Екомания или Кратка теория за бъдещето на хората и Земята
Източник: netinfo
1

Вървя из моя град. Минавам през парка. Повдигам глава към старите кестени и огромните липи и спонтанно ме обзема един тревожен въпрос: осъзнават ли хората какво причиняват, чрез своята активна дейност на своя дом - Земята и на нейната величествена природа; Това ли е природата и какво място заема тя в моята, твоята, човешката жизнена среда? Не се ли появява на бял свят една нова мания, която е много по-модерна, бурна и наложителна -- екоманията и с какво тя е по-важна от шопинг манията, футболната мания, музикалната мания, манията по безсмислени риалити предавания и манията за величие?

И наистина, чрез своята активна дейност и начин на живот, човечеството постепенно разрушава своя дом Земята, но най-много е засегната прекрасната и величествена природа. Смъртоносно ранено е екологичното равновесие и най-лошото е, че то не може да се излекува дори и в най-добрата болница в света. Всекидневно ни сполетяват различни екокатасрофи. Например климатичните промени и аномалии са нещо толкова нормално за нас през 21-ви век, че вече дори не им обръщаме внимание. Пък и какво ни пука, че на година изчезват по сто животински и растителни вида, нали има още много!?

Аз усещам природата като някоя приказна вълшебница, която приютява в топлите си пазви разковничето на живота. Тя е чародейка, изпълнена с най-живителната сила на житейското начало. Природата е конгломерат от слънце, въздух и вода; от гори и планини. Каква наслада, какво удивление доставя красивата природа, пред която се възхищавам и благоговея. Поетът търси своето вдъхновение сред природата. Художникът изпитва възторг пред нейния пейзаж и я превъплъщава в своята палитра. А колко важна е за жизнената среда! Природата изцелява болния чрез вкуса на билките, аромата на цветята и свежестта и чистотата на въздуха. Тя влива най-живителните струи на растенията, животните и хората. В нашия век, век на атомни централи, алтернативни енергийни източници, компютри, интернет, на една бурна и шеметна корелация в човешките взаимоотношения, хаоса и все по-развиващата се индустрия, природата трудно отстоява набезите на кошмарите. Усилията на единични хора, единични неправителствени организации, единични правителства и единични държави са крайно недостатъчни за нейното опазване. Оцеляването на природата зависи от всички нас - хората.

Горите, които покоряват със своята колоритност, са най-мощният акумулатор на въздушното пространство. Те са и координатор на дъждовните облаци. Всяко горско растение е една медицинска кислородна бутилка, която щедро дарява чист и свеж кислород. Но сега гората е тъжна. Не се оглася от сладките звуци на сладкопойните птици. Чува се свистене на дърворезачка и тежкото поваляне на красиви гигантски дървета - гордостта на горската природа. Една небрежно захвърлена неизгоряла цигара, възпламенява огромен пожар и опустошава обширни горски блокове. Горите са безценен профилакториум за човешкото здраве и затова е важно да се опазят. Те са убежище на много и разнообразни диви животни. С умиление и болка срещам ловци, запътили се към горите и полята. Между тях има и бракониери, които безмилостно изтребват застрашени и защитени видове за свои лични цели. Така обеднява живият свят на природата.

Планетата Земя е известна още и като „Синята планета", защото е богата на водни ресурси. Какво е природата без реките?! Реките, със своите бистри и чисти води, винаги са утолявали човешката жажда. Как жалко наблюдавам бреговете на реките, които често се превръщат в сметища и по този начин се замърсяват водите. Такива води се използват за пиене от хората.

А нима никой от нас не вижда какво става с климата напоследък!? Нима са нормални традиционните вече наводнения в България и по света!? Нима е нормално явление да вали сняг на места, където никога преди не е валяло.!? Нима не ни интересува, че ледниците постепенно се топят!? Нима на никой не му пука за жестоките суши и пожари!? Нима никой не е чувал за опустошителните бури и урагани, които са все по-чести напоследък!? Нима никой от нас не знае, че повишаването на средната температура само с един градус, драстично променя цялата екосистема и много растения и животни не могат да се приспособят и умират!? Нима ще оставим всичко така!? Аз не!

Иска ми се да бъдем по-осторожни и да пазим нашия дом Земята, нейната природата и всичко което ни заобикаля. Така ще има високи дървета, гъсти гори, бистри клокочещи извори и потоци, чист и здравословен въздух. Земята и природата са най-уютният дом за хората. Ако не оставяме водата да тече, докато ни няма, ако си спираме телевизорите и компютрите, когато излизаме, ако си изгасим лампата в коридора, когато не ни е нужна, ако си хвърляме боклука на определените за това места, а не от терасите и ако засадим поне едно дръвче, то ние изключително помагаме за лечението на природата и Земята.

Пролет е! Всички растения и животни се събуждат за нов живот. Слънчевите лъчи напористо разкъсват тъмните облаци. Един благ ветрец ме погалва и долавям звуците на ухаещата природа, които се сливат с молещо послание - да пазим чиста и приветлива Земята и природната среда, заедно да решим екологичните проблеми, за да можем да живеем по-уютно, по-здравословно и по-спокойно.

Днес всеки върви по своя път, но всеобща е мечтата на човечеството към красотата в живота, към съвършенство, към хармония между хората, Земята и природата.

Хора, нека всички заедно да направим едно малко усилие! Няма значение дали сме екоманияци, екоисти, еколози, икономисти, адвокати, бели, черни, малки и големи! Оцеляването на Земята зависи от всички нас! Нека помогнем на природата в този наистина труден за нея момент! Нека не се усмихваме безлично, а да направим нещо! Нека защитим и опазим безценното природното наследство и за идните поколения! Нека всички да помислим за екологичните проблеми! Бъдещето ни зависи от самите нас! Аз вярвам, че ще успеем! А Вие?

П.С.1. Не знам колко е кратка и позитивна тази теория за бъдещето на хората и Земята. Не знам до каква степен екоманията ще обхване човечеството. Не знам докога няма да ни пука какво става с природата на Земята, докато пазаруваме в моловете или се възхищаваме на различни смешни риалити предавания. Знам едно - аз ще дам всичко от себе си за да опазя и съхраня това, в което вярвам и което обичам - Природата!

П.С.2. Оптимизъм ме тресе и съм мечтател по природа!

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 1 час

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 4 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 5 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 6 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 7 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 7 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 7 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 7 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 8 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 8 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 9 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen