0

"Народе????" - тази въпрос от тефтерчето на Левски е избрал за заглавие автор на в. "Сега" за материала си във връзка подписката срещу построяването на жилища на децата от Могилино в центъра на кв. "Средна кула" в Русе, започната от местните жители.

Що за хора са това, човек не избира дали да има дефекти по тялото си, но може да избере дали да спаси душата си, дали да научи децата си на милосърдие, пише авторът.

"Лицемерието като добродетел", е коментарът по темата в "Стандарт". Лесно е да пратиш SMS за недъгавите деца, трудно е да си съсед с тях, отбелязва изданието.

60 млн. долара наливат само тази година САЩ на полигона Ново село край Сливен, цитира в. "24 часа" американския посланик в София Джон Байърли.

Вестникът информира, че вече са подписани техническите документа, които определят как ще се прилага политическото споразумение от 2006 г., когато София и Вашингтон се разбраха за базите в Ново село, Безмер, Граф Игнатиево и Айтос.

Нашите ВВС ще ползват летището в Безмер, казва пред вестника военният министър Веселин Близнаков. Съвместното използване на съоръженията ще даде възможност да се повишат бойните способности на армията ни и оперативната съвместимост на въоръжените ни сили с тези на съюзниците, коментира той.

"Има възможност ГЕРБ да състави кабинет", твърди в анализ за в. "Монитор" проф. Михаил Константинов. Неговите изводи, на базата на данни на НЦИОМ и други социологически агенции, са, че ГЕРБ остава водеща сила и има хипотетична възможност да състави самостоятелен кабинет, макар че дясна коалиция с участието на СДС била по-вероятна.

БСП губи влияние, ДПС увеличава своето, а от политическата сцена вече са изчезнали НДСВ и ССД, смята още Константинов. Според него не е изключено ДСБ да влезе в парламента.

"С 9% скочи рейтингът на Сергей Станишев", е челното заглавие на в. "Земя". От 37 на 46% се е покачило одобрението към премиера Сергей Станишев от октомври 2007 г. до януари 2008 г., сочат данни на агенция "Алфа рисърч".

Подкрепата за ГЕРБ през януари е 24.8%, БСП запазва потенциала си от последните месеци - около 20%, а подкрепата за ДПС стои на около 7%.

"Министри плащат наем на парламента", разкрива в. "Труд". Четирима министри, двама бивши депутати от НДСВ и един от БСП, както и трима евродепутати - от БСП, ДПС и "Атака" , не са освободили жилищата , които са получили в качеството си на народни избраници в 40-то Народно събрание, пише изданието.

Министрите Петър Димитров, Асен Гагаузов, Джевдет Чакъров и Гергана Грънчарова не са се лишили от апартаментите, които са им предоставени, докато са били депутати, научил "Труд".

В същото положение са бившите депутати от НДСВ Тодор Костурски и Иван Иванов, Росица Янакиева от БСП, която стана кмет на Перник, както и едродепутатите Маруся Любчева от "Коалиция за България", Филиз Хюсменова от ДПС и Десислав Чуколов от "Атака".

В. "24 часа" съобщава, че администрацията на Народното събрание обмисля масово завръщане на депутатите към личните им автомобили. Новата мярка е заради недостига на коли за оперативната работа на депутатите.

"Пускат частни здравни каси чак от 2010 г.", пише в. "Труд". До това решение е стигнала сформираната от премиера Сергей Станишев група, която готви промените в здравната система.

Тъй като нито едно от 15 доброволни здравноосигурителни дружества не разполага с достатъчно капитал, за да стъпи на здравния пазар като каса, през 2009 г. се предвижда да има смесен модел на плащане - ще се вземат пари и от здравната каса, и от частните фондове.

Темата за готвените реформи в здравеопазването следи и в. "24 часа" с анализ "Да си купиш болница". Болниците трябва да се приватизират, но в същото време или дори по-рано трябва да се разбие и монополът на държавната здравна каса, смята авторът.

"Средната пенсия ще мине 200 лева", прогнозира пред в. "Труд" управителят на НОИ Йордан Христосков. Ако управляващите вземат политическо решение за още по-голямо увеличение над полагащото се по закон и осигурят средствата за това, ние ще платим още по-високи пенсии, коментира Христосков.

Изпълним ли закона, минималната пенсия за стаж от 1 юли ще е 113,49 лева при 102,85 лева сега, обяснява той. Подобна е ситуацията и при социалната
пенсия - от 76,23 лева тя ще се качи на 84,11 лева, а средната почти ще стигне 200 лева, допълва Христосков.

"Без ограничения в приема след 7 клас", казва в интервю за в. "Труд" министърът на образованието Даниел Вълчев. Ние избираме варианта да се разреши приемът на повече деца, защо, като децата искат да учат на едно място, ние насила да ги пращаме на друго, обяснява Вълчев. Педагогическите колективи, които желаели, можело да надхвърлят бройката от 26 деца в паралелка и да приемат 29 ученици.

"440 млн. лв. за 70 кораба", е челното заглавие на в. "Труд", който информира, че българо-германският консорциум "Кей джи Маритайм Шипинг" предлага 440,1 млн. лева за 70% от Българския морски флот. Това е единствената подадена оферта.

Срещу тази сума новият собственик ще получи флотилия от 70 кораба на средна възраст над 24 години, което не отговаря на европейските стандарти в корабоплаването.

Инвеститорът се ангажира да вложи в параходството 780 млн. лева и да държи на работа 2432 моряци. Мащабни съкращения в БМФ щяло да има само в администрацията, чиито щат бил раздут пет пъти.

"Токът пак поскъпва - между 9 и 12,5% от 1 юли", съобщава от първа страница в. "Сега". Той информира, че трите електроразпределителни дружества ще поискат такова поскъпване, а мотивите според "Сега" са традиционни - обещания за големи инвестиции в мрежата и подобрения в обслужването на клиентите.

"Инвеститорът за АЕЦ "Белене" намерен?", пише под въпрос в. "Класа" и цитира икономическия министър Петър Димитров, който казал, че стратегическият инвеститор за централата е намерен и преговорите са на финала, без да уточнява повече подробности.

От НЕК обаче твърдят, че шорт листата с подобрените оферти, от която ще се избира инвеститорът, ще е готова през март.

"До 7 г. и топлото, и водата ще са много по-скъпи", посочва пред в. "24 часа" Кристалина Георгиева, която на 10 март ще поеме поста вицепрезидент на Световната банка.

Само след 5-7 г. ще живеем в различен свят - в който емисиите въглероден двуокис ще имат цена, а България има енергетика, значителна част от която е на въглища, отбелязва Георгиева. Тази цена ще се добавя за единица енергия и тогава ще плащаме повече, допълва тя.

"И сега пак бих защитил ексшефа на пътния фонд", коментира пред в. "Сега" регионалният министър Асен Гагаузов. Според него Веселин Георгиев си е вършел работата много добре, с изключение на нарушенията, които евентуално е направил и за които си носи отговорността.

Гагаузов казва още, че крайният срок за премахване на винетките е 1 януари 2010 г., защото в концесионния договор за магистрала "Тракия" от тази дата се предвижда въвеждане на тол система. На този етап тол системата може да обхване само магистралите, но няма да има винетки и там, където не се плащат тол такси, за да се избегне противоречие с европейски регламенти, забраняващи двойното облагане, коментира Гагаузов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 5 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 7 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 8 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите