин да раздвижа и общинската икономика. Намерих начин да напълня бюджета и с пари, да прекратя замените, така че за какви модели говорим?

Дали е имало, или е нямало някакъв модел едва ли е толкова важно на този етап, но също трябва да видим дали, ако е имало такъв модел, и съветниците от БСП, които предлагат г-жа Дончева, които ще помагат на г-жа Дончева, не са участвали активно в управлението на София.

Т. Дончева: Но аз мисля, че трябва да се разберем за нещо принципно. Не произлиза моделът от това дали БСП имали 6 или 16 от 216 съветници. Моделът в тази му част произлиза от това, че общинските фирми са поверени на политически назначени лица без оглед на тяхната квалификация.

Бях онзи ден в Лесотехническия университет, където говорихме по проблемите на озеленяването, ландшафта и парковете на София. И се оказа, че шефът на фирма "Озеленяване" е просто собственикът на Софийските мелници, назначен по политическото разпределение между политическите сили и по квоти, а пък в борда няма нито един озеленител.

Аз мисля, че ако ще правим от демокрацията си това, което сме направили от ранната по-предишна политическа система, когато в първите 5 - 10 години поради липса на политически лоялни тесни специалисти са назначавани хора преди всичко политически лоялни и тогава специалисти, мисля, че сега трябва да направим обратното. Иначе не може да има никаква общинска икономика. Не е въпросът БСП дали имало шест или 10.

М. Герджиков: Както виждате, г-жа Дончева се явява на диспутите, в дебатите неподготвена. Тя не проверява информацията. Не проверява важни неща и смело съобщава тези данни и на тези данни тя прави изводи. Аз мога да ви кажа точно каква е цифрата. 32-ма души, които са активисти на БСП, в момента са в управителните съвети, във фирмите, в общината.

Т. Дончева: Г-н Герджиков, говорите за числа, които не сте запомнили и са ви дали хронограма, без да четете добре.

М. Герджиков: Разликата, г-жо Дончева, между шест и 32 е доста различна. Има нещо много важно. През миналите години съветници от БСП са били в управителните съвети на такива фирми като "Софийски имоти". Защо не проверихте, защо не взехте актуалната информация? Вижда се, че съветниците от БСП също активно са участвали в управлението на общинските фирми.

Т. Дончева: Г-н Герджиков, вие се движите с антураж от петима души PR-и. Те би трябвало да са ви извадили запис от предаването. Аз говоря по дати.

М. Герджиков: Г-жа Дончева, когато се явявате на дебати и когато казвате
такива цифри, трябва да се готвите. Вие се явявате неподготвена.

Т. Дончева: Г-н Герджиков, аз съм се подготвила. Ето ги... Г-н Герджиков, не твърдете голословно произволни неща.

М. Герджиков: Тогава готова ли сте да ми се извините, ако покажа списъка и се потвърди, че те са 32-ма души.

Т. Дончева: Аз съм твърдяла по дати и по години. Г-н Герджиков, извадете
ми от юни 2004 г. какво твърдите.

М. Герджиков: Защо трябва да ви извадя от 2004? Ние сега сме 2005 г.

Т. Дончева: Защото вие твърдите, че числата, които съм изнесла за юни
2004 г.

М. Герджиков: Вижте, не сте...

Т. Дончева: ...и съм го посочила по дати, не си измисляйте дати и години.

М. Герджиков: Вие не сте казали, че тези... са от 2004 г. Вие не сте
посочили, че е 2004 г.

Водещ: Въпросът е важен защо? Защото г-жа Дончева обещава
да спре корупцията. Вие твърдите, че не сте част от този модел. Ние искаме доказателства. Искаме доказателство от вас, че вие не сте част от проблема, а сте неговото решение. Искаме доказателство от г-жа Дончева, че тя ще спре корупцията в общината, а това не е просто едно обещание.

М. Герджиков: Г-жа Дончева е била член на комисията по правни въпроси в три парламента и както чухте тази сутрин в доклада на Съвета на Европа, българският парламент е един от най-корумпираните. Вие не сте се справили с корупцията на поста, който сте работили. Как смятате, че сега ще оправите корупцията в общината само за две години? Не поемате ли един ангажимент, който не може да изпълните.

Т. Дончева: От позицията на депутат не от управляващото мнозинство, а от малцинството в продължение на два парламента, аз имам възможности само да предлагам и да соча явления. Това, което съм направила, е именно онова. Да се хваля кога съм казала...

М. Герджиков: Сега ще бъдете в същата позиция... съм казала като от 61 души общински съветници само 19 са от БСП.

Т. Дончева: Г-н Герджиков, вие съгласен ли сте, че този модел трябва да бъде прекъснат, независимо дали ви харесва да бъдете в него или не ви харесва.

М. Герджиков: Няма такъв модел. Няма такъв модел.

Т. Дончева: Г-н Герджиков, аз имам стенограмата ви от вашия разговор с
Милен Велчев, когато по същия начин сте говорили за модела, и вие там нямате много кураж да кажете, че такъв модел няма. Вече една седмица твърдите, че ако има...

М. Герджиков: Аз съм част от решението на проблема.

Т. Дончева: Не, не вие само... в собствените си очи изглеждате като част от решението.

М. Герджиков: Това не е вярно. Дайте ми някакви данни. Кажете имате ли
някакви данни за мен.

Т. Дончева: Вие не сте никакво на проблема. Вие сте... Проблемът ви, г-н Герджиков, не е, че някой може да ви каже: Герджиков, ти си построи тези две години една нова къща. Откъде взе пари за тази къща?

Проблемът е много по-сложен и много по-сериозен, защото ако беше простият вид, в който ви го описвам, щяхме да махнем просто човека Герджиков, щяхме да разследваме неговата къща в комисията "Петканов" или да се занимава прокуратурата с този въпрос.

Първо, положението с обществените поръчки и търговете на общината. Това разделяне на сферите на икономическо влияние между ключови фигури на общината, при която, за да попаднете, за да се доберете до поръчка...

М. Герджиков: Вие отново не сте подготвена и отново казвате неща, които не са истина.

Т. Дончева: Вие спазвате...

М. Герджиков: Не е вярно.

Т. Дончева: Вие спазвате закона формално.

М. Герджиков: Вие сте неподготвена. Вие отново сте подведена...

Т. Дончева: Вие спазвате закона абсолютно формално.

М. Герджиков:... от тези, които са ви дали информацията. Ние спазваме закона, ние подлежим на проверка и проверката не е показвала никога, че имаме някакви проблеми.

Т. Дончева: Аз ще ви кажа, г-н Герджиков независимо от опита да говорите в хор с мен. Докато вие се срещате с работодателски организации, за които трябва да си поръчате в кампанията, при мен има списък от заявки на всякакви самоорганизирали се средни и дребни бизнесмени, които желаят да се срещнат с мен и аз ги намъквам през целия ден в програмата.

Ето това ми е само от вчерашната среща със Софийската търговска камара. Тези хора нямат абсолютно никакви колебания и единственото им основание да ме търсят и подкрепят е да се спре корупцията в общината, която им пречи на фирмата и на обслужването. Първото, с което те започват, е начинът, по който се правят търговете и конкурсите. Те са абсолютно...

Водещ: Така, ясна е тезата на г-жа Дончева.

Т. Дончева: Ако не си в списъка... Не, нищо не ви е ясно.

М. Герджиков: Не е вярно.

Водещ: Ясна е вашата теза, г-жо Дончева.

Т. Дончева: Ако не си в списъка. . .

М. Герджиков: Не е вярно. Вие сте подведена. . . Вие не сте подготвена.

Т. Дончева: Не, не, не.

М. Герджиков: Ние обявяваме официално процедурата във вестника и спазваме процедурата, и нямаме случай, когато да сме били. . .

Т. Дончева: Г-н Герджиков, мнимото спазване на закона, при което, ако вие не сте в списъка...

М. Герджиков: Не е мнимо спазване. Вие обиждате колегите, които работят.

Т. Дончева: Ако вие не сте в списъка на човека, който упражнява контрол
върху съответната сфера...

М. Герджиков: Това не е вярно. Отричам.

Т. Дончева: ... вие нямате грам възможност да...

М. Герджиков: Вие се опитвате да подведете...

Водещ: Г-н Герджиков...

М. Герджиков: Г-н Бареков...

Т. Дончева: Г-н Герджиков, аз мисля, че вие сте нахален човек. Това, което ще...

Водещ: Сега аз ви предлагам да няма лични нападки между вас. Все пак тонът на възпитанието трябва да се спазва, г-жо Дончева.

Т. Дончева: Никакви лични нападки. Аз искам да ви кажа един много дребен
факт и зрителите на цялата тази бутафория, наречена дебати в този вид, да си направят сами извод.

Водещ: Дали са бутафорни, г-жо Дончева ще решат избирателите и публиката.

Т. Дончева: В тези месеци ние стигнахме до кризата с боклука. Те ми извадиха фирмата, която извозва едрите отпадъци на фирмите. Оказа се, че за 600 лв. годишно два пъти седмично се извозват срещу 3,92 лева. . .

М. Герджиков: Това е поредната фалшификация.

Т. Дончева: Това ми даде председателят на комисията по околна среда.

М. Герджиков: Значи отново не сте подготвена и отново сте ни подвели и Вие трябва да отидете в...

Т. Дончева: Вие говорите пълни щуротии. Моля ви, моля ви. Няма какво да ходя в Суходол. Аз съм отишла в Министерството на екологията, отишла съм в комисията по околна среда. Аз бях на това, на тази комисия по околна среда, на която вие си отидохте със сълзи на очи в 7,30, защото не можахте да издържите на хората да ви говорят. Какво искате...

М. Герджиков: Защото това бяха само екологичните организации.

Т. Дончева:... да кажете? Там бяха достатъчно... авторитетни хора.

Водещ: Г-жо Дончева... моля ви запазете малко тишина, защото...

Т. Дончев: Поведението ви да твърдите, че ще се справите с проблемите е нахално. Вие сте част от този модел и вие използвате тази кампания само за личен PR. Продължете да я използвате, но вие сте част от този проблем.

М. Герджиков: Г-жо Дончева, вашата партия...

Т. Дончева: Може ли да ви доразкажа примера, за който той продължава да твърди, че не...

Водещ: Нека той да отговори, г-жо Дончева, и тогава, защото времето
напредна.

М. Герджиков: Г-жа Дончева, както виждате съобщи, че били 300 т през 1996 г...

Т. Дончева: 360.

М. Герджиков:... и станали... изведнъж били станали 1000. Трябваше да
си направите труда да отидете в Суходол, да видите, че там има електронна везна, че и там, като влезе пълния камион, се тегли и като излезе, се мери.

Т. Дончева: Г-н Герджиков, но аз не твърдя, че няма кантари. Аз не твърдя, че няма кантари, а твърдя, че надписвате боклук, и затова въобще не ви пречат нито кантарите, нито нещо друго. Моля ви...

М. Герджиков: А също така трябваше и сега да отидете на място да видите, че сега боклуците на София всеки ден са между 800 и 1100 тона. Така, че вие за втори път подвеждате.

Т. Дончева: Вие окомерно не определяте боклука. Има за тази работа документи и не казвайте, че не е увеличено количеството боклук, което е отчитано, защото това е част от концесията и част от играта на фирма "Волф" и няма защо да бягате... Позволете ми.

М. Герджиков: Разбира се, че вие заблуждавате.

Т. Дончева: (към Бареков) Да ви кажа като човек, живеещ в София, на какво ви подлага общината и г-н Герджиков като неин временен ръководител. Срещу 600 лв. годишно тази фирма "Шеле" извозва отпадъци... отпадъци на фирми.

М. Герджиков: Защо не проверите, г-н Бареков, кой я вкара тази фирма
"Шеле". Кой вкара конкуренцията?

Т. Дончева:... срещу 3,92. На края на годината. . .

Водещ: Кой я вкара според вас?

М. Герджиков: Аз вкарах тази фирма "Шеле".

Т. Дончева: На края на годината...

М. Герджиков: Аз вкарах конкуренцията, за да може да тази конкуренция да направи цените, така че да са благоприятни за столичани.

Т. Дончева:... фирма "Волф" им иска 1780 лв. за кофи и те са принудени заради концесията да плащат на фирмата концесионер, без тя да им извозва боклука...

М. Герджиков: Вие отново не сте подготвена.

Т. Дончева:.. само и само да има мир. А в същото време... хората, когато в голямата криза за боклук на София са им извозвали до Пазарджик боклука в рамките...

М. Герджиков:... г-жа Дончева излъга българския народ. Както виждате и тя сега се опитва да лъже.

Водещ: Край на диспута Татяна Дончева-Минко Герджиков.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 2 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 2 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 6 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 7 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 8 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 8 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 9 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 9 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 9 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 10 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 10 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 11 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 11 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 12 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 12 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 13 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо