Екомания
Източник: netinfo
0

Интересен е превода от гръцки език на думата "ЕКОЛОГИЯ","oikos" -къща и "logos"- наука. В съвременността Екологията е наука, която изучава взаимоотношенията между организмите и околната среда.Всички ние хората, растенията и животните сме живи организми, а земята е нашата "къща-oikos", следователно ако не се грижим за нея ще останем без дом.Хората са най - еволюирали интелектуално от всички живи организми.С научно - техническия прогрес човечеството придобива огромно могъщество, което може да е и най-голямата му слабост.В настоящото есе ще се даде отговор на ред въпроси, които засягат всеки от нас, в качеството си на жител на нашата "обща къща"- земята.Един от тези въпроси е :"Кое може да доведе до най - големия еко-проблем и какво трябва да се направи, за да не се случи тотална еко-катастрофа?"Вторият въпрос, който ще се разгледа е: "Еко културата -мит или факт в България и по света?"Целта на това есе е да се запознаят по-подробно читателите с еко проблемите и да ги накара да осъзнаят, че всеки един от нас може да допринесе за един по - добър, "зелен" и красив живот на земята, защото настоящето може би е следствие на минали събития, но бъдещето е в наши ръце.

Екологичният проблем е редно да се разглежда първо от макро мащабът си, като резултат на взаимодействието между общество и природа или подробно казано: между материалната производствена дейност на човека и неговата жизнена среда.Времето в което живеем е белязано с огромен напредък в областта на науката и техниката, благодарение на човешките знания и постижения в тези области.Всъщност колкото и да е могъщ човка с тези научи постижения, той е напълно зависим и променен от тях и те могат да го доведат до пълно унищожение или ако му се отнемат да се окаже безпомощен.

Всекидневният жизнен опит може да помага, но сам по себе си е недостатъчен за описание и обмисляне на всички възможни последици от Глобализацията.Един от най- големите примери, че Екосистемата е с нарушен баланс, е Озоновата дупка.Тя е следствие на аерозолните производства и непрекъснатото увеличаване на въглеродния двуокис в атмосферата. Тази Озонова дупка застрашава живота на милиони хора, но не само тя, но и причините за нея. Вероятно се питате какви са те? Причините са: нарастващият брой индустриални центрове, които отделят вредни продукти в следствие на своето функциониране, които се изхвърлят в околната среда, като се заравят под земята.Съществуването на тези индустриални центрове е предпоставка за увеличаване на броя на автомобилите, които са основен източник на вредни газове в атмосферата.Изводът е страшен, а именно, че ние не осъзнаваме какво си причиняваме.

България е аграрна страна, с една от най- плодородните почви и този факт е един от приоритетните във изпълняването на Европейската политика в страната ни. За съжаление развитието на агрохимията, означава увеличаване на употребата на химични препарати.Те от своя страна увеличават продуктивността на селскостопанския труд, но и създават редица екологични и хуманни проблеми.

Други актуални еко-проблеми, които нарушават естествения природен баланс са петролните разливи, от които голям брой птици, риби, дори бозайници умират жестоко.Тези разливи са причинени основно от човешката алчност и нехайство, а последиците от тях са страховито - жестоки.

Наблюдава се масово избиване на хищници, които са основен фактор за поддържане на популацията от тревопасни до нормално равнище, но все още цари невежеството, че те са вредители. С тяхното избиване, броят на тревопасните нараства, изчезват пасищата, следователно растителността изчезва и настъпва логичната ерозия, поради което много видове умират, а други нападат човешките посеви.

Търговията с ценни кожи и трофеи е също предпоставка, за да съществува "Червената книга", където са записани изчезващи видове.Малко са хората и организациите, които притежават екологично самосъзнание, като Бриджит Бардо например.Нека помислим по-задълбочено върху думите на Аристотел: "Природата не върши нищо безполезно!"и ще осъзнаем, че ако отнемем правото на нормалното функциониране на природата, тя ще ни го върне по същия начин и ни го показа с изигването на вулкана, който причини световна паника по летищата.Изключително пагубна човешка дейност е изсичането на горите и строежа на голям брой водно-електрически централи.Незаконната сеч нарушава еко-баланса, защото с изчезването на горите, изчезват и жевотните, климата става неблагоприятен за всички живи организми, в голям диаметър от точката на сеча.

Голям бизнес напоследък се развива със строежа на ВЕЦ-ове, но дава ли си сметка този държавен орган,който го разрешава без никакви ограничения какъв ще е резултата след това?Отговорът очевидно е „НЕ", но нека да изясним какво следва от тази административна безотговорност и склонността за лична облага за сметка на една нищо и никаква гора и някакви си животни според „бизнесмените".Строежа на един ВЕЦ предполага три основни неща: изсичане на огромен брой дървета, отклоняване на реките от естествените им корита и позициониране на воден басейн с изключително големи размери на едно място.Последиците от изсичането на горите вече станаха ясни, отклоняването на реките от естествените им корита, предполага унищожаването на много видове речна риба и следователно животните, които се хранят с нея.Ситуирането на огромен воден басейн в дадена екосистема, увеличава значително влажността,съответно влаголюбивите видове, започват да доминират и останалите постепенно загиват,а с тях и животните, които ги предпочитат за собствена храна.По този начин еко- баланса е тотално нарушен и прогнозите на еколозите са отчайващи и тъжни.Една от тях е, че уникалната, девствена природа на България, възпята от поетите, дори в химна, ще започне да изчезва и видоизменя в уродливи гледки след не повече от петдесет години, ако не се вземат мерки.

Глобализирайки се светът навлезе в така наречената „техническа епоха", а едно от най- големите открития в нея е атомната енергия.Тя има положителни страни, но и много отрицателни, като радиоактивното замърсяване и ядреното оръжие.Проблем причинен от ядреното оръжие е отпадъчните продукти от ядреното гориво.Тези отпадъци имат дълъг период на ядрен разпад и притежателите им ги заравят под земята или ги изхвърлят в океана, което неминуемо води до еко- катастрофа.Светлия лъч в тази посока блесна с протестите срещу френските ядрени опити и други организации с подобни каузи. Изложените по-горе проблеми, започват да писукат като удивителни в главите на все повече хора и постепенно се изгражда едно екосамосъзнание. Катастрофалните факти водят до действия в две насоки: първата е засилване на социалния натиск против отрицателните последици на новите технологии, а втората до интензивна работа за създаване на нови технологии, които изместват опасните.Пример за това е създаването на безотпадъчните технологии, които водят до възстановяване на нарушения баланс и намаляване на вредностите.Алтернативно решение на проблема с динамичното нарастване на агрохимията, е биоземеделието, което започва да се откроява като приоритетна ос в Българската селско-стопанска политика, а част от нея са приетите Закони срещу един от проблемите на двадесет и първи век- Генно-модифицираните организми.

Основният въпрос, който следва да си зададем е:"Защо нямаме еко самосъзнание или защо все още то е в толкова малък процент?"Отговорите можем да намерим в няколко реторични въпроса и те са: запознато ли е обществото с еко поблемите, отделя ли се специално място в обазователната система за Екология и стимулира ли достатъчно държавата тези, които искат да произвеждат екологично чисти продукти по екологично чист начин? Формирането на едно самосъзнание става още от ранна детска възраст следователно родители в домашна среда и учители в училищна среда, трябва да покажат на децата, колко е важно да пазят природата.Адмирации към големите частни фирми, които са съпричастни към Еко- Каузата, като се отказват от хартиени фактури и използват рециклирана хартия или организират конкурси като Вашият, събуждайки интерес у младите хора относно този проблем. Такива примери в обещствения живот биха довели до промяната в положителна насока на цялото обществено самосъзнание и така ще осигурим един прекрасен живот не само на нас, но и на тези след нас.

Айнщайн е казал: „Незнам какви оръжия ще се използват в Третата Световна война, но Четвъртата ще се води с камъни и тояги!", нека опровергаем тези думи, като намерим баланса между Глобализацията и средствата за нейното постигане, както Природата намира винаги своя! Развиващото се общество, трябва да бъде еквивалент на безопасен и красив начин на живот и всички ние можем да го постигнем.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Балтов: България е остров, който остава с малко заразени с COVID-19

Балтов: България е остров, който остава с малко заразени с COVID-19

Теми в развитие Преди 1 час

"Около нас обаче всичко ври и кипи", заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов относно разпространението на коронавируса

Каракачанов: Рецептата за преодоляване на кризата е ясна

Каракачанов: Рецептата за преодоляване на кризата е ясна

България Преди 5 часа

Какво още коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов

Лош дъх: Причини и как да се справим с него

Лош дъх: Причини и как да се справим с него

Любопитно Преди 5 часа

Какво да правите и какво не, за да победите лошия дъх

Заедно за цял живот: Любопитни факти за златистите чакали

Заедно за цял живот: Любопитни факти за златистите чакали

Любопитно Преди 5 часа

Щом се намерят, двойките чакали остават заедно завинаги, разказват от National Geographic

Renault Arkana

Масов конкурент на BMW X6 в лицето на Renault Arkana

Технологии Преди 5 часа

Моделът разчита на хибридно задвижване, ще бъде лансиран в Европа през първата половина на 2021 г.

Прегазиха дете на паркинг в София

Прегазиха дете на паркинг в София

България Преди 6 часа

Причините за инцидента все още не са ясни

Зоран Заев

Заев: Гоце Делчев не може да ни раздели с България

Свят Преди 6 часа

"Убеден съм, че има добър шанс да намерим начин и двете страни да бъдат доволни", каза премиерът на Северна Македония

COVID-19: Близо 75% по-малко чуждите туристи тази година

COVID-19: Близо 75% по-малко чуждите туристи тази година

България Преди 7 часа

Отчитат 800 млн. евро загуби в туризма заради пандемията

Цветан Цветанов

Цветанов и съмишленици учредяват "Републиканци за България"

България Преди 8 часа

Цветанов: Днес повече от всичко се нуждаем от проект, който обединява

Даниела Дариткова

Дариткова: Модерно е да се говори срещу ГЕРБ, но оставката не е решение

България Преди 8 часа

Цветанов е бил фактор в ГЕРБ, а сега иска да спечели изборите с анти-ГЕРБ реторика, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ

<p>Нинова: Курс към спечелване на парламентарните избори&nbsp;</p>

БСП избра нови управленски структури

България Преди 9 часа

Корнелия Нинова: Курс към спечелване на парламентарните избори

Марияна Николова

Марияна Николова благодари на българските туристи

България Преди 10 часа

Тя отбелязва, че 2020 е най-предизвикателната и трудна в историята на пътуванията

Частични местни избори за кмет в 13 области

Частични местни избори за кмет в 13 области

България Преди 11 часа

Това е първият вот у нас на фона на пандемията от COVID-19

5 навика, които вредят на кожата ни

5 навика, които вредят на кожата ни

Любопитно Преди 12 часа

Вижте какво правим грешно всеки ден, което се отразява негативно на нашата кожа