0

В секи, който стъпи на Южноафриканска земя, бива предупреждаван: "Внимание! Има опасност да се заразите от "болестта", наречена Африка, и никога да не се излекувате!"

Южноафриканците смятат, че родината им е избрана от боговете, и че са я дарили с всички земни блага. Тази легенда се разказва още от бушмените, дружелюбно настроено племе, което населява континента вече 2000 години.

Когато се говори за Южна Африка, най-често използваната дума е изобилие. Наричат хората "the rainbow nation", но всички предпочитат да носят името южноафриканци.

След дълъг полет кацналият на летището в Йоханесбург турист получава и второ предупреждение: да се движи из непознатия град с придружител, а нощем да не се вози в открита кола. Полицаите дори позволяват на шофьорите да не спазват червения светофар в някои от по-опасните квартали.

Причината е, че има доста "улични пирати". Туристите трябва да внимават и за личния си багаж, да не носят пари в брой или скъпи бижута, защото според статистиката на всеки 120 сек се извършва обир.

Но преди да ахнете от ужас, трябва да се уточни, че тази апокалиптична картина се отнася за определени квартали, които се намират в периферията на големите градове. Иначе според успешно пребивавалите там българи центровете са осветени, безопасни и пълни с полиция.

Престъпността там не е повече, отколкото в другите страни. А насилието в предградията и малките градове на Южна Африка се обясняват с високата безработица и бедността.

Не може да се говори за ЮАР, без да се направи аналогия с режима на Апартейда и името на Нелсън Мандела, определено най-известният бивш политически затворник в света. Но времето на "бялото господство" е вече забравено и в момента цялото население участва напълно равноправно в управлението на страната.

И последно, казват, че тази страна е рай за имигрантите. Може би това е причината най-голямата българска колония да е именно там. Според данните на нашето посолство българите на работа в ЮАР са близо 35 хил. души.

ЮАР е в групата на 25-те най-развити страни в света

Едновременно с това страната има най-мощен икономически потенциал сред държавите от африканския континент, като дава около 45% от общата промишлена продукция на Африка и 49% от индустриалното производство. ЮАР има силно развита пазарна икономика, ефективна банкова система и изключително разгърнати комуникации и инфраструктура.

Страната изпитва затруднения още по времето на управлението на правителството на апартейда, когато на Южна Африка са наложени редица международни санкции, а южноафриканските продукти се бойкотират. И днешното южноафриканско демократично правителство е изправено пред доста проблеми.

Основен приоритет в политиката му е привличането на чужди инвестиции чрез провеждането на облекчена данъчна политика и намаляване на митническите тарифи за вносните продукти. Въпреки полаганите усилия чуждестранните инвеститори са предпазливи заради множеството стачки и сравнително високата престъпност.

Наред с това негативно отражение върху бизнесклимата на страната дава и продължаващата емиграция на специалисти, изтичането на капитали от ЮАР, както и променливите цени на минералните ресурси в световен мащаб. Все пак икономиката на страната зависи твърде много от златото, минералите, диамантите, които са и основна експортна стока - 40% от общия износ.

Въоръжените конфликти в Конго и Ангола и нестабилното положение в Зимбабве, в които ЮАР има силни икономически интереси, също влияят на бизнесклимата в страната.

Йоханесбург - "градът на златото"

ЮАР е може би и единствената държава, която неофициално има няколко столици - Претория е административната, Кейптаун - законодателната, Блумфонтен - юридическата, Йоханесбург се смята за финансовия център на страната. Въпреки вечния спор между градовете кой е истинската столица на ЮАР, симпатиите на новото правителство клонят към Йоханесбург.

Градът възниква преди повече от 100 г. като селище на златотърсачи, а днес в него живеят над 1,5 млн. души. Всичко е благодарение на Джордж Харисън (няма нищо общо с прочутия "бийтъл"), австралиец, авантюрист, който открива златна жила в скалите на Трансваал и хиляди търсачи на щастието се стичат към мястото.

В "Града на златото" е приятно да си преуспял: огромни къщи, зад чиято ограда може да се зърне тенискорт или паркирано ферари. Улиците големи и невероятно чисти. Туристите обичат да се наслаждават на отминалите времена от треската за злато, разхождайки се по улиците на Gold Reef City (първообразът на днешен Йоханесбург).

В стария град могат да се видят къщи във викториански стил, китайска пералня, първата стокова борса или да се слезе в старите минни шахти.

Прекрасен изглед от съвременен Йоханесбург се открива от търговския център Карлтън. На 50 етажа са разположени около 200 магазина. Всъщност в града има множество шопинг центрове, с дължина до 5 км, в които можеш да напазаруваш, да отидеш на фризьор и да изгледаш най-новия филм.

За да се прекара един незабравим ден в Йоханесбург, са необходими 330 щ. д., в които се включват нощувка за двама в 3-4-звезден хотел и вечеря. Бизнесмените пък смятат, че градът е един от най-евтините бизнес-точки на света. Само със 161 щ.д. на ден те осъществяват спокойно сделките си (за сравнение в Цюрих, дневните на един бизнесмен са 396 щ.д.).

Претория - официалната столица

Претория става административна столица на страната след обединението на четирите провинции в една държава през 1910 г. Тук се намират повечето правителствени офиси, както и седалището на президента.

В града цари делова атмосфера, а повечето сгради като Сградата на Обединението, където заседава правителството, Съдебната палата, Националната банка, са дело на архитекта сър Херберт Бейкър. Туристите обичат да се разхождат по улиците на Church Square, за да разгледат статуята на Пол Крюгер (първият президент на Южна Африка) или да се насладят на красотата на старата сграда на Сената построена през 1889 г.

Кимбърли и диамантените мини

Датата е 16 юли 1870 г. Фермата на сем. Де Биър се оказва диамантена мина. Новината се разнася бързо. За една година в малкото градче Кимбърли (в Капската провинция) идват 50 хил. души готови на всичко, за да открият щастието.

Но само находчивите успяват да станат богати като Крез. Историята е запомнила имената на Барни Барнато и Сесил Роудс.

Сесил Роудс е роден в Англия през 1853 г. На 16 г. се разболява от туберкулоза и напуска влажната си родина, за да се лекува в Южна Африка при брат си. Но чувайки новината за диамантения бум в Кимбърли, се установява там през 1871 г. и става горд собственик на 3 доходоносни парцела.

Дългогодишен съперник и бъдещ партньор в "ударите" на Роудс е Барни Барнато. Англичанин от еврейски произход, той пристига в Кимбърли през 1873 г., без да притежава нищо. Посредник между миньорите и купувачите на диаманти, натрупва състояние, но мечтата му си остава да бъде собственик на мини, подобно на "врага си" Роудс.

След дълги спорове двамата откриват разумно решение. Създават De Beer Consolidated Mines. Компанията съществува и до днес, но вече е в други ръце - на Хари Опенхаймер, наследник на Ърнест Опенхаймер, създал през 1917 г. Anglo-American Group, която също участва в разпределянето на "диамантените" блага в Кимбърли.

Днес компанията Де Биърс контролира 50% от световното производство на диаманти и 80% от продажбите. Купувачите на ценната стока са около 160. Наричат ги "привилегировани клиенти", но никой не знае имената им.

Събират се по няколко пъти в годината в Лондон, Люцерн или Кимбърли. Получават диамантите в бели пакетчета и винаги плащат в брой. Отнасят малките богатства за обработка в Бомбай, Ню Йорк или Израел.

В мините на Кимбърли е открит и прословутият диамант Swartboy - Звездата на Африка. Той е 83 карата и е продаден за 552 хил. щ.д. през 1974 г. и оттогава никой не знае нищо за него.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Подарих на жена ми книгата "Как да пестим пари"... Сега не пуша, ходя на работа пеша и съм свалил 5 килограма.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 8 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 10 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 10 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 11 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 11 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 11 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 12 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 12 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 12 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 13 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции