0

"Далавери за милиони с военни имоти", е водещо заглавие в "Труд". Над 17 далавери с продажби и замени на военни имоти през последните години разкри проверка на новия министър на отбраната Николай Цонев.

Само от продажбата на Дома на отбраната в Хасково държавата е ощетена с 1,168 млн. лв. Толкова е разликата между данъчната оценка и продажната цена на имота.

"Има фрапиращи случаи на нарушения при разпореждането и замените на имущество, които петнят престижа на министерството. Затова правим нова дирекция "Управление на собствеността и инвестициите", която ще поеме грижата за военните имоти", заяви министърът.

Дирекцията ще работи по нова стратегия. Тя ще продава имоти, които не са необходими на МО, ще отстъпва право на строеж, ще обявява обществени поръчки за строеж върху военни терени, ще купува или наема жилища за военнослужещите. Няма обаче да прави замени.

"Ще реформираме бавно и внимателно", обещава в интервю за "Класа" здравният министър д-р Евгений Желев. Той формулира като приоритетна задача активно участие в разработването на държавния бюджет за 2009 г., за да бъдат осигурени колкото е възможно повече пари в здравеопазването.

Като основен риск при утвърждаването на новата здравноосигурителна система Желев посочва вземането на прибързани решения, които биха довели до дестабилизацията й.

"Всичко трябва да се преценява много внимателно и точно, както и да се направят разчети и консултации. Проблемът е, че до този момент никой не е изчислил никакъв риск. А това трябва непременно да се направи", заявява министърът.

"Миков: Не мога да разследвам всеки", пише "Труд".

"Ако имате някакви данни за нарушения и престъпления на хора в МВР, сигнализирайте мен и прокуратурата. Но ако министърът на вътрешните работи започне да разследва всички, това вече не е правова държава."

Така МВР шефът Михаил Миков отговори и на лидера на "Атака" Волен Сидеров и на Атанас Атанасов от ДСБ какви действия е предприел за разследване действията на предшественика си Румен Петков и други висши кадри от ведомството. Миков допълни, че със скандалите в МВР отдавна се занимава прокуратурата.

"Разработката "Сови" тръгва към парламента", информира "Класа".

Разработката "Сови", свързана с черни каси на ДПС, които се пълнят от дървена мафия, ще бъде изпратена от МВР в Народното събрание. Това съобщи вчера главният секретар на ведомството Павлин Димитров. Той каза, че е запознат с документацията по казуса и очаква следващата седмица вътрешният министър Михаил Миков да изпрати материалите в парламента.

"Дървената мафия е само един сегмент от престъпната схема. Разработката се отнася до всички обществени поръчки, които са зависели от ДПС", коментира пред вестника ген. Атанас Атанасов от ДСБ.

"Правителството удържа фронта. Засега", е коментарът в "Труд". Данни от изследване на агенция "Медиана" показват, че управляващите спряха срива на доверие, ГЕРБ спря нарастването си, оформи се относителен паритет на силите.

Големият проблем пред властта са европейските пари и очакваният доклад на Европейската комисия за напредъка на България. Това е нещото, което може да торпилира тройната коалиция. При негативен доклад и блокиране на присъединителните фондове властта трудно ще издържи до редовни избори.

Целият огън и на опозиция, и на медии, пък и на общественото мнение ще се стовари върху тях. При положителен доклад (или дружеско подръпване на ушите) без спиране на финансирането опозицията ще понесе тежък удар, а политическото здраве на кабинета може да му позволи да мисли за нов мандат.

"Избирателните райони намаляват от 31 на 18", съобщава "Сега". Следващите парламентарни избори вероятно ще се провеждат в 18, а не както досега - в 31 избирателни района.

Това стана ясно след заседание на работната група по промените в изборното законодателство. Идеята е получила одобрението на депутатите. Намеренията са във всеки район да има горе-долу еднакъв брой хора. Това е важно условие за въвеждането на мажоритарен елемент.

Така зад всеки мажоритарен мандат ще стоят прибилизително еднакъв брой гласове. Депутатите постигнаха съгласие за постоянна ЦИК.

"ДАНС спря европералня у нас", отбелязва "24 часа". 8 млн. долара и 3,5 млн. евро в наши финансови институции са били запорирани при акция срещу международна престъпна група за пране на пари. Това съобщи вчера заместник градският прокурор на София Роман Василев.

В операцията са участвали Софийската градска прокуратура, Държавна агенция "Национална сигурност" и чужди специални служби. Групата е свързана с трансграничен канал за изпиране на пари, придобити по престъпен начин на територията на страната.

"Горещи цени", под това заглавие "Капитал" коментира галопиращите цени на горивата в България. Отчита се, че българската икономика трябва да се пригоди към скъпите горива, въпросът е как. Това, което държавата би могла да направи е да приеме мерки за по-икономичен разход на гориво.

Но никой в България не отваря въпрос за това, че върху конкурентността на транспортния отрасъл тук оказват влияние и остарелия автопарк, който отдавна е загубил характеристиката икономичен разход на гориво.

Лошата инфраструктура и все по-тежките задръствания не само в София, но и по основните пътни артерии на страната, също водят до увеличаване на разхода на гориво. Точно тук държавата може да свърши много, макар и не веднага.

"Затварят фришоповете през юли", отбелязва "Труд". Парламентът сложи край на безмитната търговия. Магазините и бензиностанциите по сухопътните граници се затварят до 1 месец след влизане в сила на закона, приет окончателно вчера.

Срокът започва да тече след обнародване на промените в "Държавен вестник". Ако това се случи до 1-2 седмици фришоповете ще затворят в началото на юли.

"Възстановяваме уранодобива", съобщава "Новинар". Седем компании искат да добиват уран у нас. Това обяви вчера по време на парламентарния контрол икономическият министър Петър Димитров.

По думите му в България има благоприятни икономически условия за възстановяване на уранодобива. Димитров уточни, че във ведомството му вече са постъпили 35 заявления за търсене и проучване на уран от седемте фирми. Исканията са изпратени в Министерския съвет за съгласуване. След това кабинетът трябва да разреши процедурата по откриването и проучването на урана.

"ЕК: Докладът за България не е предрешен", отбелязва "Монитор". Европейската комисия официално опроверга Ройтерс, според която България ще бъде санкционирана от еврочиновниците. Вчера агенцията съобщи, че ЕК е близо до решението да ореже средствата от европейските фондове заради провала на държавата ни да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Това е чиста спекулация около доклада, който Европейската комисия ще публикува за България през юли, заяви говорителят на комисията Марк Грей по повод съобщението на Ройтерс.

Не може да се предрешава съдържанието на доклада, преди той да е написан и приет, изтъкна той.

"Отново е 24 май - денят, в който славим делото на светите братя Кирил и Методий, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Нека да посрещнем този най-обичан български празник със самочувствието, което заслужаваме и което трябва да предадем на нашите деца." С този поздрав Даниел Вълчев, министър на образованието и науката, се обръща от страниците на "24 часа".

"Оцеляване? Трябва ни напредък чрез знание", акцентира министърът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 5 часа

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

Свят Преди 5 часа

В неделя Байдън ще продължи информационната си кампания, като ще говори пред чернокожи абсолвенти

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 6 часа

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Свят Преди 6 часа

Армията потвърди, че 53-годишният Рон Бенджамин е бил намерен заедно с телата на други трима заложници

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 7 часа

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

Свят Преди 7 часа

Законодателите се бавиха месеци наред и приеха закона едва в средата на април

<p>Шарл Мишел с призив към&nbsp;грузинските политици</p>

Шарл Мишел: Ветото върху закона "за чуждото влияние" дава на правителството "миг за размисъл"

България Преди 7 часа

По-рано днес Зурабишвили обяви, че е наложила вето на закона, предизвикал масови протести в продължение на седмици

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

България Преди 8 часа

Задържани за разпити твърдят, че униформените са издевателствали над тях

<p>Ричард Гиър: Този филм резонира със собственото ми емоционално пътуване (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Ричард Гиър: "О, Канада" резонира със собственото ми емоционално пътуване

Любопитно Преди 8 часа

Актьорът казва, че се е върнал към чувствата, които е изпитвал след смъртта на баща си

<p>Румен Радев разговаря с президента на Косово, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Румен Радев разговаря с президента на Косово

Свят Преди 9 часа

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Технологии Преди 9 часа

"Боинг" залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то "Старлайнър" може да започне редовни мисии до МКС

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Свят Преди 10 часа

Парижките прокурори съобщиха, че тече разследване

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Свят Преди 10 часа

Законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", каза тя

<p>Убит е командир на &quot;Ислямски джихад&quot; близо до Рафах</p>

Израел: Убит е командир на "Ислямски джихад" близо до Рафах

Свят Преди 10 часа

Израелски войници са убили няколко бойци при сблъсъци през последното денонощие

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

България Преди 10 часа

По случая е образувано досъдебно производство

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 10 часа

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва