0

С офия е вече в 2020 г. по брой автомобили, твърди "Сега".
По брой коли София е вече в 2020 г., но с инфраструктура отпреди 30 години. Това става ясно от доклад за драматичното състояние на трафика в столицата на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), който днес ще обсъждат столичните общински съветници и неправителствени организации.

По данни на КАТ към февруари в столицата са регистрирани над 800 000 автомобила. Според прогнозата, заложена в общия градоустройствен план на София, обаче равнището от 520 коли на 1000 жители би трябвало да бъде достигнато чак след 14 години.

200 полицаи претърсват концерна "Сименс", пише изданието.
Над 200 немски полицаи, данъчни инспектори и прокурори претърсиха вчера офиси и обекти на концерна "Сименс" в Германия. Те конфискуваха голямо количество материали, които уличават мениджърите на фирмата, че са изхарчили неправомерно милиони евро.

Според една от версиите по-голямата част от парите отишли за подкупи. Според "Ди велт" вече има и няколко задържани по случая.

Полицаите са проверили общо над 30 обекта на "Сименс" в Мюнхен и Ерланген, между тях са офиси, представителства на компанията и частни квартири.

Стратегическите купувачи с нова привилегия, отбелязва вестникът.
С гласовете на почти половината парламент вчера през пленарна зала минаха на първо четене поправки на приватизационния закон, според които купувачите на дялове от стратегически предприятия ще придобиват по-лесно остатъчните дялове.

Предложението е на Йордан Цонев (ДПС), Петър Кънев (БСП) и Йордан Мирчев (НДСВ) и за него гласуваха 106 депутати, 20 бяха против, а девет се въздържаха.

Поправката предвижда за предприятията, които са от особено национално значение и се раздържавяват само след стратегия, приета от парламента, да се запише, че право на първи купувач за остатъчните дялове има стратегическият инвеститор.

Строят жилища за младоженци, извежда "Стандарт".
Мечтата на стотици младоженци за собствен дом в София се сбъдва. Те ще могат да си купят по-евтини жилища. Общината ще предостави терени за строеж на кооперации първо в квартал "Овча купел".

Апартаментите там ще се продават с предимство на нуждаещи се от дом млади семейства, съобщи за "Стандарт" главният архитект на столицата Петър Диков. Според него пари за новите къщи трябва да се потърсят от държавата и еврофондовете.

90% от вината ни са за износ, четем в същото издание.
90% от вината ни се изнасят. Пазарите ни са по целия свят, но най-големият е в Русия, съобщиха от гилдията. В момента проблем №1 за родните изби е как да закарат стоката си до Москва.

Държавните железници не могат да осигурят нужните вагони. Земеделският министър Нихат Кабил лично опита гроздов еликсир на изложбата "Салон на виното" в София.

Евросалами плашат родните месари, пише още вестникът.
Големите европейски компании вече чакат на границата, за да ни залеят с евтини и вкусни колбаси. Родните производители са притеснени, че няма да издържат конкуренцията, заяви шефът на асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски.

Сега колбасарите ни разчитат нe само на вносна суровина, която е скъпа. За да предлагат евтини салами, ще трябва да занижат качеството им, което обаче няма да се хареса на клиентите, каза Чорбаджийски.

Млечните продукти ще поскъпнат на два пъти, отбелязва "Дневник".
Месец преди България да влезе в Европейския съюз (ЕС), производителите на основни стоки от потребителската кошница за пореден път предупредиха за неизбежно поскъпване на продукцията им.

Млекопреработвателите в сряда съобщиха, че само до края на годината сиренето и кашкавалът ще поскъпнат с 10 - 15% заради ръста на цените на суровините. След 1 януари те очакват нов скок, свързан с промени в евроизискванията към фермите.

Преди дни основни хлебопроизводители вдигнаха цените си с около 11%. Колегите им от месния бранш го направиха безшумно още преди месец, когато заради поскъпването на свинското и говеждото месо цените на колбасите и деликатесите се вдигнаха с близо 13%.

Фирма, строила в природен парк, съди екоминистъра, информира "Дневник".
Фирмата "Краш 2000", която строи крайморския комплекс "Златна перла" до Варвара, съобщи в сряда, че ще съди екоминистъра Джевдет Чакъров за причинени вреди.

Освен това в писмо до община Царево, екоинспекцията (РИОСВ) в Бургас и регионалната дирекция за строителен контрол (РДНСК) инвеститорът заявява, че временно преустановява строителството и пристъпва към "консервация на обекта и неговото обезопасяване".

Министерство на Кабил залага на млади фермери и любезност, четем още в изданието. 
Министерството на земеделието и горите си поставя за цел да осигури прозрачност в работата си "чрез осигуряване на комуникация с любезни и добре информирани служители".

Това е записано в програмния бюджет на ведомството, в раздела за администрацията. В документа, който трябва да обясни какви проекти ще развива министерството срещу бюджетните суми, предвидени за сектора, липсват формулирани цели, камо ли пътища за достигането им и количествени параметри.

Депутати от опозицията разнасяха в сряда документа из кулоарите на Народното събрание и се заканваха, че ще сразят министър Нихат Кабил при парламентарните дебати за бюджет 2007 в четвъртък.

"Гласуваха бюджета за 10 минути без дебати", лаконична е информацията в "Новинар". Народните избраници оставиха дебатите за пленарна зала, където днес ще се приемат разчетите на хазната.

"Предсрочният скок на акцизите носи още 0,3% инфлация", посочва в интервю за "Дневник" Петър Димитров, председател на бюджетната комисия в парламента.

Поводът за интервюто е решението на съвета на управляващата коалиция акцизът на горивата да се увеличи предсрочно с аргумента, че трябват още средства за армията и за политиката при бедствия и аварии.

"Бюджетът като всеки вид ресурс има две части - приходна и разходна. След като има разход, който трябва да се покрие, естествено се търси приходоизточник.

Единият начин беше да се свият разходите на определени бюджетни системи. За съжалeние политическата коректност обикновено отговаря с мълчание на въпроса кои разходи да бъдат орязани и по-охотно се приема вариантът да се увеличат приходите", е обяснението на Димитров.

По-добре е да вдигнем акцизите, вместо да пипаме парите на министерствата, е позицията на зам.-председателя на бюджетната комисия Алиосман Имамов. В интервю за "Сега" той казва:

"Сегашният вариант е по-безболезнен, защото всяко министерство вече е наясно със своите разходни тавани и реакциите биха били крайно негативни. Беше предпочетено увеличението на акцизите на горивата, защото то е на дневен ред.

Ние имаме график за това увеличение. Ще е спекулация, ако се говори за точно увеличение на цените заради вдигането на акцизите, защото те са само един от компонентите."

Време е за съкращения в Генщаба и министерството, смята Ангел Найденов, шеф на Комисията по отбрана в парламента. В интервю за "24 часа" той коментира предвидените средства от бюджет 2007 за МО.

"Независимо от начина, по който ще бъдат осигурени допълнителните средства към бюджета на МО, важното е да бъдат целеви - за завършване на професионализацията на Българската армия.

Второ, средствата да бъдат под условие, т.е. да се отпускат само на основата на ясно разработена програма по начина, по който се реализират другите 13 програми в рамките на министерството. Програма с фиксирани срокове и цели и сумите да се отпускат според степента на реализиране на тези цели."

"Неспособен бюджет за невъзможно здравеопазване", е анализът в "Новинар":

"Трудно е да се направи нормален бюджет за българското здравеопазване, още по-трудно е да бъде защитаван и аргументиран поредният ненормален бюджет за здравето на гражданите, наложен от Министерския съвет.

Няма как да е иначе, след като липсва национална здравна стратегия, няма програма за изпълнение, няма приоритети, а реформата в сектора вече седма година е тотално спряна. Днес за българското здравеопазване няма
цел, липсват финансови средства, а утре няма да има и кадри, защото изчезва и мотивацията им", критиката е на д-р Ваньо Шарков, народен представител от ОДС.

"Имам кандидат за кмет на София", е озаглавено интервюто на "Труд" с Румен Овчаров, министър на икономиката и енергетиката. Той опровергава опасенията за еднократно 40-процентно увеличение на цените на газта от 1 януари 2007 г. по настояване на "Газпром".

"Веднага искам да кажа, че България няма да приеме подобни условия. Припомням, че пред страната има два варианта. Единият е да кажем - имаме страхотен договор до 2010 г., нищо не пипаме. Но рискуваме през 2010 г. да няма газ. Другият е, по който работим - търсим дългосрочно решение с отчитане на интересите на страната."

Овчаров предупреждава, че ако не договорим дългосрочни доставки на газ, след 2010 г. химическата и металургичната промишленост ще умрат.

"Намалява износът ни на алкохол и цигари", посочва "Труд". С 6,8 млрд. лв. вносът на България изпреварва износа. Това показват данните на Националния статистически институт за външната търговия през първите девет месеца.

До края на септември страната ни е експортирала стоки за 17,4 млрд. лв., а у нас е пристигнала продукция за 24,2 млрд. лв. Спрямо първите девет месеца на 2005-а износът се е увеличил с 30,9%, а вносът - с 26,6%.

Българските тютюни, цигари и алкохол губят позиции на международните пазари.  През тази година най-значителен ръст отбелязва износът на цветни метали, който се е увеличил близо два пъти.

"Няма рискове, ако застраховате колата си сега", уверява Ралица Агайн, зам.-председател на комисията по финансов надзор.

Пред "Труд" тя обяснява: "До края на годината трябва да бъде подписано многостранно гаранционно споразумение със страните членки на Съвета на бюрата "Зелена карта".

То трябва да бъде потвърдено с решение на Европейската комисия, с което ще отпадне наличието на специален граничен контрол по застраховка "Гражданска отговорност".

Това означава, че ще може да пътуваме с регистрационния си номер, който показва, че сме от България. Той ще се приема като доказателство за валидна застраховка."

Агайн уточнява, че тези, които си купуват в момента полици, ги заплащат по абсолютно валидни тарифи и могат да бъдат спокойни, че за тях няма никакъв риск.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сложната игра на Ердоган със САЩ

Сложната игра на Ердоган със САЩ

Свят Преди 2 часа

Сабах: Има няколко важни неща, които турската външна политика направи на международната сцена през последната година

Извънредно положение в Крим заради страшни наводнения

Извънредно положение в Крим заради страшни наводнения

Свят Преди 2 часа

Водата заля улиците на Ялта, носейки автомобили и стигайки до вторите етажи на сградите

Това е присъдата по делото на ЕС срещу "АстраЗенека"

Това е присъдата по делото на ЕС срещу "АстраЗенека"

Теми в развитие Преди 3 часа

Съдът в Брюксел отсъди днес, че компанията е допуснала "сериозно нарушение"

Теодора Димова

Теодора Димова: Сънародниците ни в чужбина са най-добрите посланици на България и важен национален актив

Избори 2021 Преди 4 часа

Теодора Димова: Сънародниците ни в чужбина са най-добрите посланици на България и важен национален актив

Проф. Христова: Служебното правителство създава усещане за контрол и страх

Проф. Христова: Служебното правителство създава усещане за контрол и страх

България Преди 6 часа

Слави Трифонов се опитва да създаде съспенс, но неговите действия са „анти” на всичко

От утре българите влизат в Гърция и с отрицателен бърз тест за ковид-19

От утре българите влизат в Гърция и с отрицателен бърз тест за ковид-19

Свят Преди 6 часа

Изискванията важат и за деца, навършили 12 години

<p>NOVA с отличие от наградите &bdquo;Компания на годината&rdquo;</p>

NOVA с отличие от наградите „Компания на годината”

България Преди 7 часа

Нова Броудкастинг Груп се открои като една от най-динамично развиващите се фирми

Пороен дъжд наводни улици и булеварди в Русе

Пороен дъжд наводни улици и булеварди в Русе

България Преди 7 часа

Екипи работят в критичните участъци, като почистват и отварят шахтите

Мечка щурмува град в Япония и рани четирима

Мечка щурмува град в Япония и рани четирима

Любопитно Преди 8 часа

Рекорден брой нападения от мечки регистрират властите

Лисабон, Португалия

Португалия затваря Лисабон заради COVID-19

Теми в развитие Преди 8 часа

Страната отчита най-голямо нарастване на новозаразените с коронавируса от февруари насам

Кейт Мидълтън

Кейт Мидълтън "ще преобразява следващите поколения"

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята на Кеймбридж откри център за малки деца, иска да насочи вниманието колко важни са първите 5 години от живота

<p>Те имат нужда от помощ! Ще се отзовем ли?</p>

Те имат нужда от помощ! Ще се отзовем ли?

Любопитно Преди 9 часа

Знаете ли кои са най-застрашените животински видове на Земята

Снимката е илюстративна

Разкриха причината за преждевременното остаряване

Любопитно Преди 9 часа

Учени откриха каква е причината за преждевременното остаряване

Това са отговорите на матурите по математика

Това са отговорите на матурите по математика

България Преди 10 часа

Почти 106 хил. ученици от VII и X клас се явиха днес на национално външно оценяване

Двама членове на ВСС подадоха оставки

Двама членове на ВСС подадоха оставки

България Преди 10 часа

Те са автори на реформата на съдебната карта

<p>Няколко катастрофи, инцидент с училищен автобус&nbsp;</p>

Няколко катастрофи в страната, пострадали

България Преди 10 часа

При един от инцидентите катастрофира училищен автобус, при друг полицай е откаран в болница