0

О ставката на шефката на Националната агенция по приходите Мария Мургина е един от акцентите във вестниците.

Афера за 600 млн. лв. свали шефката на данъчните, пише "Труд" в основната си рубрика "Темата". Официално мотивите да напусне Мургина са по-ниски приходи от ДДС спрямо планираното и отнет сертификат за достъп до класифицирана информация.

Самата тя допълва като причина огласяването на решения на агенцията пред медиите.

Според "Труд" афера за източване на ДДС между 600 млн. лева и 1 млрд. лева е "изяла главата" на Мургина. Разследването срещу данъчен номер 1 тече от осем месеца, разказали пред "Труд" от ДАНС.

В основата са сигнали на нейни подчинени и на агенти на ДАНС в НАП, в които се описвали схеми за източване на ДДС. Първият такъв доклад, който послужил за основа на разследването, е на бившия шеф на данъчното в Добрич Тошко Тодоров.

Въз основата на документа бившият заместник финансов министър Георги Кадиев поиска през 2006 г. Мургина да бъде махната,в крайна сметка обаче самият той беше принуден да подаде оставка, а докладът на експерта беше "заметен", припомня изданието.

Оставка вместо арест, е челното заглавие на "24 часа". Три писма от Пловдив, Силистра и Бургас, които са изпратени в Европейската комисия в Брюксел, ще предизвикат най-сериозният финансов скандал в България, пише изданието.

Обединявало ги твърдението, че данъчни са натискани да дават оставки, за да спрат работа по ДДС далавери. Изданието посочва, че Мургина е подала оставка и допълва, че се е говорело, че е обмислян дори показният й арест, но проверяващите са предложили да й се даде възможност да защити спокойно своята позиция.

За първи път ЕС призна:Постигнахте успехи!, обявява "24 часа".

ЕК поощри усилията на властите у нас да се справят с престъпността и корупцията, признавайки за първи път, откакто сме в ЕС, че са постигнати успехи, пише изданието.

"Положените от юли усилия сега трябва да продължат и да се задълбочат, за да се получат конкретни резултати в следващите 6 месеца", заявил в Брюксел говорителят на комисията Йоханес Лайтенбергер при представянето на доклада.

Комисията е отчела активизиране на реформите по всичките 6 наблюдавани показатели. За да бъдат промените системни и необратими, България трябва да покаже, че има независима и стабилна съдебна власт, която е в състояние да открива и наказва конфликта на интереси, корупцията и организираната престъпност и да опазва върховенството на закона, казал Лайтенбергер.

Това трябва да стане чрез повдигане на конкретни обвинения, образуване на дела и издаване на присъди за корупция по високите етажи и срещу организираната престъпност, пишело в доклада.

Като доказателство за добро, компетентно и интелигентно управление разтълкувал доклада премиерът Сергей Станишев. Правителството ще приеме нов план за пълно изпълнение на препоръките и задачата вече е възложена на министър Гергана Грънчарова.

Брюксел написа най-позитивния си доклад за напредъка ни в 6 страници, пише и "Стандарт". ЕК хвали съвместната работа на прокуратурата, МВР и ДАНС и препоръчва още операции , с които да се ударят "мощните престъпни групировки".

В същото време от Европа ни напомнят, че трябва да има парламентарен контрол върху родното ФБР и по-прозрачно отчитане на СРС-тата, обобщава вестникът. Той отбелязва, че партньорите ни от Европа оценяват високо работата на Инспектората на ВСС.

Евродоклад номер 4: "Известно развитие", пише "Труд".

"Първи стъпки", "известно развитие", "по-съществена новост" - това е според вестника тонът на Еврокомисията в доклада. Звучи доста по-благо от доклада от 23 юли м.г., но ако на 8-те му страници имаше политически оценки, най-вероятно щеше да е почти толкова остър, коментира изданието.

Според него Брюксел за пореден път отбелязва, че няма присъди по дела за корупция по високите етажи и организираната престъпност, твърде малко от сложните наказателни дела стигат до съда - наказателното производство е "изключително тромаво", досъдебната фаза е проблематична, трябват повече усилия срещу купуването на гласове.

Брюксел подмени критиките с очаквания - така оценява доклада "Сега". Докладът за България отчита успехи, от които ще се искат конкретни резултати през юли, обобщава вестникът.

Говори ЕС: Напредък има, но може и още, отбелязва и "Пари".

Казаното е коректно и обективно, е мнението на правосъдния министър Меглена Тачева, цитирано от вестника. Европейската комисия ни писа много добър, е оценката на Соломон Паси. Надявам се добрите оценки да мотивират всички институции, коментира Гергана Грънчарова.

Лесно можем да преодолеем критиките, отбелязва столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран в "Пари".

Според лидера на ДСБ Иван Костов обаче докладът съдържа категорични факти, че е бракуван целия труд на това правителство в последните 4 години.

Успявам с твърда ръка, заявява пред "Стандарт" вицепремиерът Меглена Плугчиева. След като съм натоварена с определени отговорности, трябва да има; и инструментариума и възможностите да ги изпълнявам, отбелязва тя и посочва, че среща разбиране на най-високо политическо ниво.

Сред предвижданите промени тя споменава управляващите органи по еврофондовете да съгласуват с нея работните си програми, както и уволненията и назначенията в еврозвената да не стават без съгласуване.

Правителството подкрепи кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО, съобщава "Труд". Предложението било обсъдено на оперативно заседание на министрите след вчерашната им редовна сбирка.

Председателят на парламентарната външна комисия и бивш външен министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски бе предложен за високия пост от НДСВ на 27 януари т.г., припомня изданието. На вчерашното оперативно заседание не е имало нито едно възражение срещу Паси.

В леглото викам "Еврика" както Архимед в банята, е озаглавено интервю в "24 часа" със Соломон Паси, предоставено на вестника от пресцентъра на НДСВ. Паси разказва, че понякога в съня си намира решение на недовършена задача.

Реформата и бъдещето на НАТО Соломон Паси определя като най-важната задача, която трябва да се реши в алианса. Алиансът в момента е пред преломен момент, срещата на върха по повод 60-годишнината ще даде един старт за нов живот на НАТО, отбелязва той.

Явният вот на нови шефове е по-честен заради доверието, коментира пред "Труд" председателят на ВАС Константин Пенчев. ВСС отхвърли идеята да се гласува явно при предстоящите над 150 рокади за шефски места в съдебната система.

Пенчев посочва, че мотивът на членовете на ВСС, които са гласували против, е по-голямата демократичност на тайното гласуване. Но когато цялото общество ни гледа с подозрение, е по-добре всеки да застане явно зад или против една кандидатура, смята той.

Инспекторатът на ВСС порица съдебната власт вместо ЕК, пише в челния си материал "Сега".

Прокуратурата не контролира достатъчно добре МВР и следствието, рядко се издават европейски заповеди за арест, удължаването на сроковете на разследванията от изключение се е превърнало в правило - това са част от негативните констатации на Инспектората на ВСС за работата на прокуратурата, цитирани от "Сега".

Коалицията не е група руски туристи, заявява пред "Труд" заместник-председателят на НДСВ Минчо Спасов. В НДСВ не гледаме на коалицията като на група руски туристи, които са известни с думите "Мы с групой не делимся", казва Спасов.

Има основни приоритети, залегнали в коалиционното споразумение и ние като лоялен партньор се придържаме към него - това са икономически котви, които държат България в европейското русло, отбелязва той.

Това по думите на Спасов са ниските данъци, плоският данък, валутният борд, намаляване на осигурителната тежест, ограничаване на бюджетните разходи до и под 40 процента от БВП.

Опозицията внася седми вот на недоверие към кабинета, обявява "Новинар". Той информира, че мотивите към вота са "заради провала на цялостната политика на кабинета в три основни приоритета - евроатлантическата интеграция, икономически просперитет и социална справедливост".

Защо се роди ГЕРБ? Царят не направил Бойко министър, казва пред "24 часа" Любен Дилов-син от "Гергьовден". Помолен да коментира изявлението на Бойко Борисов в Чикаго Дилов-син отговаря, че по-скоро е бил стреснат от признанието, че целият проект ГЕРБ се е случил, защото Симеон Сакскобургготски не е направил Борисов вътрешен министър.

Дилов разсъждава за властта и виното и предполага, че, тъй като по-сладкото вино предизвиква по-тежък махмурлук, вероятно така е и с властта.

Нараства вероятността броят на партиите, които да намерят сигурно място в бъдещото Народно събрание, да е по-голям от смятаните за сигурни досега четири формации - ГЕРБ, БСП, Атака и ДПС, според данни на НЦИОМ, цитирани в днешните вестници.

Според изследването, ако изборите бяха в началото на февруари, СДС, ДСБ, Движение "Напред" и НДСВ биха имали добри шансове да попаднат в парламента.

До 2010 г. може да се сменят няколко правителства, заявява пред "Класа" Кемал Еюп, председател на Комисията за защита от дискриминация.

Той не изключвал възможността до май 2010 г. да има няколко правителства, а може и няколко избори. Еюп обобщава работата на Комисията за защита по дискриминация и отбелязва, че най-много са казусите по признак лично положение.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 56 минути

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 1 час

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 1 час

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 1 час

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 2 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 3 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 3 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 3 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 4 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване