0

П резидентът на футболен клуб "Беласица" Костадин Хаджииванов, по-известен в родния си Петрич като Коце Маца, е арестуван в Гърция с европейска заповед, издадена от Германия. Хаджииванов е обвинен в контрабанда на цигари, обяснява в. "Труд".

Футболният шеф, който е и общински съветник, не е потърсил съдействие от представителството ни. Наел си е местен адвокат.

Според германски съдебни източници, цитирани от изданието, скоро предстои екстрадирането на Хаджииванов в Германия.

От МВР обявиха, че той не е бил издирван по линия на Интерпол, а за ареста му има издадена европейска заповед за задържане, до която страната ни няма достъп, тъй като тя се разпространява по Шенгенската информационна система.

Гръцката полиция пък се обърнала към българските си колеги, за да получи информация дали Хаджииванов наистина е общински съветник и дали се ползва с някакъв имунитнет.

Разпределението на бюджетния излишък продължава да е сред централните теми във вестниците.

"И с рокер начело БСП си остана пенсионерска партия", коментира "Сега" намерението на социалистите 2/3 от бюджетния излишък да бъдат за хората от третата възраст. Подчертава се, че управниците ще харчат надвзетите от нас пари предизборно.

В последната година от мандата си БСП дава видим знак, че не е успяла да се справи с основната политика, заради която стои във властта - социалната. Да "подпомагаш" основни групи от населението, да "компенсираш" тези групи, да измисляш нови "защитни" механизми за тях - това е живо доказателство, че не си се справил с политиката си за тези хора.

Авторът задава въпроса защо БСП, която е освен пенсионерска партия декларира и че е стъпила здраво по пътя на капитализма, не заложи подобаващ дял от излишъка в инвестиционната политика на държавата.

"Желев иска 70 млн. за линейки и рентген", съобщава "24 часа". Около 70 млн. лева от бюджетния излишък иска здравният министър д-р Евгений Желев, обяви той преди коалиционната среща за разпределяне на парите. Трябвали 15 млн. лева за нови линейки, 25 млн. - за подмяна на рентгеновите апарати в болниците и 30 млн. лева за нова техника за лъчелечение.

Според Желев не е редно с пари от излишъка да се покриват дълговете на болниците, които са над 250 млн. лева.

"По 100 лева за дете извън градина", пише "Труд". Родителите на малчугани, които не са получили място в ясли и детски градини, всеки месец да получават ваучер за 100 лева. Парите да бъдат заделени от бюджетния излишък, който за т.г. се очаква да бъде 4 млрд. лв. Това предложение НДСВ ще внесе за обсъждане днес на Съвета на тристранната коалиция.

"СДС: Червените дават подкупи!", отбелязва "Труд". Идеята на БСП да пратят 5000 души от 2 млн. пенсионери в четиридвездни хотели безплатно е "откровен подкуп под формата на морски почивки". Това заявиха от СДС вчера.

Според сините "тези еднократни подаяния са твърде прозрачни преди избори", а "четиризвездната" седмица на възрастните не може да компенсира лошия живот на мнозинството от тях.

"Излишъкът: Време е налозите да паднат", предлага "Пари". Излишъкът в държавния бюджет е толкова голям, че едновременно могат да бъдат отменени данъкът върху доходите и осигурителните вноски и бюджетът ще продължи да има излишък.

Едва ли някой ще направи подобна радикална данъчна реформа, но е добра илюстрация за това колко по-ниски могат да бъдат данъците. Най-уникалното в ситуацията е, че правителството няма никакво намерение да намали рязко данъчно-осигурителното бреме.

"Управляващите счупиха механизма на демокрацията", казва в интервю за "Сега" Румяна Бъчварова - социолог. Според нея: "Мнозинството, до което беше докарана тази коалиция в парламента, на практика показва проблем на демокрацията. Парламентарното мнозинство узурпира властта - това, което наблюдаваме и по време на вотовете, че няма никакъв механизъм тази власт да получи коректив. Тя не го допуска. Смисълът й е самоцелен - властта. Но е много зле за обществото, защото не разрешава, не допуска да се въздейства върху коалицията. Тя се е отделила от естествените механизми на демокрацията. Зле за всички и за страната е тази конфигурация да се повтори."

"Сегашното управление няма алтернатива", категорична е Марина Дикова, заместник-председател на НДСВ. В интервю за "Монитор" тя посочва, че тройната коалиция има воля да се справи с проблемите на страната във вътрешен план и в отношенията с европейските ни партньори след последния критичен доклад.

"Волята за действие вече е видима в новия екшън план на правителството. Каузата сега е да възстановим доверието и авторитета на страната, да върнем самочувствието и спокойствието на всеки гражданин. Това е и причината НДСВ да участва в тройната коалиция - защото имаме знанията, идеите и волята да търсим умни решения за обществото. За съжаление не виждаме алтернатива на сегашното управление", заявява Дикова.

"ДСБ: Властта е трагична, а ние - комични", отбелязва "Труд". Тройната коалиция е трагична, но тройната опозиция на ГЕРБ, ДСБ и СДС е комична. Това обяви вчера един от "бунтарите" в партията на Иван Костов - депутатът Нено Димов. И обяви, че десницата се е провалила, защото предлага жалка алтернатива на властта. Бурята в ДСБ срещу Костов заради сближаването с ГЕРБ е "малка, защото и ДСБ е малка партия", допълни той.

"Десницата - пак в кървава битка", е коментарът в "Труд". Припомня се какво бе изречено само за един месец - горещия август - в медиите, и то от дейци на опозицията. Плюха се десни срещу десни, анатемосваха се дългогодишни съпартийци, доскорошни съзаклятници и духовни братя.

Сякаш някакви демони на злото обсебиха представителите на десницата, за да разрушат крехкото доверие помежду им, да минират мостовете и да накарат ЕНП да вдигне ръце от българите.

И да се изправят в новия политически сезон пред поредния омагьосан кръг на поредното си самоунищожение. Резултатът е - и трите партии губят обществена подкрепа, показват социологическите сондажи.

ГЕРБ все повече се разделя със стремежа си за самостоятелно мнозинство, а ДСБ и СДС застрашително изпадат под чертата за влизане в парламента.

"Кабинетът удари родата в новата пътна агенция", е водещо заглавие в "Сега". Правителството предприе крути мерки срещу шуробаджнащината в новата Национална агенция "Пътна инфраструктура". В правилника за организация на дейността й, който бе приет вчера, е записана изрична забрана служителите в тази структура и техните семейства да работят във фирми или да придобиват дялове от компании, които са печелили обществени поръчки или концесии в пътното строителство. Така кабинетът се надява да се избегне практиката за конфликт на интереси, станала причина ЕК да ни блокира парите за пътищата.

"Спасението е внос на работници", казва в интервю за "Труд" Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара.

Според него вносът на работна ръка е решението, за да има действащ пазар на труда. Само така българинът ще бъде принуден да започне да работи по западните стандарти. Сега голяма част от българския персонал е със самочувствие, но без чувство за самооценка.

Данев коментира и разпределянето на бюджетния излишък: "Трябва да е ясно, че като работодателско звено не можем да приемем идеята половината от бюджетния излишък да се изхарчи за социални нужди. Това не е полезно за икономиката. Основната част от тези средства трябва да отидат за изграждане на инфраструктурни обекти. България има трагична инфраструктура, което е една от пречките за просперитета ни."

"Всички министри ще следят европарите", съобщава "Дума". Всички министри ще имат възможност да следят разпределението на евросредствата. Вчера правителството реши да бъде създаден Съвет за координация и оперативно наблюдение на средствата от Европейския съюз.

Целта е подобряване на координацията на дейностите по управление на финансовия ресурс от общността. Предвижда се съветът да прави всеки месец отчети за напредъка по изпълнението на програмите, като предлага корективни мерки за подобряване на работата.

"Фермерите вече са недоволни и от Брюксел", информира "Сега". Идващите сигнали от ЕК, че България не може да подпомогне животновъдите със субсидии за мляко, а с помощи за модернизиране на стопанствата им, срещна яростния отпор на фермерите. "Ако се окаже, че това е договорено с еврокомисаря Мариан Фишер Боел, то това е поредният идиотизъм, българските политици отново не защитиха интересите ни", заяви пред вестника шефът на Асоциацията на млекопроизводителите Андриан Цаконски.

От думите му стана ясно, че е получил писмо от аграрния министър Валери Цветанов още идния вторник да отиде заедно с него в Брюксел и там да изложи проблемите на бранша.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 28 минути

Решението е на Изпълнителната комисия на партията

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 1 час

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 2 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 3 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 3 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 4 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 4 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 4 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Очаква ли се ръст в цените на горивата

Очаква ли се ръст в цените на горивата

България Преди 4 часа

С политиката в ЕС няма как те да поевтиняват, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 5 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 5 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 5 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 6 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 6 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 7 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос