0

Под заглавие "Българският рокер - Сергей Станишев" брюкселският седмичник "Юръпиън войс" (European-Voice.com) публикува в последния си брой портрет на премиера. Журналистът Дейвид Кронин пише:

Новият премиер на България познава важността на триковете, грабващи вниманието на вестниците. През 2002 г. облеченият в кожени дрехи Сергей Станишев пристигна на мотор за събитие, организирано от Българската социалистическа партия (БСП). Надпис, закачен на гърба му, гласеше: "Ако четете това, Елена сигурно е паднала по пътя".

Елена е неговата приятелка, Елена Йончева, уважавана телевизионна журналистка, която прави репортажи от Ирак и Чечня. Въпреки че не са женени, те живеят от много години заедно.

Този ефектен номер подчертава контраста в стила между Станишев и човека, от когото той пое поста на министър-председател - Симеон Сакскобургготски, бившия монарх, познат още като Симеон Втори.

Предаването на властта беше объркано. След изборите през юни партията на Станишев получи най-много места в парламента. Но преговорите със Симеон Сакскобургготски и останалите за коалицията се проточиха и кабинетът бе сформиран чак през август.

"Той (Станишев) е 300 пъти по-добър в общуването си с пресата от предишния премиер - отбеляза един български репортер след скорошната визита на Станишев в Брюксел. - Той е много по-енергичен и въпреки че е на 39, изглежда много по-млад, отколкото е в действителност. Симеон бе аристократ със синя кръв, който се смяташе над всички нас и прекалено велик, за да се ръкува с простите журналисти. Станишев, напротив, няма нищо против да си общува с обикновените хора."

Станишев се справя умело с медиите. Гордее се с известен журналистически опит и контактите му с европейското социалдемократическо движение са му създали представа за методите на такива изкусни оператори като Тони Блеър и Герхард Шрьодер. В интерес на шоуто, той има добър глас за пеене и не се колебае да упражнява гласните си струни пред публика.

Откакто стана лидер на БСП през декември 2001 г., Станишев - почитател на Бетовен и "Бийтълс" едновременно - направи много, за да отърси партията от бившия й комунистически имидж.

Увеличи подкрепата за БСП извън ядрото от гласоподаватели, чийто типичен профил беше "над 50-те, жител на малко градче или село". Помогна на партията да промени облика си, така че да привлече наплив от млади гласоподаватели и да изпълни критериите, необходими присъединяване към Партията на европейските социалисти, сборната организация на болшинството лявоцентристки партии.

Самият Станишев обаче не е новодошъл в БСП. Семейните му корени са в партията, в която постъпи през 1989 г., няколко месеца преди падането на Желязната завеса.

Баща му, Димитър Станишев, е бил съюзник на бившия комунистически лидер Тодор Живков. Младият Станишев е протеже на бившия партиен лидер Георги Първанов, настоящ президент, който по-рано направи опити да изхвърли комунистическия багаж на БСП.

Роден в Украйна, син на рускоговоряща майка, младият Станишев учи история в Московския държавен университет. По-късно, през 90-те години, живее в Англия като специализант в Лондонската школа за икономика и политически науки.

Според запознати, контактът му с руската и британската академия балансират политическите му виждания за Изтока и Запада.

"Като лидер на социалистическата партия през последните четири години, Станишев имаше много време да направи това, което искаше - казва Алексей Лазаров, редактор на софийския седмичник "Капитал". - Много от колегите ми смятат, че се е провалил. Модернизирал е малко, но не достатъчно. Съпротивата на старите комунисти към промяната е постигнала голям успех."

Въпреки това Кристиян Вигенин, депутат от листата на БСП и довереник на Станишев, защитава реформата.

"Може би можеше да се постигне и повече - казва той. - Може би той беше твърде предпазлив. Но успя да запази партията в правилната посока. Когато малките леви партии се реформират, обикновено се смята, че се движат в популистка посока. Но това не се случи (с БСП)."

Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет, защитник на човешките права, заявява, че основното доказателство, давано от хората, които твърдят, че Станишев избягва популистката реторика, е фактът, че отрича крайнодясната партия "Атака".

Той предполага обаче, че това се дължи повече на факта, че "Атака" е враждебна към БСП, отколкото на желанието да се запуши устата на расистката й пропаганда.

Правителството на Станишев, основано от трипартийна коалиция, има за цел да вземе необходимите мерки, за да постигне членство в ЕС. Сред конкретните му цели са изброени планираната дата за членство 1 януари 2007 г., ускоряване на реформата в съдебната система, поддържане на икономически ръст от 6-8% годишно и предприемане на решителни мерки срещу корупцията и организираната престъпност.

И все пак, Кънев се оплаква, че Станишев и други представители на политическия елит само на пръв поглед проявяват интерес към реформата на съдебната система, защото осъзнават, че това е по-скоро предпоставка за членство в ЕС, отколкото истинско убеждение.

Шампанското и червените рози бяха на показ, когато новото правителство бе сформирано през август. Но празненствата бяха унили. 52 дни след изборите бяха загубени и страната се бореше с последствията от тежките наводнения.

Преговорите за сформирането на правителство бяха отчайващи. Сакскобургготски, който се очаква да се кандидатира за президент догодина,  първоначално настояваше да остане премиер, а после искаше възможно най-много министерски постове за привържениците си.

Продължителните разговори разочароваха тези, които смятаха, че българските политици нямат време за губене в подготовката за членство в ЕС.

За да подчертае значимостта на тази задача, Станишев избра Брюксел за първото си посещение в чужбина като премиер. След дискусиите, проведени с Европейската комисия, той заяви, че е "умерен оптимист", че страната му ще се присъедини към ЕС през 2007 г.

Според "предпазната клауза" приемането на България и на съседката й Румъния може да се отложи с още 12 месеца ако се сметне, че подготовката им за членство не е достатъчна.

Меглена Кунева, министър по европейските въпроси, която беше главен преговарящ за България с ЕС по времето на Сакскобургготски, подчертава огромното количество работа, която остава да се свърши. Около 30 нови закона в области като околна среда, интелектуална собственост и безопасност на храните трябва да се приемат, както и наказателно-процесуален кодекс.

Ако историкът Сергей Станишев иска да се запише в книгите по история като министър-председателят, който вкара България в ЕС, най-важното е да залага на усилена работа, свършена бързо, заяви журналистката Яна Бюрер-Тавание в статия, публикувана наскоро в "Транзишънс онлайн", уебсайт, специализирал се в политиката на Централна и Източна Европа.

Някои умници твърдят, че ще е нужно чудо, за да се запази коалицията за повече от две години. Едно от малкото неща, за които и трите партии са напълно съгласни, е, че предсрочните избори трябва да се избягват, защото ще са от полза само за крайно десните.

Така че прищевките на вътрешната политика може да определят дали Станишев ще остане на власт за финалната трудна обиколка от пътуването на България към европейската интеграция. Елена да се готви за неравен участък.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 10 минути

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 1 час

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 1 час

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 1 час

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 1 час

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 2 часа

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 2 часа

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 2 часа

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата

България Преди 2 часа

Toй е подаден малко след 08.00 ч.на електронната поща на висшето училище

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 2 часа

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 2 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа