0

"БСП ще отменя прякото избиране на кметове?", е анализът в "24 часа". Повод е изявлението на премиера Сергей Станишев, че ще ограничи участието на бизнес формации и бизнесмени в местните избори чрез специална промяна в избирателния закон.

Авторът определя това намерение като самоубийствен предизборен ход.

"Хората искат точно обратното - мажоритарни избори и за общински съветници. Вместо това БСП им отнема правото да избират кметове. Това не може да не вбеси населението и още тази есен БСП ще остане изобщо без избиратели. И вече наистина ще трябва да се прости с властта, и то завинаги."

"Соколът каца", е озаглавен коментарът в "Сега". Предрича се, че политическият живот на лидера на ДПС Ахмед Доган може да завърши съвсем бързо и изборите за европарламент да се окажат финален акорд в една дълга и поучителна кариера.

Това е единственият български политик, който не крие, че е преял с власт. Тази предизборна кампания показа, че Доган вече е минал на друго ниво - днес той дразни. Целенасочено и брутално.

Приказва от позицията на недосегаем. Ако Доган не спре навреме, ще свърши зле. Поради една проста причина - съчетава прекалено много несъчетаема власт - политика, администрация и бизнес.

"Дължим на обществото честност и прецизност", признава в интервю за "Дума" социалният министър Емилия Масларова.

Тя споделя, че има много проста амбиция: "Да прекратя разходите за хората без увреждания, които без право ползват средства на данъкоплатците, и да пренасоча тези пари към наистина нуждаещите се.

И, разбира се, да осигурим такава жизнена среда, която да даде възможност на хората сами да се изхранват. Не искам хората с увреждания да се чувстват "задължени", а напротив, да работят, да печелят, да бъдат напълно равнопоставени с другите! Това е моята "битка".

"Здравната реформа невъзможна", коментира "Сега". Отчита се, че в особено тежък и опасен застой са болезнено необходимите промени в здравеопазването.

Точно преди една година здравното министерство предложи стратегия за развитие на сектора. Но тя и досега не може да види бял свят, тъй като коалиционните партньори не могат да се разберат какви да са основните промени в законите, които да начертаят бъдещото развитие на здравеопазването.

Времето, което имат министър Радослав Гайдарски и правителството за старт на каквито и да било реформи, изтича след броени месеци, през които обаче коалицията ще е заета с с оцеляването си. И тя вероятно ще оцелее за разлика от здравеопазването.

"Шофьорите в Пловдив продължават с протеста", съобщава "Труд". Шофьорите от "Градски транспорт" Пловдив заплашиха, че ще блокират възлови кръстовища в града, ако не им бъдат изплатени накуп 8-те дължими заплати.

Те отказаха да прекратят гражданското си неподчинение срещу обещанието да им бъдат изплатени 4 възнаграждения. За втори пореден ден вчера водачите на автобуси отказаха да излязат с колите.

"Предпазни клаузи няма да има", убеден е Кристиан Вигенин, водач на соцлистата в изборите за евродепутати. Той изразява безпокойство от това, че в тази кампания се е изместил акцентът.

Вигенин изтъква, че трябва да се заговори отново по европейските теми - какво е ЕС, какви са ползите, какво става в Европейския парламент.

"Гласувайте с отворени очи", приканя от страниците на "Земя" левият кандидат за евродепутат Георги Близнашки. Той е народен представител в 36-тия и 40-тия парламент и депутат в Европейския парламент.

Близнашки подчертава: "За мен е важно да си дадем сметка, че трябва да бъдат избрани компетентни депутати, защото Европейският парламент не е място за начинаещи политици.

Моят призив към гласоподавателите е да гласуват с отворени очи, да не робуват на своите пристрастия към едни или други политически етикети. Включително когато гласуват за листата на любимата партия да се вгледат и в начина на нейното подреждане.

За първи път българските гласоподаватели ще имат възможност да изразяват своите предпочитания, така че мислете социално и гласувайте преференциално."

"ГЕРБ догонва БСП с финален спринт", сочат данни от изследвания на агенция "Скала", коментирани в "Стандарт".

Изводите са, че партиите от тройната коалиция ще вземат повече от половината евродепутатски места, но, с изключение на монолитната ДПС, ще се представят по-слабо, отколкото на парламентарните избори през 2005 г.

Кризата вдясно продължава, а ГЕРБ и "Атака" няма да се окажат чак толкова мощни алтернативи на статуквото, както изглежда.

На този фон единствената трайна характеристика на българския политически живот като че ли е в крехкото равновесие между влиянието сред избирателите на управляващи и опозиция.

"ГЕРБ с всички шансове да спечели вота", пише "Труд". ГЕРБ ще спечели на евровота 5 или 6 кресла в Европарламента при избирателна активност 35,3%.

Партията на Бойко Борисов има шанс да задмине БСП и да спечели евровота, тъй като има скрит ресурс сред колебаещите се.

НДСВ и ДСБ остават без евродепутати, ДПС ще вкара трима-четирима, а СДС - един. БСП ще спечели 5-6 места.

Това обяви вчера Николай Николов от социологическа агенция "Барометър инфо" при представяне на последното им проучване, направено между 11 и 14 май.

"Дели ни бедност, а не религия", отбелязва "Труд". Остра, груба провокация към целия български народ. В тези няколко думи президентът Георги Първанов събра вчера цялата обида от скандалния немско-български проект "Митът Батак", в който се поставя под съмнение достоверността на баташкото клане. Оспорва се и броят на жертвите.

Държавният глава участва в дискусия, посветена на 131-ата годишнина от Априлската епопея, която се проведе във възрожденското градче.

"Много неща ни разделят, но те не са на етническа или верска основа. Разделят ни бедността, затихващото в малките населени места образование, както и все по-скъпо струващото здравеопазване", категоричен бе президентът.

"Станишев отива в Рим за среща на журналисти", информира "Труд". Премиерът ще приветства участниците в Третата световна среща на българските медии на 22 май в Рим, съобщи вчера генералният директор на БТА Максим Минчев.

Срещата се организира от държавната агенция. В Рим издатели и главни редактори на 80 български и чужди медии ще дискутират теми, свързани с официалното приемане на кирилицата в Европа след присъединяването на страната ни към ЕС.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 9 минути

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 40 минути

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 2 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 2 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 3 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 3 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 4 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 4 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 5 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Очаква ли се ръст в цените на горивата

Очаква ли се ръст в цените на горивата

България Преди 5 часа

С политиката в ЕС няма как те да поевтиняват, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 5 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 5 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 5 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 6 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 6 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 7 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос