0
По ощта на британските власти е искана по няколко криминални случая, отнасящи се до български граждани във Великобритания, но не е получен никакъв отговор, отбелязва пред британския неделен вестник "Мейл он сънди" посланикът ни в Лондон Валентин Добрев. По-рано през изтеклата седмица Лондон нареди да бъдат спрени всички молби за имиграция от България и Румъния, докато разследва твърденията за неправомерно издаване на бизнесвизи на граждани от двете страни, включително въз основа на документи с невярно съдържание, припомня БНР.

България неколкократно е искала съдействие от британските власти за локализирането във Великобритания на българи, заподозрени в извършване на престъпления, но такава помощ не е била оказвана, заявява посланикът ни в Лондон и в интервю за Българската редакция на Би Би Си (BBC.bg).
Поводът за думите му са станали публикации в британската преса, че българската страна не е предупреждавала за евентуалното влизане във Великобритания на криминално проявени българи.
Според посланика те са единици, но са една от причините заради които Великобритания все още изисква визи от българските граждани.

Колкото до прекратеното издаване на визи от британския консулски отдел в София, посланик Валентин Добрев заяви, че най-вероятно днес българското посолство в Лондон (BulgarianEmbassy.org.uk) ще поиска официална информация. В посолството е пристигнало писмо от българското МВнР, въз основа на което ще бъде оформено питането.

Имиграционната криза се е задълбочила в събота вечерта, след като втори зам.-министър на вътрешните работи беше обвинен, че е пренебрегнал предупреждения, че престъпници от Източна Европа са получили входни визи за Великобритания, пише още "Мейл он сънди". Фиона Мактагарт от Хоум офис (британското МВР - бел.ред.) била лично информирана за проблема миналия септември от висша делегация от българското правителство. Въпреки това нищо не било направено, заявява пред вестника нашият посланик в Лодон Валентин Добрев.

Казаното от Добрев противоречи на твърденията на Бевърли Хюз, че в писмо от миналия април тя е поискала от българските власти помощ в проследяването на престъпници, които влизат във Великобритания с бизнесвизи. Според Хюз обаче българите не й предоставили информацията.

Посланик Добрев настоява пред "Мейл он сънди" за обратното - че българското правителство е искало британска помощ за откриването на наши престъпници, които са получили разрешение да влязат на Острова.

Вестникът пише, че "неудовлетвореността на Добрев поради бездействието на Хоум офис и липсата дори на отговор е накарала той и Меглена Кунева лично да поискат помощ от Фиона Мактагарт. Седем месеца по-късно обаче британското вътрешно министерство все още не е помогнало за проследяването на пресътпниците, твърди посланик Добрев пред "Мейл он сънди". Според посланика българската страна е търсила помощта на британските власти за откриването на осем-девет души, издирвани от българското правосъдие и вероятно укриващи се във Великобритания, но такава помощ не била оказана.

Британският премиер Тони Блеър пък е решил да участва директно в определянето на имиграционната политика на страната. Той е свикал във вторник спешна среща на членове на кабинета и високопоставени представители от разузнаването и службите за сигурност, на която ще бъде обсъден скандалът с визите и мерките за борба със злоупотребите в британската имиграционна система, съобщи в електронното си издание вестник "Скотсмън", цитиран от БНР.

Скандалът с безконтролното издаване на визи за източноевропейци, който доведе до оставката на държавния министър Бевърли Хюз, заплашва да стане причина за изборна загуба за лейбъристите, коментира вестникът. Според социологически проучвания имиграцията вече е третият по значимост проблем за британските гласоподаватели.

Премиерът Блеър се е договорил лично с румънския си колега Адриан Нъстасе да бъде отслабен имиграционният контрол за румънски граждани, писа от своя страна вчера друг британски вестник, "Сънди телеграф". Според резултатите от собствено разследване на изданието Блеър е направил сделка с румънския премиер да позволи влизането на имигранти във Великобритания, уточнява в прегледа на неделната британска преса Българската редакция на Би Би Си.

Според вестника Тони Блеър лично е разрешил отслабването на имиграционния контрол за румънци след договорка с румънския си колега Адриан Нъстасе.

Пактът, финализиран на срещата на върха на ЕС в Рим миналия октомври, е позволил премахването на визовите изисквания тази пролет като награда за намаляването броя на търсещите убежище във Великобритания румънци, пише "Сънди телеграф". Ако договорката за премахването на визите влезе в сила, всичко, от което румънците ще имат нужда, за да влязат във Великобритания, ще бъдат валиден паспорт, здравна застраховка и някакъв вид доказателство, че ще могат да се издържат до завръщането в родината си, обяснява изданието.

"Тони Блеър може и да се отърва от един от обруганите си зам.-министри, но е доста далеч от решаването на проблемите. Решението на Блеър да свика кризисна среща на висши правителствени представители, отговарящи за имиграцията, е ясно доказателство: "Даунинг стрийт" признава, че оставката на Бевърли Хюз няма да помогне с нищо за справяне с причината за очевидния хаос в Хоум офис", заключава неделния "Телеграф".

От "Даунинг стрийт" опровергаха твърденията на вестника и уточниха, че правителството е работело с румънците за премахването на визите, но това не е било направено с цел да се намали броят на търсещите политическо убежище, информира още Българската редакция на Би Би Си.

"Сънди таймс" пък е получил достъп до електронна поща от Хоум офис, според които канцеларията на Бевърли Хюз е наредила на персонала да избягва арестуването на незаконни имигранти. Опасението било, че ако бъдат заловени, имигрантите щели да кандидатстват за убежище и по този начин да провалят обещаното от Тони Блеър намаляване наполовина в броя на търсещите убежище.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 27 минути

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 45 минути

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 1 час

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 2 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 2 часа

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 3 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг