Екомания
Източник: netinfo
0

Интересен е превода от гръцки език на думата "ЕКОЛОГИЯ","oikos" -къща и "logos"- наука. В съвременността Екологията е наука, която изучава взаимоотношенията между организмите и околната среда.Всички ние хората, растенията и животните сме живи организми, а земята е нашата "къща-oikos", следователно ако не се грижим за нея ще останем без дом.Хората са най - еволюирали интелектуално от всички живи организми.С научно - техническия прогрес човечеството придобива огромно могъщество, което може да е и най-голямата му слабост.В настоящото есе ще се даде отговор на ред въпроси, които засягат всеки от нас, в качеството си на жител на нашата "обща къща"- земята.Един от тези въпроси е :"Кое може да доведе до най - големия еко-проблем и какво трябва да се направи, за да не се случи тотална еко-катастрофа?"Вторият въпрос, който ще се разгледа е: "Еко културата -мит или факт в България и по света?"Целта на това есе е да се запознаят по-подробно читателите с еко проблемите и да ги накара да осъзнаят, че всеки един от нас може да допринесе за един по - добър, "зелен" и красив живот на земята, защото настоящето може би е следствие на минали събития, но бъдещето е в наши ръце.

Екологичният проблем е редно да се разглежда първо от макро мащабът си, като резултат на взаимодействието между общество и природа или подробно казано: между материалната производствена дейност на човека и неговата жизнена среда.Времето в което живеем е белязано с огромен напредък в областта на науката и техниката, благодарение на човешките знания и постижения в тези области.Всъщност колкото и да е могъщ човка с тези научи постижения, той е напълно зависим и променен от тях и те могат да го доведат до пълно унищожение или ако му се отнемат да се окаже безпомощен.

Всекидневният жизнен опит може да помага, но сам по себе си е недостатъчен за описание и обмисляне на всички възможни последици от Глобализацията.Един от най- големите примери, че Екосистемата е с нарушен баланс, е Озоновата дупка.Тя е следствие на аерозолните производства и непрекъснатото увеличаване на въглеродния двуокис в атмосферата. Тази Озонова дупка застрашава живота на милиони хора, но не само тя, но и причините за нея. Вероятно се питате какви са те? Причините са: нарастващият брой индустриални центрове, които отделят вредни продукти в следствие на своето функциониране, които се изхвърлят в околната среда, като се заравят под земята.Съществуването на тези индустриални центрове е предпоставка за увеличаване на броя на автомобилите, които са основен източник на вредни газове в атмосферата.Изводът е страшен, а именно, че ние не осъзнаваме какво си причиняваме.

България е аграрна страна, с една от най- плодородните почви и този факт е един от приоритетните във изпълняването на Европейската политика в страната ни. За съжаление развитието на агрохимията, означава увеличаване на употребата на химични препарати.Те от своя страна увеличават продуктивността на селскостопанския труд, но и създават редица екологични и хуманни проблеми.

Други актуални еко-проблеми, които нарушават естествения природен баланс са петролните разливи, от които голям брой птици, риби, дори бозайници умират жестоко.Тези разливи са причинени основно от човешката алчност и нехайство, а последиците от тях са страховито - жестоки.

Наблюдава се масово избиване на хищници, които са основен фактор за поддържане на популацията от тревопасни до нормално равнище, но все още цари невежеството, че те са вредители. С тяхното избиване, броят на тревопасните нараства, изчезват пасищата, следователно растителността изчезва и настъпва логичната ерозия, поради което много видове умират, а други нападат човешките посеви.

Търговията с ценни кожи и трофеи е също предпоставка, за да съществува "Червената книга", където са записани изчезващи видове.Малко са хората и организациите, които притежават екологично самосъзнание, като Бриджит Бардо например.Нека помислим по-задълбочено върху думите на Аристотел: "Природата не върши нищо безполезно!"и ще осъзнаем, че ако отнемем правото на нормалното функциониране на природата, тя ще ни го върне по същия начин и ни го показа с изигването на вулкана, който причини световна паника по летищата.Изключително пагубна човешка дейност е изсичането на горите и строежа на голям брой водно-електрически централи.Незаконната сеч нарушава еко-баланса, защото с изчезването на горите, изчезват и жевотните, климата става неблагоприятен за всички живи организми, в голям диаметър от точката на сеча.

Голям бизнес напоследък се развива със строежа на ВЕЦ-ове, но дава ли си сметка този държавен орган,който го разрешава без никакви ограничения какъв ще е резултата след това?Отговорът очевидно е „НЕ", но нека да изясним какво следва от тази административна безотговорност и склонността за лична облага за сметка на една нищо и никаква гора и някакви си животни според „бизнесмените".Строежа на един ВЕЦ предполага три основни неща: изсичане на огромен брой дървета, отклоняване на реките от естествените им корита и позициониране на воден басейн с изключително големи размери на едно място.Последиците от изсичането на горите вече станаха ясни, отклоняването на реките от естествените им корита, предполага унищожаването на много видове речна риба и следователно животните, които се хранят с нея.Ситуирането на огромен воден басейн в дадена екосистема, увеличава значително влажността,съответно влаголюбивите видове, започват да доминират и останалите постепенно загиват,а с тях и животните, които ги предпочитат за собствена храна.По този начин еко- баланса е тотално нарушен и прогнозите на еколозите са отчайващи и тъжни.Една от тях е, че уникалната, девствена природа на България, възпята от поетите, дори в химна, ще започне да изчезва и видоизменя в уродливи гледки след не повече от петдесет години, ако не се вземат мерки.

Глобализирайки се светът навлезе в така наречената „техническа епоха", а едно от най- големите открития в нея е атомната енергия.Тя има положителни страни, но и много отрицателни, като радиоактивното замърсяване и ядреното оръжие.Проблем причинен от ядреното оръжие е отпадъчните продукти от ядреното гориво.Тези отпадъци имат дълъг период на ядрен разпад и притежателите им ги заравят под земята или ги изхвърлят в океана, което неминуемо води до еко- катастрофа.Светлия лъч в тази посока блесна с протестите срещу френските ядрени опити и други организации с подобни каузи. Изложените по-горе проблеми, започват да писукат като удивителни в главите на все повече хора и постепенно се изгражда едно екосамосъзнание. Катастрофалните факти водят до действия в две насоки: първата е засилване на социалния натиск против отрицателните последици на новите технологии, а втората до интензивна работа за създаване на нови технологии, които изместват опасните.Пример за това е създаването на безотпадъчните технологии, които водят до възстановяване на нарушения баланс и намаляване на вредностите.Алтернативно решение на проблема с динамичното нарастване на агрохимията, е биоземеделието, което започва да се откроява като приоритетна ос в Българската селско-стопанска политика, а част от нея са приетите Закони срещу един от проблемите на двадесет и първи век- Генно-модифицираните организми.

Основният въпрос, който следва да си зададем е:"Защо нямаме еко самосъзнание или защо все още то е в толкова малък процент?"Отговорите можем да намерим в няколко реторични въпроса и те са: запознато ли е обществото с еко поблемите, отделя ли се специално място в обазователната система за Екология и стимулира ли достатъчно държавата тези, които искат да произвеждат екологично чисти продукти по екологично чист начин? Формирането на едно самосъзнание става още от ранна детска възраст следователно родители в домашна среда и учители в училищна среда, трябва да покажат на децата, колко е важно да пазят природата.Адмирации към големите частни фирми, които са съпричастни към Еко- Каузата, като се отказват от хартиени фактури и използват рециклирана хартия или организират конкурси като Вашият, събуждайки интерес у младите хора относно този проблем. Такива примери в обещствения живот биха довели до промяната в положителна насока на цялото обществено самосъзнание и така ще осигурим един прекрасен живот не само на нас, но и на тези след нас.

Айнщайн е казал: „Незнам какви оръжия ще се използват в Третата Световна война, но Четвъртата ще се води с камъни и тояги!", нека опровергаем тези думи, като намерим баланса между Глобализацията и средствата за нейното постигане, както Природата намира винаги своя! Развиващото се общество, трябва да бъде еквивалент на безопасен и красив начин на живот и всички ние можем да го постигнем.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

България Преди 7 минути

В кулоарите на парламента Костадинов обяви, че причината е отказът да бъде допусната точка за гласуване на вот на недоверие на служебния кабинет

<p>&quot;Беше като огнено шоу, всичко се случи толкова бързо&quot;</p>

Последиците от руския ракетен обстрел в най-голямата водноелектрическа централа в Украйна

Свят Преди 19 минути

Спирането на централата означава, че други електроцентрали трябва да работят по-усилено, за да запазят осветлението в Украйна

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

България Преди 42 минути

Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ пред журналисти в парламента

<p>На 7 май приключва&nbsp;сагата с бащинството около жестокото убийство в София</p>

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 57 минути

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 1 час

Няма постъпили данни за пострадали или щети

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Свят Преди 1 час

Сенатът одобри помощен пакет на обща стойност 95 милиарда долара

<p>&quot;Тренд&quot;: Как щяха да гласуват българите, ако изборите бяха сега</p>

"Тренд“ за електоралните нагласи преди вота: ГЕРБ-СДС със значителна преднина пред ПП-ДБ

България Преди 1 час

Близо 7 на сто от българите декларират, че ще се възползват от опцията "Не подкрепям никого"

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

България Преди 1 час

Наказанието за подобно нарушение е затвор до 3 години и глоба до 1000 лв.

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

Свят Преди 1 час

Палестинските служби за спешна помощ съобщиха, че са открили масов гроб с 283 тела в местността Насър

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

България Преди 2 часа

Пострадалата е в болница с множество травми

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Той е живял през III век, по времето на император Аврелиан (270-275 г.)

Силни експлозии разтърсиха Одеса

Силни експлозии разтърсиха Одеса

Свят Преди 2 часа

По предварителна информация има улучени обекти в града

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 2 часа

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 2 часа

Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 2 часа

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 2 часа

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка