0

С акскобургготски най-вероятно ще бъде изправен пред съда в Италия. Това прогнозира в

специално интервю за Румен Михайлов, кореспондент на "Монитор" в Италия,

съдията от предварителното следствие по Савойската афера Алберто Януци.

Той е човекът, разпоредил вписването на бившия български премиер в регистъра за следствени по делото. Симеон може да бъде обвинен в корупция, която се наказва с от 2 до 5 години затвор. Ако по време на следствието той успее да докаже, че не е приел пари от Черани и не е обещавал никакви ползи, ще бъде поискано архивиране на случая му. Според Януци обаче това ще бъде трудно. Анализирайки действията на прокурора Уудкок, съдията смята, че той ще изпрати на съд всички заподозрени, включително и Сакскобургготски.

В началото на разговора, пише кореспондентът, го питам дали знае, че в момента е много популярен в България и той веднага ми отвръща с въпрос: "С добро или със зло?"

"Мисля, че повече с добро, казвам, защото корупцията е голям проблем на България. Сигурно знаете, че може да не влезем в Европейския съюз на първи януари 2007-ма заради претенциите на Еврокомисията към борбата на нашата съдебна власт с корупцията?"

"Не, отговаря, точно този факт не ми е известен, но ще ви кажа нещо в тази връзка. Когато прочетох материалите на следователя Хенри Джон Уудкок и по специално частта, отнасяща се до господин Симеон Сакскобурготски от любопитство прочетох доста неща за него. И знаете ли какво ме шашна истински - това, че през 2001 г. той поставя като цел номер едно на програмата на своя кабинет именно премахването на корупцията. Чета стенограмите на разговорите между Виктор Емануил и Пиерпаоло Черани, препрочитам заключенията на Уудкок и се питам как е възможно, гледай ти какви работи ставали по белия свят?!

Но какво точно е предполагаемото претъпление на Симеон? Защото в печата се появиха най-напред информации, че той бил първо жертва на корупция, че после имало хипотеза, че е изнудвач, после, че бил корумпирал министрите си...

- В мотивите за вписването му в регистъра за следствени е казано ясно че той ще бъде разследван за хипотетичната вина корупция като премиер на България. Това може да бъде интерпретирано от вас журналистите по различен начин, но аз съм сложил подписа си заради съмненията за престъпление в корупция, породени единствено от разговорите на този предприемач Пиерпаоло Черани с Виктор Емануил Савойски.

Два са очебийните факта, водещи до обвинителната хипотеза. Първо, предприемачът казва на принца, че бил дал пари за предизборната кампания на г-н Симеон Сакскобурготски за вота на 25 юни 2005 г., срещу което премиерът трябвало да гарантира на двамата поръчка за строителство на болничен комплекс в България.

Второто оспорвано деяние се отнася до друг епизод, свързан с предоставянето на същата полза за двамата, предоставянето на поръчки за милиони от страна на г-н Сакскобурготски срещу изгодната продажба на негов имот за 100 милиона евро. Тоест има вземане-даване, налице е корумпиращо действие от двете страни, но няма изнудване, единият казва давам, другият приемам и готово.

Изнудването става от позицията на силата, а Симеон не е бил в състояние да упражнява такава към двамата свои приятели и даже роднини. Поне нямаме данни за такова деяние, но нищо чудно в хода на започналото следствие да се появи и такова. Що се отнася до някои твърдения в печата тук, че бил корумпирал министрите си, ние нямаме данни за това. А пък и по казуса думата имат българските колеги.

Вие чували ли сте гласа на Симеон Сакскобурготски, чели ли сте някакво негово изявление напоследък?

- Не, никога не съм му чувал гласа, прихванатите разговори са само между предприемача Черани и принц Виктор Емануил. Те си говорят, говорят и изведнъж бизнесменът изтърсва - дадох му пари. Не съм чел изявления. Това е работа на следователя Уудкок, не е мой прерогатив и не искам да му се меся.

Добре тогава, как според вас като съдия ще се отрази на хода на следствието признанието на г-н Симеон Сакскобурготски завчера на пресконференция в София, че е ползвал изпратен му от Черани самолет, за да отиде на опера в Милано?

- Според мен се касае за факт, който трябва да стане обект на задълбочено проучване, наистина е впечатляващ, сериозен . Засега не е много ясно какво всъщност е станало. Проблемът е да се разбере до каква степен в качеството си на премиер е приел и срещу какво. Има много деликатни моменти, нужно е изключително внимание към тях.

Черани и Виктор Емануил са искали с цел огромни ползи тази сделка за участие в здравеопазването и телефонните услуги на България. Ето защо трябва да се разбере дали е имало даване-вземане на пари, размяна на услуги. И ако се приеме ползването на самолета за такава, то ще се направят съответните заключения.

Как ще се установи всичко това?

- Трябва да се разпита предприемачът, да се изслушат лица, които имат нещо общо с тези събития, участвали са в тях тук и в България, вътре са в конкретната ситуация. Имам предвид свидетели, а не последствени.

И ако Черани заяви както в телефонния разговор да, аз му дадох пари, какво ще стане?

- Трябва да търсите отговор на този въпрос от прокурора...

Но вие сте съдия...

- Прокурорът ще бъде този, който ще постанови изпращане на съд или друго нещо.

Добре, ако вие сте на негово място, ако досегашното досие на г-н Сакскобурготски е пред вас, според него какво решение бихте взели - архив или съд?

- Не мога да говоря предварително за преценка, която трябва да даде прокурорът. Но фактът, че съдия-следователят Уудкок, който е заместник-прокурор на Републиката, поиска арестуването на Черани, а аз не го потвърдих, ме кара да вярвам, че той ще изпрати на съд всички заподозряни по случая.

Включително и цар Симеон, освен ако той по време на следствието не докаже по някакъв начин, че не е приел предложението на Черани и не е обещавал никакви ползи. В този случай ще се поиска архивиране на случая, но мисля, че ще бъде трудно. Повтарям, всичко ще зависи от предстоящите разпити на свидетелите, с които Уудкок смята да се срещне.

Чия дума ще бъде решаваща за наклоняването на везните в едната или другата посока?

- На всички, дори на тези, които не са разследвани, но могат да предоставят улики.

Но ако някой обвинява, а Симеон каже не?

- Тогава трябва да преценим на кого може да се има повече доверие.

Според вас като съдия ако прокурорът Уудкок изпрати на съд бившия български премиер, ако той бъде признат за виновен, какво наказание го чака?

- Италианският закон е ясен - член 319 от Наказателния кодекс гласи - за корупция от две до пет години затвор.

Но досега всичките ви хипотетични обвинения се градят изключително на записите на телефонните разговори. А Пиерпаоло Черани в интервю за български вестник каза, че те били манипулирани...

- Манипулирани, този човек сигурно има много добър защитник. Подобно твърдение е изключително опасно. Той може да си говори каквото иска, но носи отговорност за приказките си.

На мен ми каза, че записите и публикуването им в печата, въобще цялата тази история, е курвенски номер...

- Повтарям, той има право и на защита. Не може да обижда другите ей така. Ще трябва да поеме отговорност за това, което казва. Само ще ви кажа, че всичките тези записи бяха четени на принца, на останалите задържани и никой не ми е казвал, че разговорът му е манипулиран. Странно, само разговорът на този господин е манипулиран. От 2 хиляди и повече страници? Позволявам си да се съмнявам малко.

Някои български юристи въз основа на публикуваните разговори направиха извода, че Симеон иска да се изплъзне от Черани и Виктор Емануил...

- Не мога да ви кажа нищо, от наличните разговори не става ясно подобно нещо. Не знаем дали е бил съгласен, дали не, но съмнение има.

Ако бъде изправен на съд и бъде осъден, бидейки български и италиански гражданин, къде ще излежава присъдата си?

- Нека не говорим за това отсега, налице все още имаме само хипотези.

В началото ви казах, че България бе много критикувана от Еврокомисията за това, че не се бори успешно с корупцията. Ако българските ви колеги ви поканят да им дадете рамо, как ще им отговорите?

- Че съдията третира отделния факт, отделния случай, индивиди. Ние не претендираме, че водим борба срещу корупцията, а само че се занимаваме с отделни случаи. Но както се казва на латински "Guttax caveat lapidem", капката разрушава камъка, скалата... Сигурен съм, че българските колеги са професионалисти и нямат нужда от помощ.

Знаете ли нещо за България?

- Даже имам нещо много общо с вашата страна. Жената, която гледа моя 83-годишен баща е българка, казва се Христина, изключително почтена и добра жена. Наскоро я попитах познава ли г-н Сакскобурготски, чувала ли е за него и тя знаете ли какво ми отговори? Ама разбира се, той е много добър, много честен, благороден човек. Започнах да цъкам с език и да си викам: гледай ти, гледай ти...

Преди да се сбогуваме правя снимка на съдията пред картината встрани от творбите на Сезан, тази с убитите от мафията в началото на деветдесетте на миналия век съдия-следователи от Палермо Джовани Фалконе и Паоло Борсалино. Доктор Януци, както титулуват всички тук съдията, казва, че те са гиганти и в сравнение с тях той е джудже. После добавя обаче, че върху раменете на гиганти и джуджетата могат да свършат много добра работа, защото виждат още по-надалеч.

Скандалът отново е на

първите страници на италианските всекидневници в събота

с цитати от мотивировката на съдията Януци за поставянето на принца под домашен арест.

Идентични са заглавията на "Стампа" и на "Кориере дела сера": "Виктор Емануил частично призна" и "Принцът частично призна". И двата вестник използват израз от решението на съдията по предварителното разследване. В същия дух са озаглавени и кореспонденциите на други всекидневници и агенции - "Виктор Емануил призна за рушветите и излезе от затвора"  ("КуотидианоНет"), "Виктор Емануил призна за корупцията в аферата с казиното" (Агенция АПКОМ), "Според съдията основата на уликите е  укрепнала" (Агенция АНСА), "Принцът предложи пълно сътрудничество"  (Агенция АДН-Кронос).

На две места се споменава името на Симеон Сакскобургготски. "Виктор Емануил е обвинен и в други престъпления, между които и това, че се е опитал да благоприятства сделките с недвижими имоти на италиански бизнесмен в България чрез своя братовчед, бившия премиер Симеон Втори", пише АДН-Кронос.

"Налице е и обвинението, че се е опитал да благоприятства сделките с недвижими имоти на италиански бизнесмен чрез братовчед си Симеон, който е бивш български цар и премиер. Случаят предизвиква много шум и в България", отбелязва "Кориере дела сера".

Медиите пишат и за реакции около скандала. "Телефонните подслушвания са белег на пълна нецивилизованост и на варварщина, която показва как магистратурата бездейства спрямо нейни членове, които са задължени по закона от 1974 г. и по силата на професионалната етика да не правят публично достояние онова, което не съдържа наказателна отговорност", за Агенция АПКОМ.

"Изпитвам необходимост да изразя личната си и на моята партия солидарност с магистратите от Потенца, ангажирани със съдебното следствие, което засяга Виктор Емануил Савойски и други лица. Те са обект на тежка политическа, вестникарска и телевизионна кампания, която използва недопустим подигравателен тон. Независимо от това, че даже определени среди от магистратурата се опитват да ги изолират, те не бива да се чувстват изоставени и редом с тях винаги ще бъдат италианските комунисти, готови да подкрепят честните труженици на правосъдието, се казва в изявление на ръководителя на групата на Партията на комунистическото преобразуване в областното събрание Джакомо Нардиело, цитирано от вестник "Гадзета дел Медзоджорно".


 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 2 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 6 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 6 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 7 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 7 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 8 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 8 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 8 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 9 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 9 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 9 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 9 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 9 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 10 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия