0

"Искаме равни субсидии в ЕС", съобщава в. "Труд". България първа развя вчера байрака на бунт в ЕС срещу неравенството в изплащаните субсидии от евробюджета за фермерите от старите и новите страни-членки, пише изданието в кореспонденция от Брюксел.

Девет държави подписали декларация и подкрепили политическата инициатива на страната ни ЕС по-бързо да свие и премахне разликата в парите, изплащани на единица площ. Българският земеделски производител започна членството си в ЕС с 25% от субсидията на фермера от Стара Европа, допълва "Труд".

"Европа не е донор", отбелязва пред в. "Класа" министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. България вече е държава-член и е добре да си повтаряме, че ЕС не е донор - европейските средства са за развитие на държавата и се усвояват по драконовски правила, коментира тя.

Нямам никакво съмнение, а и вие нямайте, че, ако злоупотреби се докажат, средства ще бъдат спирани - у нас и във всяка европейска държава, коментира още Грънчарова.

Темата за децата в социални домове е повод за много коментари в днешните вестници.

"8019 деца в 144 приюта мечтаят за родители", съобщава "Труд". Толкова са децата в България, които са в социални домове и са лишени от родителска грижа. Според изданието един от основните проблеми е липсата на координация между институциите.

Пред вестника Антонела Понева, депутат от ДСБ и автор на законопроект за децата в риск, отбелязва, че трябва спешно да се обърне внимание на насилието над деца на разделени родители. Това е цирей, скрит под дрехата на държавата, който скоро ще се спука, също като този в сирашките приюти, коментира тя в интервю, озаглавено:"Хлапета - оръжия в семейни войни".

"Къде е детето в грижите за децата", пита в материал за в. "Монитор" лидерът на СДС Пламен Юруков. Българските институции нямат цивилизовано отношение към своите деца, смята той.

В цивилизования свят децата с увреждания порастват и като ценени от всички възрастни, способни да се грижат за себе си, а у нас мизерното им съществуване ги обрича на зависимост от социални фондове, пише Юруков.

"Пушката гръмна в Трън. До другия път", е озаглавен анализ в "24 часа" по темата за изоставените деца. Ранената в Трън Клара и всичките 8 хил. изоставени деца в България са жертви - на своите родители, на държавата, която изобразява мнима загриженост, на поразителната обществена нечувствителност и безгранично обществено лицемерие, пише авторът.

"Детските домове произвеждат аутсайдери", посочва пред в. "Дума" Славка Кукова от Българския хелзинкски комитет. Нужни са не толкова повече средства, колкото целесъобразно изразходване на наличните, коментира тя.

Вестниците информират за пилотния проект за кандидатстване за български визи по интернет, който започва от българското консулство в Москва и за момента от него ще могат да се възползват руски акредитирани туроператори.

Амбицията е в следващите месеци услугата да бъде въведена в Санкт Петербург, Киев и Белград.

В. "Монитор" допълва темата и съобщава, че страната ни ще има готовност да се присъедини към Шенген на 1 март 2011 г. Все още обаче ЕК не е уточнила точно кога ще изпрати свои експерти у нас, за да проверят докъде сме с подготовката.

"Визите за САЩ падат до 2010 г." прогнозира пред в. "Стандарт"зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев. Той припомня, че условието на САЩ към страните от ЕС, за да влязат в безвизовата програма, е броят на откази на молби за визи да е под 10%. В момента при нас е 14%, така че предвижданията ми са в следващите между година и две да можем да слезем под 10%, обяснява той.

Керемедчиев разяснява и проекта за кандидатстване за български визи онлайн. Ако системата не даде проблем, до края на годината ще бъде инсталирана във всички наши мисии по света и в един момент няма да е само за организирани туристически групи, но и за частни лица, допълва той.

"Държавата е клонирала заместник-министър Чаушев", е челното заглавие на "Сега". Скандалът около двойната самоличност на зам.-министъра на външните работи Феим Чаушев се разраства, разследване на "Сега" показа, че той не просто се е представял с две различни имена в частния си бизнес и на държавна служба, а най-вероятно има и два документа за самоличност с различни имена - лична карта на името на Петър Чаушев и дипломатически паспорт на името на Феим Чаушев, пише изданието.

Самият Феим Чаушев в интервю за в. "Труд" съобщава, че винаги е имал само една лична карта и тя е на името на Петър Чаушев и прехвърля вината за объркването върху съда, който забавил процедурата по смяната на името, допълва "Сега".

Вестникът коментира това и в приложението "Наблюдател" и пише, че, ако външният министър Ивайло Калфин и премиерът Сергей Станишев желаят да излязат от конфузната ситуация, спешно трябва да дадат публично обяснение.

"Стандарт" допълва темата с информацията, че от 500 до 1000 лева глоба е максималното наказание, което Чаушев може да получи за пропуска да декларира пред Сметната палата участието си в борда на директорите на "Дюни" АД и на още две дружества.

Повечето хора смятат, че държавата трябва да определя цените на медицинските услуги, а не те да се договарят между НЗОК и съсловните организации, цитира "Сега" резултати от проучване сред 53 382 души, организирано от БСП и асоциацията на пациентите "Здравеопазване".

Участниците са единодушни, че държавата трябва да увеличи финансирането в сектора.

"Половината министерства не вярват на реформата", коментира пред в. "Сега" министърът на държавната администрация Николай Василев.

Той потвърждава, че екип на ръководеното от него ведомство и на Министерския съвет провежда срещи в министерства с цел да се прецени колко чиновници могат да бъдат съкратени.

Василев разграничава два модела на реакция. Единият е реформаторски, отбелязва той и слага в тази група социалното министерство, министерствата на транспорта, на икономиката и енергетиката, на образованието. Има и друга група министерства, които имат хиляди аргументи защо да не извършат съкращенията, аз ги слагам под общ знаменател - те не вярват в реформата, посочва Василев.

Задължителна адресна регистрация за всеки, който не е жител на София - за това искане на столичния кмет Бойко Борисов съобщава от първа страница в. "Труд". Идеята е да се записват всички след 48-ия час от пребиваването си в града.

"24 часа" информира подробно за общинската инициатива за неправилно паркиралите по тротоарите автомобили. Глоби ще се налагат главно на шофьорите, които не са оставили записаните в закона 2 метра разстояние между колата си и стената на прилежащата сграда.

"Българите не са големите престъпници на Лондон", коментира пред в. "Труд" британският зам. вътрешен министър Върнън Коукър, който бе у нас преди няколко дни. Той отбелязва, че по данни на лондонската полиция много малък процент - 0,4% от общия брой на арестите през 2007 г. са българи и румънци.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 1 минута

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 5 минути

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 28 минути

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 36 минути

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 36 минути

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

<p>Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 44 минути

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 47 минути

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 1 час

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 1 час

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 1 час

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 1 час

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 1 час

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Габриел Гарсия Маркес

"Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес се превръща в сериал по Netflix (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Премиерата на 16-те епизода се очаква в края на годината

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 3 часа

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове