0

Това е само журналистическа сензация", казва Боян Расате, докато сочи към едно тъмно мазе. Мазето е точно до входа на малка стая с нисък таван. Намираме се в централата на Българския национален съюз.

Расате, ръководител на "непартийната, неправителствена организация", току-що е отговорил на въпроса дали това е революционното мазе на БНС.

И наистина, въпреки че често говори за идеали, той по-скоро го прави като политик, отколкото като човек, който иска да прави революции.

Според Расате идеята за поставяне на основи на Българска национална гвардия се налага заради "дълбоката криза в МВР".

Създаването на гвардията беше обявено миналата неделя - малко след сблъсъците между роми и българи в софийския квартал "Красна поляна".

Според БНС гвардията трябва да бъде в помощ на държавните органи, на "Гражданска отбрана" и на органите на МВР за потушаването на масови безредици и в услуга на хората при природни бедствия.

В същото време една от точките във вероюто на БНС гласи: "Ние се интересуваме само от живота и проблемите на Българите. Как живеят циганите или другите малцинства ни засяга само косвено, и то само ако това застрашава интересите на Българския народ."

"Това не са ударни отряди за всяване на напрежение сред малцинствата, ние ще защитаваме всеки, защото проблемите в България са политически, а не етнически", обяснява Расате.

Разговаряме два дни след като той обяви началото на набиране членове за гвардията.

Тонът вече е смекчен - първоначално съюзът беше разпространил прессъобщение, което започва така:

"Вече 17 години Българското население в Родината си - България, бива подлагано на системен тормоз и безконтролни изстъпления от страна на циганското малцинство, пред безучастния поглед на държавата. Цигани бият, грабят, изнасилват и убиват без адекватен отговор от страна на властите."

В началото на седмицата българската еврейска общност излезе с открито писмо, в което беше изказано безпокойството й от създаването на националната гвардия.

"Представените униформи на доброволците и израженията на техните лица и очи твърде много ни напомнят униформите и израженията на доброволците от едни други бойни групи съществували в България в периода 1941 - 1944 г.", пише в писмото.

И още: "От кого ще защищава г-н Расате българските граждани? От външна инвазия или от вътрешни конфликти с етническите малцинства, които между другото са също български граждани?"

Боян Расате хвърля един поглед върху писмото, а после пренебрежително го мята върху масата в средата на централата на БНС. "Ние живеем в настоящето, а тези хора - в миналото", казва той.

"На Левски не му е било лесно цяла зима да кръстосва планините", смята Димитър Тодоринов.

"Ботев също не го е било страх да тръгне само с двеста души чета", прекъсва го Симеон Костадинов.

"И на нас не ни е лесно, но не ни е страх", тук Димитър и Симеон говорят почти един върху друг. Двамата са облекли униформите на националната гвардия,

Вкарали са панталоните в кубинките

и допреди минути гордо са позирали така за фотографите.

Те говорят малко объркано, увереният политически популизъм на Боян Расате присъства по-слабо в речника на двамата младежи в бежови ризи.

С участието си в националната гвардия те искат да станат "щит срещу набези". Симеон е на 23, учи право в УНСС, а Димитър е на 21 и има фирма за уебдизайн.

Двамата се лишавали от "дискотеки и масови напивания". Така намирали време за БНС. Те са убедени, че времето ще им стига и за патрулиране.

"Това е упорита и себеотрицателна работа", казва първо Симеон за участието си в националната гвардия.

Популизмът се появява малко по-късно в думите му: "Политическата система е дискредитирана, ние ще се борим против нея. Как ли? С пропаганда и явяване на избори."

На пръв поглед идеята за национална гвардия изглежда като опит на група момчета да си играят на Батмани.

Опитът събра погледите на цяла България и пренатовари уебстраницата на БНС. "Ами, не издържа, обикновено имаме по 700 посещения на месец, този май ще са доста повече", усмихва се организационният секретар на съюза Пламен Христов.

Но с намесата на прокуратурата стана ясно, че

БНС наистина си играе, но с огъня

Във вторник беше стартирана проверка дали създаването на национална гвардия по модела, който Расате обяви, не е престъпление срещу националното и расовото равенство.

"Споделям безпокойството ви във връзка с опитите за създаване на подобни формирования", отговори председателят на Народното събрание Георги Пирински на писмото на българската еврейска общност.

"Споделям и разбирането, че държавните институции следва задълбочено да анализират предпоставките за възникване на конфликти на етническа основа, заплашващи гражданския мир, и да актуализират политиките си за пълноценно интегриране на различните етнически и социални групи в българското общество", пише още Пирински.

Докато политиките за пълноценно интегриране се актуализират, едно убийство на ром в Самоков във вторник през нощ­та провокира протести в центъра на града.

Разпръскването на ромите в града бе придружено с техни призиви за отмъщение. На фона на тази чувствителна ситуация идеята за национална гвардия, която заема доста радикална позиция към ромското малцинство, изглежда все едно да опиташ да загасиш пожара на етническото напрежение с вентилатор. Но, хей, все пак идват избори.

И като говорим за тях, лидерът на "Евророма" в Пазарджик Борислав Даскалов разказа за местна контраидея на тази на Расате.

Униформата на членовете на "Организация на малцинствата за отбрана от насилие" щяла да се състои от черна кърпа за глава, десантно облекло и кубинки.

Във всичките си изказвания Боян Расате тръбеше, че гвардии като тази на БНС не са нещо нетрадиционно за САЩ и Европа.

(Апропо, те не са и за някои български села. Във Враня край Сандански например местни "гвардейци" са се организирали в група, която пази лозовите масиви на селото.)

В разговора си с "Капитал" Расате цитира американската организация Guardian Angels. В интернет страницата си тя изказва целите си да пази сигурността в квартали с повишена престъпност в Ню Йорк и да образова общностите в тях.

Асоциациите на Българската национална гвардия с Guardian Angels обаче стават направо нелепи, когато видим целите на германското крило на организацията.

"Нашите патрули са съставени от доброволци, представители на различни култури. Ние сме отворени за всички хора

Без значение от расата им

Една от ценностите на Guardian Angels е борбата с расизма и налагането на толерантност между хората.

И въпреки че на пръв поглед ценностите на Българската национална гвардия и Боян Расате изглеждат като смешен опит за привличане на внимание, идеята намира сериозна подкрепа в "Захарна фабрика" и "Красна поляна" - два софийски квартала, в които роми и етнически българи делят територия.

Две години след убийството на професор Станимир Калоянов в "Захарна фабрика" тук българи и роми продължават да са настръхнали едни срещу други.

В горещия летен ден още първият човек, когото срещаме, ни посреща с радикалното: "Заставам напълно зад господин Расате.

Не твърдя, че циганите всички са боклуци, с извинение, но по-голямата част нищо не става от тях. И е редно някой да вземе мерки в тази страна."

Двайсет и две годишният Антон Иванов работи в магазин за хранителни стоки в същия квартал и си спомня много добре "онази страшна нощ".

Когато го питаме дали се чувства достатъчно защитен от полицията при евентуални нови вълнения, той се сопва: "Как да се чувстваш защитен от някой, който нехае за хората?"

Младият мъж вярва, че ще има реален ефект от създаването на национална гвардия, и е убеден, че тя трябва да защитава българите от ромите.

Защото те "вече не са малцинство в България. Става така, че българите ставаме малцинство в собствената си държава".

На неговото мнение застават и голяма част от другите хора, с които разговаряме в двата квартала.

Двайсет и седем годишната Зорница Миланова от "Захарна фабрика" застава твърдо зад идеята за национална гвардия и дори настоява за увеличен състав и солидно въоръжение.

Едно от малкото различни мнения дава 21-годишната Мария Бонева от "Красна поляна". "Щом сме в една държава, трябва всичко да е на едно, смята тя. Не да се делим на мнозинство и малцинство."

Мария има вяра в полицията, но твърди, че ако тръгне да става нещо, никой няма да може да ни спре, и въздъхва: "Ако хората не мислят като мен, ще е много зле. Ще се делим, ще се бием, ще стане вътрешна война."

Според Симеон Костадинов в "Красна поляна" е имало "директен призив за геноцид срещу българите".

Въобще, ако слушаме Симеон и Димитър от Българската национална гвардия, то ромите тероризират българите, но изолацията, довела до маргинализирането на ромите, е мит.

Но всъщност митове са много други неща. Опитите на момчетата да се сравнят с Левски например.

Той все пак се е крил по мазета и тайници. А мазето на БНС... Ами, то е журналистическа сензация.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 52 минути

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 1 час

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 2 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 2 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 2 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 3 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 3 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 5 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 5 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 6 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 6 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 6 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 6 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 6 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 6 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство