Екомания
Източник: netinfo
0

Последните години най-модерни са всички думи започващи с „Еко" - Екопътека, Екотуризъм, Екокожа, Екодрън-дрън...Толкова се популяризира думата, че хората забравиха значението на корена й (идва от гръцки и означава „къща"). Та ако трансформираме горепосочените думи като заменим „Еко" с истинското му значение, получаваме доста интересни комбинации (ако имаше как да чуете как добре използвам сарказъм).

Тази нова мода за формиране на думи, обаче, далеч не изобразява загрижеността ни към нашата „къща", а просто е поредното перчене, с цел демонстрация на модерно мислене и привличане на внимание.

Не искам да звуча назидателно, защото не съм в правомощието си да казвам какво е редно и какво не. Както би казал всеки сърдит на света тийнеиджър „Ти не можеш да ми казваш какво да правя!". Така е! Никой нищо не може да ви накара. Който каквото иска, това прави (стига да е законно)! Затова аз всеки ден грижливо изхвърлям торбичка с хартия и пластмаса в жълтия контейнер. Да, доста ми се смеят и ме убеждават колко е безмислено, но аз продължавам упорито да ходя до по-далечния контейнер, за да изхвърля моята емисия от рециклируеми материали! Наистина е досадно да се разхождам чак до там, но се опитвам сама да се убедя, че българите не сме мързеливи нехайници като давам личен пример(на себе си)! Да, знам че няма да спася света с моите три листчета и кутия от бисквити, но нали все от някъде се започва!

Както агитира Globul „Бъдете зелени!", така и аз се позелених и не получавам хартиени фактури, а понеже съм доста убедителна, та и родителите, няколко приятели и сестра ми вече са в „Зелената Гвардия на Неполучаващите Хартиени Фактури". Това е една добра инициатива, спор няма, така или иначе, кой си гледа толкова фактурите....аз поне гледам само крайната сума....А и честно казано, ако ви попитам, къде ви е фактурата от март едва ли бихте се сетили (най-вероятно е на някое сметище, където хартията се е поразградила, но шумолящата прозрачна ивица на плика, през която се вижда получателя ще стои 200-300 години там).

Най-често срещаното мнение по въпроса, с което аз се сблъсквам, е „Е, то аз какво мога да променя!". Естествено че нищо, то заради няколко милиона ей такива нищо-неможещи-да-променят нищо не се променя! Идеята за промяна е не да си представиш, колко малка част от обществото си ти, а колко голяма крачка правиш за себе си! Всеки малък жест към природата е жест към самите нас! Колко е красиво да видиш поля с макове, или зелени ливади с пасящи овчички! Ако ние не позволяваме да се замърсява, ако ние не го правим, тогава дълго ще гледаме прелестната заобикаляща ни среда. Е нима е толкова малко това, което всеки може да направи за нашата обща майка Природата, за нашето голямо „Еко".

Идва ерата на всякакви инициативи свързани с обкръжаващата ни среда. (Може би след 300 години, XXI век ще е известен като "ерата на пречистването" и децата в училище, ако още има училища, ще учат как всички народи са се обединили, за да спасят най-красивото място на Вселената - Синята планета!) Напоследък чета все повече статии свързани с намаляване на въглеродните емисии, потребяването на по-малко електричество и вода, озеленяване на градовете (дори и покривите на сградите подлежат на залесяване), алтернативни източници на енергия, нови методи за рециклиране и т.н.

Това са все теми свързани с околната среда, но са доста далеч от обикновения човек. Как да си съпричастен, като не виждаш как да се присъединиш, нито можеш да залесиш покрив, нито да измислиш ново гориво, нито да намалиш емисиите на въглерод! Е, наистина погледнато толкова мащабно сме безполезни, но ако си представим, всички тези добри практики за грижа за околната среда в миниатюрен вариант, то те биха били следните: по-често ходене пеш, с колело, с градски транспорт (намаляване на въглеродните емисии); изключване на лампите като не сме в стаята, изключване на телевизора и монитора от копчето, а не оставянето им в режим на готовност (потребяване на по-малко електричество); спиране на чешмата докъто си мием зъбите, или докъто сапунисваме чиниите (потребяване на по-малко вода); засаждане на повече дръвчета или дори отглеждането на цветя на балкона(озеленяване); разделяне на отпадъците за рециклиране. Ето това са вашите непостижими и нищо непомагащи мерки, които с такава боязън заобикаляте (не са толкова страшни, а?).

Ако всеки от нас трябва да плати по 100 крачки повече на ден, по едно врътване на кранчето, едно натискане на копче и допълнително кошче за боклук, за да е Еко, т.е. модерен, няма ли да го направите? Бъдете в крак с тенденциите и нека всички сме Еко! Красотата била спасила света , бих перефразирала „Спасението ще поддържа света красив (и съществиващ)"!

Наистина не искам да напиша следното заключение:"И така.....след като вече всичко ни е Еко и ние сме едни истински Екоманяци, какво ни остава, освен да продължим да си изхвърляме боклука през прозореца, или да не си правим труда да го разделяме, защото така или иначе „Те го събират заедно!". Какво ни пречи да си оставяме капеща чешмата, макар че България е една от най-бедните на вода страни в Европа(не си мислете, че си въобразявам, изчислено и проверено е от авторитетни институции). Кое ни спира да изливаме какви ли не химикали в реките, да тровим почвите, въздуха....И нека незапълнените ни емисии от въглероден диоксид биват продавани, за да живеем в един по-добър свят от утре нататък!", затова ви приканвам да покажете на себе си колко силна воля имате и колко упорити и трудолюбиви можете да бъдете! Успех, може би ще се засечем до жълтия контейнер някоя сутрин!

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 46 минути

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 1 час

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 2 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 2 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 3 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 3 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 4 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 4 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 4 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 4 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 4 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 4 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 4 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 12 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 12 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние