0

Р езултатите от матурите са една от темите в днешните вестници. "Доказахме, че може без частни уроци", заявява пред "Труд" министърът на образованието Даниел Вълчев. Вярвам, че матурите ще покажат първо, че образователният минимум в гимназиалния етап е достижим без частни уроци, коментира Вълчев.

Другото, което ще се окаже вярно, е, че има много големи образователни различия в България, отбелязва той. Общата картина ще ни даде възможност да видим в кои региони и училища има проблеми, за да насочим усилията си към тях, обяснява Вълчев. "Среден успех от матурата по български - добър 4", е челното заглавие на "Сега".

Първите 20 процента проверени тестове показват, че средните оценки варират между 60 и 65 точки от 100 възможни с тенденция към лек спад, цитира изданието министър Вълчев. При класическата скала това означава оценки малко над 4.00, изчислява "Сега".

Проверители потвърдили пред вестника, че децата основно са се провалили на съчинението, което означавало, че учителите все по-малко ги карат да разказват и разсъждават в час.

"Шериф във всеки град", съобщава от първа страница "Стандарт". Всеки град ще има вече по един суперполицай, който ще озаптява бандитите, огромната власт се дава в ръцете на шефове на областни полиции, които вече ще могат да спускат нареждания на местните антимафиоти и пожарната, според предложения за промени в Закона за МВР.

Това съобщава главният секретар на МВР Павлин Димитров в интервю за "Стандарт", което излиза със заглавие "Крилце или кълка за КАТ". Започваме негласен контрол върху работата на служителите, които имат пряко отношение към контрола на пътя, казва още Димитров.

Темата за МВР продължава от първа страница "Монитор" с информацията, че премиерът Сергей Станишев поема в свои ръце контрола върху подслушването. Премиерът ще назначава шефа на агенцията по използването на специалните разузнавателни средства, в която ще бъдат обединени досегашните структури ДОИ и ДОТИ.

Около тази поправка в Закона за МВР се обединили депутатите от парламентарната вътрешна комисия. Вестникът публикува и интервю във връзка с използването на СРС с председателя на вътрешната комисия Минчо Спасов.

"МВР трябва да служи на хората, а не да ги репресира", коментира той. НДСВ настоява бъдещата агенция да бъде извадена извън МВР и да бъде независим орган, който да е равно отдалечен от институциите, поръчващи СРС и да е надлежно контролиран, обяснява той.

"За 8 месеца 39 депутати мълчат като риби", информира "24 часа". Толкова народни представители не са се изказали от парламентарната трибуна нито веднъж за последните 8 месеца, според справка на парламента, която обхваща периода от 1 септември 2007 г. до 7 май 2008 г.

Сред "рибите" в парламента е и лидерът на ДПС Ахмед Доган, който за пореден път е рекордьор по неизвинени отсъствие от работа, коментира изданието. Около 40 са най-примерните депутати, които винаги са били в залата.

Вестникът съобщава още, че за последните 8 месеца депутатите са изхарчили двойно повече пари за командировки в страната, отколкото за пътувания в чужбина.

"Всички обвиняват ДПС за пазара на гласове в Сандански", пише "Сега". Дни преди извънредните избори за общински съветници в Сандански основните партии в града излязоха в обвинения срещу ДПС за мащабна покупка на гласове, информира изданието.

"Всички лидери, които по цял ден говорят, че се занимаваме с покупка на гласове, сами правят точно това, крадецът вика "Дръжте крадеца", е коментарът на областния лидер на ДПС в Благоевград Ведад Хюсеин.

"Хората гласуват с краката си - напускат общините", анализира пред "Дума" Тихомир Безлов, главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията. Постоянното разочарование на хората води до девалвация на личния избор, посочва той.

"С 18 лева вдигаме 1.5 млн. пенсии от октомври", посочва пред "24 часа" управителят на НОИ Йордан Христосков. Преизчислението от 1 октомври ще стане на базата на средния месечен осигурителен доход за 2007 г., който е 398.17 лева, обяснява той.

Другите два елемента от формулата - осигурителният стаж и индивидуалният коефициент, ще се вземат от пенсионното досие без промяна, допълва Христосков. Той уточнява, че преизчислението ще обхване всички трудови пенсии, но реално увеличение ще получат само отпуснатите до 2000 г. и малка част от сумите, отпуснати през 2001 г.

При останалите пенсии няма да има промяна, защото доходът, от който са изчислени заедно с индексацията през следващите години е по-висок от 389.17 лева.

"Държим болници само за пневмония", казва в интервю за "24 часа" директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Голяма част от малките болници могат само това - пневмония, сърдечна недостатъчност, диабетна полиневропатия, а ако имат хирургия, оперират само апандицит и сливици, допълва тя. Естествено, те си имат място в системата, но проблемът е, че остарелият закон ги приравнява с големите болници, обяснява тя.

"5000 лева глоба за фас на улицата" - за това предложение съобщава от първа страница "Новинар", като се позовава на столичния заместник-кмет по сигурността Юлия Ненкова. Санкцията е предвидена в новата наредба за обществения ред, която предстои да бъде приета от общинарите до края на годината.

"Връзката ни със САЩ не е бартер", коментира пред "Труд" посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова. Аз не тълкувам отношенията ни като някакъв вид бартер, те не се свеждат до еднократни и спорадични размени, посочва тя.

Според нея най-важният въпрос, който премиерът Сергей Станишев ще постави на срещата си с президента на САЩ Джордж Буш на 18 юни, е придвижването напред на целия процес по включването на страната ни в безвизовата програма на САЩ.

Това посещение ще маркира първото споразумение, което България ще подпише със САЩ по пътя към пълноценното ни включване в програмата, посочва Поптодорова.

"Преносимостта на мобилни номера върви нормално, проверяваме жалбите", съобщава в интервю за "Дневник" председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

Появиха се оплаквания за нелоялна конкуренция, за да се запазят клиенти, и проверяваме жалби от един мобилен оператор по отношение на друг, обяснява той. Божков прогнозира, че в края на юли ще бъде проведен търга за четвъртия мобилен оператор.

Проблемът според него е психологически - отвори ли се вратичката за намаляване на ДДС-то на детските храни и учебниците например, щели да завалят искания от различни браншове и организации.

"Греховна страст по камиона", е озаглавен материал в рубриката "Анализи" на "24 часа". Транспортната комисия на парламента тихомълком отхвърли предложението на депутата Светослав Спасов тежките камиони да бъдат свалени от магистралите през събота и неделя, коментира авторът.

Така депутатите показаха, че служат не на народа си, а на чужди корпоративни интереси, посочва той и припомня, че 229 българи са загинали през миналата година в резултат на катастрофи, предизвикани от ТИР-ове.

"Искаме да привлечем повече малки и средни компании", казва пред "Дневник" Валентин Георгиев, изп. директор на Американската търговска камара в България. Американският бизнес инвестира главно в сектора на услугите и банковата сфера, но има и доста инвестиции в производството, обобщава той интересите на американските инвеститори.

"Надвисва мониторинг и за еврофондовете", съобщава от първа страница "Дневник". Европейската комисия може да въведе още един механизъм за наблюдение на България, като засили допълнително контрола върху управлението на еврофондовете, пише изданието.

За това настояват експерти към институцията, които работят върху юлския доклад за наблюдаваната от Брюксел сфера на правосъдието и борбата с корупцията и организираната престъпност, научил "Дневник" от източници в комисията.

Вчера срещу страната започна поредна наказателна процедура, тя е заради екомрежата "Натура 2000", пише "Дневник". Причините са недостатъчните мерки за защита на дивите птици и фактът, че шест от нотифицираните зони са значително орязани.

"Класа" продължава темата и пише, че "ЕК започна още 2 наказателни процедури срещу България". Освен за защитата на птиците, Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България заради "квотната система, свързана с производството на електричество и с доставки, ограничаващи достъпа до трансграничен капацитет за пренос".

Процедурата е в резултат на оплаквания за начина, по който функционира пазарът на ток у нас от началото на годината. Вчера ЕК закри процедурата по нарушение на европейското законодателство във връзка с независимостта на КРС, информира изданието.

"Нямам бивши приятели", споделя пред "Труд" актьорът Кръстьо Лафазанов. Ако някои от приятелите ми са решили да излязат от живота ми, изборът си е техен, не мой, аз пак си ги обичам, нищо, че не пием всеки ден кафе заедно, обяснява той.

Проблемите около ЦСКА продължават да ангажират вниманието и на днешните вестници. "Родното ФБР влиза в ЦСКА на проверка", информира "Труд", който посвещава на този въпрос основната си рубрика "Темата". Премиерът Сергей Станишев възложи на Държавната агенция "Национална сигурност" да извърши пълна проверка на собствеността и взаимоотношенията по повод смяната на собственика на ЦСКА, пише изданието.

Станишев е разпоредил и Националната агенция по приходите да направи данъчна ревизия на на отбора за периода 2002 -2007 г. , както и да провери доходите на цялото ръководство на клуба на същия период. Александър Томов е подал оставка като председател на Надзорния съвет на ЦСКА и е прехвърлил правата и функциите си на Емил Костадинов

Седмичникът "168 Часа" е с водещо заглавие - "Над 1 млн. лева прибрал Томов от ЦСКА" , това твърдят пред вестника източници от червения клуб. Президента на армейците е получавал 120% премии при победа на отбора.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Apple ще внедри AI в браузъра Safari

Apple ще внедри AI в браузъра Safari

Технологии Преди 2 минути

Това ще е първата стъпка на компанията в изкуствения интелект

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

България Преди 6 часа

Матева: Подготовката на ЦИК върви нормално

Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

България Преди 7 часа

Главчев: Няма колизия между двете болници

Разследват Фейсбук и Инстаграм за дезинформация

Разследват Фейсбук и Инстаграм за дезинформация

Свят Преди 9 часа

Разследването е в рамките на новия Закон за цифровите услуги на ЕС

Парламентът уважи ветото на президента Радев върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът уважи ветото на президента Радев върху Закона за насърчаване на инвестициите

България Преди 10 часа

ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха "за" промените, а останалите парламентарни групи бяха "против"

Окончателна забрана: Депутатите одобриха спирането на хазартните реклами (ОБЗОР)

Окончателна забрана: Депутатите одобриха спирането на хазартните реклами (ОБЗОР)

България Преди 10 часа

Между първо и второ четене в деловодството на парламента бяха входирани над 20 становища, които обаче не бяха разгледани

Съдия глоби Тръмп с 9000 долара

Съдия глоби Тръмп с 9000 долара

Свят Преди 12 часа

Мерчан глоби Тръмп с по 1 000 долара за девет конкретни нарушения

Камион смаза служебната кола на кмета на Кричим

Камион смаза служебната кола на кмета на Кричим

България Преди 13 часа

Катастрофата е станала на пътя Пловдив - Кричим

Намериха 295 млн. лв. за „украинската помощ“ за земеделците

Намериха 295 млн. лв. за „украинската помощ“ за земеделците

България Преди 13 часа

Над 200 млн. лв. са от преструктуриране на сметките на Държавен фонд „Земеделие“

Станишев заяви, че се връща в България

Станишев заяви, че се връща в България

България Преди 13 часа

Станишев: Тези европейски избори са изключително важни, бих казал дори съдбовни

Доставихме военно-техническа помощ на Украйна

Доставихме военно-техническа помощ на Украйна

България Преди 13 часа

Министерството на отбраната ще продължава да оказва военна и военно-техническа помощ за Украйна

Шарън Стоун  на благотворителната гала вечер на фондацията АМФАР в Кан

Съдят Шарън Стоун за причинена катастрофа

Любопитно Преди 13 часа

Инцидентът се е случил в Лос Анджелис в края на юни миналата година

д

Опасност да се срути и друга стена на „Струма”

България Преди 14 часа

Автомагистралата остава затворена

Израелската полиция застреля турчин, след като той намушка с нож полицай

Израелската полиция застреля турчин, след като той намушка с нож полицай

Свят Преди 14 часа

Полицията идентифицира нападателя като 34-годишен турски гражданин

Обрат: Нулево ДДС за брашното и хляба до края на годината

Обрат: Нулево ДДС за брашното и хляба до края на годината

България Преди 14 часа

Надценката на хляба, която слагат хранителните магазини да не бъде повече от 15%