0
- Започваме разговора - очаквания, предполагам, от мнозина разговор - с бившия премиер на страната Иван Костов, който повече от 800 дни мълча, защото така пожела. Днес имаме възможност да разберем защо е било това мълчание. Г-н Костов, ако използвам терминологията, която смятам да приложа днес в интервюто, за да можете да отговорите пряко на въпросите, които досега са ви задавани... Та, да използвам терминологията, употребявана често и в медиите - една от думите, които беше употребена за вас, е, че сте си наложили омерта. Защо сега я нарушавате?
- При известна доброжелателност може да се каже, че съм мълчал от 800 дни толерантност. Истината е, че бях много изтощен от управлението, че чувствах голям спад на силите си. И това до голяма степен не ми даваше възможност да взема думата. Например и сега продължавам да... понасям трудно пудрата, която ми сложиха преди малко, тия прожектори и камерите, микрофоните, светкавиците. Опитах се да взема на два пъти думата - за сделката по дълга и за Ирак.

- Но в националния ефир на една национална телевизия говорите за пръв път, откакто загубихте изборите.
- Да, тогава беше с едно открито писмо. Предупредих, че сделката ще е вредна за България. Тя наистина се оказа лоша - 200 млн. плащаме повече за лихви, отколкото преди замяната на дълга. Ако този разход се прави за пенсии, а не се плаща навън, пенсията на всеки пенсионер ще се увеличи със 7 лева на месец.
Освен това тази замяна ощастливи притежателите на български брейди-облигации с около 600 млн. лева, които са пропуснати щети и нанесени... нанесени щети на българските данъкоплатци и пропуснати ползи.
Казах и за Ирак. Но и там не беше отчетена позицията ми. България няма да възстанови икономическите си позиции и скоро няма да получи дълга си.

- Да смятам ли, че това е отговорът на въпроса, който ви се задава и досега не е получил реакция от ваша страна - дали сте гузен за това, че сте загубили изборите, и затова мълчите?
- Аз не мога да бъда гузен, защото никой човек не се чувства без вина виновен. Аз също не се чувствам. Много обвинения се отправиха. Наскоро даже чух едно обвинение от бивш служител на Държавна сигурност, който твърдеше, че съм собственик дори на тази телевизия. Тези обвинения са репродуцирани многократно. Те не могат да ме направят нито гузен, нито престъпен. Отвориха много работа на държавните органи.
Прокуратурата, икономическата полиция, всички контролни органи на държавата проверяваха всички сигнали, които излизаха. Провериха... многобройни лица, извършиха конкретни проверки, насрещни ревизии, буквално на всеки сигнал, който медиите подадоха, и не намериха нищо, защотоне е нарушен законът.
Същото прави и президентската канцелария. Нейният юридически отдел праща проверки по всеки слух за укрити мои имоти и тя мълчи, очевидно нищо не намира. Не намира, защото няма.

- Това е може би пък отговор на репликата по ваш адрес, че сте бос на мафията в България?
- Видя се, че не съм бос на мафията. Аз мисля, че се видя и това, че не съм присвоявал милиони, както ме оклевети Георги Първанов, като семейство. Вярно е, че съм събирал пари като лидер на партия, но те са отивали до стотинка за кампаниите на СДС. Аз мисля, че и другите лидери правят това.

- Ако продължа логиката на този разговор сега, знам какво следва в обвинението срещу вас - може би вие лично не, но вашата съпруга с нейната фондация?
- Да. Тя също беше проверена. Моята съпруга, моите дъщери, всичко беше проверено. Аз още един път ще кажа, защото се проявява известен садизъм към семейството ми. Извинявам се за силната дума, но Милен Велчев с голословни обвинения изпрати малката ми дъщеря в болница, когато беше бременна, и то на два пъти. Ще ги кажа отново нещата, които са казани. Те не са мълчани от моето семейство.
Аз живея в къща, която съм построил 1981 г. Оттогава живея, от 22 години, там. Дъщеря ми строи къща върху място от нейния дядо. Всеки, който познава моите декларации за имотно състояние, е видял (а това са всички главни редактори на медиите в България), че има продаден апартамент в Лозенец и има продадено място в Драгалевци от 1200 квадрата и че тия пари никъде не са се появили, ние сме ги дали на дъщеря ми. Тя взе заем, известно е, че е взела заем, който връща.
Голямата ми дъщеря следва в Италия, две години е издържана от мен, две години взимаше стипендия, след това започна да работи, както работят хиляди български студенти, и след завършването си работи, разбира се.
Всички знаят тази истина. И аз отново я повтарям, защото се надявам все пак тя да бъде чута, от хората да бъде чута, защото тези, които плащат за клеветите да се размножават срещу мен и моето семейство, те няма да спрат да плащат. Най-вече пък и след това интервю.

- А как си обяснявате това, че в едно проучване на общественото мнение бяхте поставен на първо място по богатство от хората? Защо се е формирало такова впечатление?
- С тази платена кампания. Всички знаят това, което казах. Аз обаче искам да отклоня и обвиненията срещу Съюза на демократичните сили, защото една редакция на този въпрос е "а не мълча ли, защото СДС е направило нещо лошо". СДС не е направило лошо като партия. Седесарите не са виновни за нищо. Вярно е, че имаше видни фигури в СДС, които рязко покачиха качеството на живота си, които повлякоха шлейф след себе си от клиентела. След това от тая клиентела направиха партии. Но СДС се опита да се изчисти от тях, то ги отстраняваше от себе си. И искам да кажа, че СДС не носи отговорност, политическа отговорност вече за тези хора.

- Да, но когато вие направихте промените във вашия кабинет по средата на мандата, много критики бяха насочени към вас, че не сте казали точно защо, т.е. тогава сте мълчали, сега мълчахте след изборите. Има ли връзка между двете неща?
- Аз се надявах, че времето ще изясни защо са направени тези промени и то донякъде го стори. Г-н Методиев беше освободен по искане на Демократическата партия. Г-н Гоцев - защото стана конституционен съдия.
А Бонев и Бакърджиев излязоха от СДС, защото влязоха... всъщност уж създадоха партия, а фактически влязоха в партията на един изгонен от България руски мафиот.
За останалите мога да кажа сега още един път, защото аз съм го казвал, че в една или друга степен те загубиха моето доверие като политици и като администратори или поеха отговорността за сериозни неудачи и грешки в техните екипи.
1 2 3
(Продължава)
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 16 минути

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 22 минути

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 1 час

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 1 час

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 1 час

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 1 час

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 1 час

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 2 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 2 часа

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 2 часа

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 2 часа

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Свят Преди 2 часа

Задържан е 22-годишен заподозрян

<p>Опасната&nbsp;болест от Япония: Какви са симптомите и как да се предпазим</p>

Синдромът на стрептококовия токсичен шок: Ето какво знаем за него и кои са симптомите

Свят Преди 2 часа

Смъртността от инфекцията е 30 процента, което предизвиква безпокойство в цялата страна

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 3 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов