0
За Героите в нас и сред нас.

Ангел Петров

Едва ли има нещо, което да не е вече казано или написано за този сериал. Вкратце – "Heroes" безспорно е събитието на миналата година.

Бурен, запленяващ, увличащ водовъртеж от събития. Това, което изключително го отличава е пълнокръвните и завършени герои, които движат историята. Няма пълнеж, нито излишни или маловажни събития. Просто няма къде да бъдат вмъкнати, защото сериалът е поставил изключително амбициозната задача да покаже развитието на всеки един от главните герои, а именно: Клер, Мохиндер, Хиро, Ники/Джесика, Мат, Нейтън, Ноа, Питър и Сайлър. Смея да кажа, че дори поддържащите персонажи като Андо, Клод, Линдерман, Анджела, Айзък, Мика, Моли, Симон, Тед и хаитянина имат особена роля за поведението и развитието на основното ядро участници.

Този сериал илюстрира търсенето на баланс в живота на всеки персонаж, показва несъвършенството, но стремежа към най-доброто, от гледната точка на всеки. Отдавна не бях гледал нещо по-динамично и въздействащо, пълно. Нещо, което с нетърпение очаквам и наистина трудно успявам да предвидя.

Неизбежно е да има някои от обичайните клишета, но въпросът е в интерпретацията. Стандартният лош герой, който обаче също се стреми към съвършенството, според възгледите и възможностите си. Както и други повече или по-малко положителни персонажи. Бих казал, че повечето се опитват да запазят вътрешния си мир целокупен, идеята за цялото, което да бъде изградено наново и на чисто като на първо място е семейството и инстинктът за самосъхранение. Най-силният мотив в сериала наистина е семейната ценност и нейното запазване – сам човек е слаб, а най-голямата му опора са неговите близки, защото кръвта вода не става, нали?

[pagebreak]

Историята

е съвкупност от няколко паралелни сюжетни линии, които впоследствие се преплитат по невъзможни начини. Няколко съвсем обикновени души откриват, че притежават невероятни способности. За част от тях това става чрез търсенето и стремежа към усвояване на тези качества, за други се оказват досадно бреме, а за трети е непоносимо и болезнено.

Като цяло, идеята е стандартна – един град ще бъде унищожен и някой трябва да предотврати това. И започват... неочакваните случки. Поредица от неизвестни, парченца мозайка – един художник пророк, един служител, контролиращ времето, един брат, търсещ себе си и едно момиче, което трябва да бъде спасено на всяка цена. И още, и още индивидуални личности, всяка от които ще изиграе немалка роля за подреждането на пъзела. Дали героите ще изберат да спасят града вместо себе си?

 

Забележката

/* begin of Ники Колев */

Благодаря на Ангел Петров, който ми препоръча сериала „Heroes” преди година. А още повече му благодаря  за това, че сподели с мен анализите си на Героите и ми позволи да ги публикувам на нашия сайт. Всъщност двете ревюта до голяма част се родиха от разни идеи, които сме си разказвали съвсем неформално на бира, по телефона или в Q-то. Когато, обаче, всеки от нас завърши своята статия, се оказа, че сме написали доста различни неща. Като се замисля последното беше доста логично, тъй като двамата сме хора със силни убеждения и независими гледни точки. Освен това Ангел е гледал само първия сезон, така че неговото ревю е по-непредубедено и определено би било по-интересно за тези от вас, които въобще не гледали сериала. Прави някои интересни прогнози, част от които вече се сбъднаха в излъчените досега епизоди от втория сезон.

Ономастичният анализ (произходът и значенията на имената на персонажите) е много идейно и оригинално хрумване, което придава нови и уникални гледни точки към героите. Дори не съм сигурен, че сценаристите и Тим Кринг са подходили толкова задълбочено, когато са ги създавали. Чак ме хвана (неособено) благородна завист, че не се сетих за това, когато писах моята версия.

И след като някакси съвсем естествено стигнахме до минутката за самореклама... В януарския брой на печатното издание PC World, което трябва да се появи по сергиите примерно към края на тази седмица можете да прочетете статията "Герои: Паралелите" с автор, ъм... аз - Aegir. Основната разлика в нея е подходът. След като добавих и някои по-интересни герои от втория сезон, пък и шкартирах други, които не ми бяха особено завършени от първия, опитах се да ги анализирам преди всичко на базата на противопоставянето.

Лично аз възприемам двете статии като допълващи се, а не взаимно заменяеми. Откровено – неговата ми допадна повече.

А, и едно последно десет. Фактът, че получавам някаква информация безплатно, по принцип винаги ме е карала да се усъмнявам в нейното качество. Защо, по дяволите, някой трябва да ми дава резултатите на своя труд и старание наготово?  Просто 'щото благодарение на себе си (или мама и тате) имам компютър и Интернет? В качеството на тази статия, обаче, не се съмнявам изобщо. Честно казано, ако беше моя - никога, ама никога нямаше да я дам без пари. Тъй че, можете да благодарите за добрия си шанс да попаднете на тези страници и да се възползвате от авантата.
Ама хайде стига толкова засега, че пак взех да се отнасям.

/* end of Ники Колев */

 [pagebreak]

Героите


Клер – общо-взето момичето на татко, което без да знае и иска, се оказва в центъра на събитията. Доверчива и добродушна, дори наивна понякога – тийнейджър. Предполагам ще й скалъпят някоя любовна история, за да стане още по уязвима и да усложнят допълнително живота на баща й. Може би, все още един от ключовите персонажи, заради способността й, която прави Клер както могъща, така иизключително беззащитна, поради непорочността на мажоретката. Обичта й ще спасява не веднъж. Името й произлиза от латински и означава „знаменит” и „чист”.





Мохиндер – едва ли образът на учения би имал по-добра изява. Отдаден докрай на изследователската работа и въпреки това, човек, мислещ и чувстващ. Много е интересна ролята на един от онези без специални възможности в света на надарените. Той е един своеобразен обединителен център на героите, защото те са твърде заети с вселенските проблеми и намиране на мястото си в света на обикновените и нормални хора. Мохиндер се опитва да открие лекарството, с помощта на което ще излекува „болните” герои и ще ги направи отново обикновени, за да се успокои съзнанието на безумното общество, отказващо да ги приеме различни. Дали ще го направи или ще рискува и ще ги остави да живеят трудния, но вълнуващ живот? В една от сцените от бъдещето виждаме Мохиндер да работи за „лошите”, но какъв избор би имал слабият на деня и дали е изгубил човешкото си възприемане за ценностите – времето ще покаже. Името му произлиза от Mahendra и означава Великият Индра. Индра е индуистки бог на времето, войната и е повелителят на боговете (героите ;).

[pagebreak]
Хиро – отвсякъде аниме герой, а щом е такъв, трябва да има меч. Абсолютната, детинска дори, вяра в доброто и желанието всячески да помогне за възцаряване на същото това добро. Въпреки че в няколко сцени в първия сезон го видяхме в коренно различна светлина – зрял и понасящ бремето на не едно трудно взето решение. Смятам, че той ще е ключовият фактор във всяка безнадеждна ситуация и затова и името му е заигравка с „герой”. Човекът, който безусловно вярва в способностите си и е убеден, че те са съдбата му. Сигурен съм, че в неговия образ ще се проявят идеи от източната философия. На японски Хиро означава „ширещ се”, „волен”.




Андо – съдбата е решила, той да е неотлъчният спътник на Хиро. Човекът, който не налага волята си, но е опората винаги, когато е необходимо. Като един Сам от „Властелина”. Решен да продължи докрай, въпреки че е просто един човек. Името му се произнася „Аиндо”.









[pagebreak]
Ники/Джесика – изключителен персонаж! Тя е човекът, който няма и намерение да се включва в цялата суматоха, но събитията я въвличат безвъзвратно. Невероятно добре представя майчинския инстинкт и обичта към любимия, независимо от стореното. Смятам, че тепърва ще видим нейния потенциал и вярвам, че тя няма да се превърне просто в майката на Мика. Докато Ники е беззащитният родител, Джесика е отключената стихия, опустошителната ярост, жената, ядосана на целия свят, която си отмъщава на всички мъже, заради посегателството върху нея. Една объркана жена, в мъжката джунгла. Името на Ники от афганистански произход означава „доброта”, а от гръцки „победа на народа”. А тя е един обикновен, народен човек. Джесика според някои теории идва от еврейското „Иска” и означава „да съзреш”.

Мат – стандартното ченге. Справедливостта на първо място. Винаги преценява кое би било най-доброто, затова понякога е склонен да подпомага не съвсем добрите персонажи (както можем да видим в една от сцените от бъдещето). Тепърва ще бъде изправен пред един куп невъзможни за правилен избор възможности. Има характерния детективски нюх. Проблемът му е, че е праволинеен и се доверява само и единствено на собствените си способности и много трудно би могъл да се повлияе, ако не успее да сглоби картината. Рационалността преди всичко. Може да се окаже, че вманичеността му да бъде ченге, може да стане разрушителна. Името му произхожда от еврейското Матей, един от дванадесетте апостоли.


[pagebreak]
Нейтън – един от любимите ми герои. Той е типичната майчина амбиция. Останах силно впечатлен, когато излезе от нейния контрол и взе сам съдбоносно решение. И пак в името на семейството. Типичният американски модел на поведение в първите епизоди – не иска да показва, че е „фрийк”, което едва ли не е бич Божий за средностатистическия слабоумен гражданин на съединените щати. Издаде се едва когато нямаше задоволителна алтернатива и инстинктът за самосъхранение взе връх. Изключителен персонаж – той е политикът, говорителят, балансьорът между един куп властимащи и власт стремящи се личности. Човекът, който заобикаля закони, морални ценности и съвест, за да запази в крайна сметка равновесието. Името му произхожда от еврейското Натан и означава „благодетел”.


Ноа – ултимативният баща. Единственият човек, който безусловно и без да се замисля ще се жертва за... семейството, независимо от какви личности е изградено. Мъжкият аналог на закрилницата Ники, но много по-плътен – тя чувства, той обаче и мисли. Не може да се мине без тайни служби, защото те наистина съществуват. В крайна сметка, изборът му го поставя в най-неизгодна позиция – на беглец, изгубил всичките си протекции и още повече – преследван, защото знае твърде ценна информация. Както се казва – няма бивши агенти. Изключително интересен персонаж, защото трябва да се бори за съхранение не само на Клер, но и на себе си, за да може да продължи да я закриля, но и да й се налага – другото типично клише в един баща и родител изобщо. Те винаги знаят кое е най-доброто за децата си. Бих казал – почти винаги... А не е ли Ноа един съвременен Ной? Името му от еврейския корен означава „движение”, той няма покой.
[pagebreak]
Анджела – в този смисъл госпожа Петрели няма равен. Тихият политик, който постига всичко и на всяка цена. Още повече, при наличието на един от силните на деня в семейството си. Анджела е от най-загадъчните персонажи. Тя едва ли не, организира и се намесва в половината събития, за да постигне целите си. Да ви напомня малко на дявола, носещ „Прада”? Сигурен съм, че още не сме чули последната нейна дума. При всички положения е далеч от ангел.







Линдерман – един от силните на деня допуска фатална грешка, поради добрите си намерения. Да, той е избрал пътя извън закона, но въпреки това не е безумният главорез, който се стреми самоцелно към властта. Линдерман иска повече – нов свят – това го принуждава в няколко ключови моменти да е парламентьор, вместо да наложи силово волята си. Името му отговаря буквално на способността му да лекува - "Облекчаващ човек".






[pagebreak]
Мика – той тепърва ще се проявява, защото Ники е слаба и има нужда от подкрепа, но като цяло не беше напълно разгърнат в първия сезон. Името му от еврейски произход и означава „богоподобен”, най-вероятно в смисъл на уникален.











Моли – може би най-важният персонаж, беше само загатната в първи сезон. Все пак, за да се вземат каквито и да било мерки срещу нещо, то трябва да се знае къде е. Името й означава "момиче" на английски сленг и е галено от Мария. Не коя да е, а Дева Мария.









[pagebreak]
Айзък – пророкът-художник, който успява да усвои и управлява способността си. Изключително смел и изцяло отдаден на каузата, въпреки знанието точно кога и по какъв начин ще умре. Изключителен пример за воля и вяра. Не може да не отбележа отпратката към еврейския Ишак (син на Авраам и Сара). Ишак е символ на вяра и покорство. В исляма Ишак е пророк.








Симон – жената, която се лута между трима мъже – Айзък, Питър и баща си. Онази, която отключи емпатията в Питър, научи го на една много важна част от живота. Тъй като Симон щеше да бъде допълнителна пречка за Питър, който навярно би полудял, ако трябваше да се грижи за още един човек, решиха да му я отнемат. Кой знае, в една от сцените от бъдещето видяхме, че Питър е с Джесика, но дали това ще се осъществи и ще станем ли свидетели на интимни сюжетни линии тепърва ще видим.






[pagebreak]
Питър – най-противоречивият персонаж. Най-слабият и същевременно най-могъщият, поради способността си да попива чуждите умения и отговорността, която си е поставил. Той носи бремето на всички, до които се е докоснал. Едва ли не, целят първи сезон е неговата история, всичко трябва да свърши с него. Той го знае и въпреки това не бяга, а се опитва всячески да разбере събитията и да се справи с всяка ситуация. Много пълнокръвен герой, изключително реален. Хайманата, която си живурка, търсейки себе си, а в следващия момент отговорен за човешки съдби и животи. По нещо прилича на Нео – същият пробуждащ се човек, който не може да повярва, че всичко това му се случва и че е в рамките на възможностите му да го управлява. Името му е от еврейското Петър и означава „камък”. Апостол Петър е бил най-бележитият ученик на Христос.

Клод – учителят, който отвори съзнанието на Питър за способностите. Човекът, който е приел възможностите си и ги използва по най-тривиалния възможен начин – да оцелява. Не желае нито да бъде герой, нито да се меси в работите на света. Дори би бил по-щастлив да не притежава нищо нерационално. Самотният, единакът, оцелял след съприкосновение с тайните служби. Смятам, че ще се появи отново. Името му произхожда от латинското claudus и означава „сакат” или „слаб”.






[pagebreak]
Хаитянинът – както и Клод има вземане-даване с тайните служби, но е приел съдбата си и успява всячески да се предпази от пречупването на агентурата. Изключително важен, двойният агент.











Тед – основният „виновник” за унищожението на града. Притежава способност, която не успява да контролира, особено когато изпадне в емоционална слабост. Умението му е стихийно, поради тази причина Питър е зправен пред същите проблеми с усвояването и управляването му.




[pagebreak]





Сайлър – да, проблемното, т.е. ограничавано дете. Момчето, към което мама и татко са имали големите очаквания, личната си амбиция. Малкият, потиснат, комплексиран човек, който въпреки всичко е вложил цялата си енергия да оправдае очакванията на родителите си. Човек, който постепенно придобива увереността, че върши всичко в името на едно по-добро човечество и че той е избраният. Онзи, който може най-добре да се възползва от уменията на хората, които не ги искат, плашат се от тях или не умеят да боравят с тях. Човекът, който смята, че контролира цялата тази сила, но всъщност е изцяло подвластен на нея. И не толкова глада за колекционерството, колкото манията за съвършенство го опияняват и принуждават да играе играта, която е започнал. Място за отказване няма – или всичко, или нищо. В този смисъл, Сайлър не е типичният изцяло отрицателен герой, сигурен съм, че тепърва ще бъде изправен пред повече от собствените си демони и страха от провала. Истинското му име – Гейбриъл – идва от еврейското Гавраил (един от седемте архангели). Според Библията понякога той е Божи вестител, друг път – ангел на смъртта. В Исляма Гавраил продиктува Корана на Мохамед.
[pagebreak] 

При наличието на толкова разнопосочни и материални персонажи, няма как да не сме свидетели на едно вълнуващо и магично действие. Па макар и да има някои излишни елементи, като убийствата на Сайлър, защото на него не му е необходимо да ги прави точно по този начин. Дали ще станем свидетели на някоя любовна история и дали тя ще е между двама от силните на деня, или ще се намесят и обикновени хора, които нямат специални способности, освен да обичат и да се отдават изцяло на това. Светът бе спасен. Засега... Но не и героите, а щом има герои, обезателно ще се появят и събития, които да отговарят на техните възможности.



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 3 минути

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 12 минути

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 54 минути

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 1 час

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 1 час

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 2 часа

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 2 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове