0

Е вропейската космическа агенция (ESA) търси доброволци за участие в 520-дневен наземен експеримент, симулиращ полет до Марс.

Проектът цели да събере информация за промяната в здравето и работоспособността на човека в условията на продължителен космически полет.

За участие в проекта ESA кани лекари, инженери и учени. От изискванията към тях най-голяма тежест при избора ще има психическата устойчивост, не толкова физическите данни.

Според съобщението в сайта на агенцията изпълнението на проекта започва в края на 2008 или началото на 2009 г. Преди това ще се състоят един или два предварителни експеримента с продължителност по 105 дни.

ESA търси 12 доброволци - по четири за трите проекта. Партньори в начинанието са Институтът по биомедицински проблеми към Руската академия на науките (ИМБП).

"Космонавтите" ще бъдат поместени в комплекс на ИМБП в Москва, който се състои от пет херметически свързани помежду си модула със сумарен обем 550 куб. метра.

Един от модулите ще е предназначен за имитация на дейността по повърхността на Марс. Участниците в проекта ще бъдат напълно изолирани от външния свят.

Предаването на радиосигнал от симулирания космическия кораб до Земята и обратно ще отнема 40 минути. Храненето на екипажа ще бъде идентично с менюто на космонавтите на Международната космическа станция (МКС).

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@