Екодневие
Източник: netinfo
0

От училище не съм писала есета. Всъщност това е „опит да направиш нещо" - от френски.

И така, представям моето есе:

Тъй като съм на етапа „всяко пътешествие започва от първата стъпка", отколкото „подготвените умове правят велики открития", ето как и накъде вървя всеки ден.

Началото бе поставено с красивата платнена торбичка, която Бистра - моя приятелка - ми донесе. А може би всичко е започнало, когато съм прекарвала най-много време с баба ми. Защото моите впечатления и досега си остават, че възрастните хора, или така наречените пенсионери, реюзват най-много (даже 2 от 3 - reduce-reuse-recycle), купуват сезонни плодове (вярно, когато цените са най-ниски), търчат след теб и ти напомнят, че пак не си загасил осветлението. Но най-вероятно става въпрос за някакво натрупване от впечатления.

Близките ми приятели не се интересуват дълбоко от темите, свързани с опазването на околната среда. Което ме кара да се чувствам доста странно на моменти. Сякаш понякога смятат, че съм заразена с точно такава „екомания", която не проумяват напълно. Общо взето важно е да споделим с другите това, което вече сме научили. Скоро например една колежка ме попита как така полиетиленовата торбичка е по-вредна за природата от хартиения плик, който държах, след като заради него са били изсечени дървета. Е, сега вече знае и мисля, че би ограничила използванетo. Освен това няма да пропусна да и дам малко цифри за размисъл във връзка с торбичките. Образованието отваря очите на хората за правилния подход и многото възможности, които не са забелязвали преди.

Също така бързият успех е невъзможен, но постоянството определено дава резултати. Особено там, където има условия да покълне желание за природосъобразно поведение. Казвам го от опит. Някои от колегите на работа започнаха да се заразяват малко по малко от моята „мания". Което, разбира се, не си поставям за цел, но няма как да не ме радва.

За щастие открих на събитията и дискусиите, които се организират във връзка с опазването на околната среда и посещавам, че има и много други, активно вълнуващи се от тези проблеми, въпроси и отговори. Освен това доказват, че може да се живее в по-голям синхрон и хармония с природните процеси, без това да ти пречи или ограничава. И с опита и знанията си са способни да те очароват за по-малко от пет минути. Надявам се да открия приятели и сред тях. А защо не и тук - чрез този конкурс.

Всъщност днес, когато зеленото е на мода - кратки призиви от телевизията, списания, дори на полиетиленова торбичка, която щяла да ограничи замърсяването чрез многократното си използване - е важно да различаваме greenwashing-a. В един момент се оказва, че е по-добре да използваш пластмасова чаша, отколкото порцеланова и т.н., коeто именно тази объркана и нарочно подадена грешно „зелена" информация, изкривява.

И все пак думата зелен разбрах, че не може да стане банална. Нито да заглъхне, както мнозина предричат от години. Всичко зависи от това кой я произнася и зад нея стои ли истината. От умението ни да различаваме кога е най-подходящо да я заградим с тъжни и иронични кавички.

Стъпките по пътя към зеленото не минават по тръни. А много от тях са елементарни. Ще споделя още от моите: изборът на по-малко опаковани храни и напитки (Видяхте ли вече виолетките, всяка от които в плика е увита с отделно целуфанче?); разделното изхвърляне на отпадъците; двустранно използване на хартията; изборът на стъкло пред пластмаса, когато е възможно(стъклото не вреди на природата); използването на много по-ефикасни вещества и средства за почистване, вместо пълните с вредни химикали и усмихната домакиня на опаковката туби в магазина (можете лесно да откриете повече информация за това - става дума просто за оцет, сода, цитрусови екстракти, етерични масла, микрофибърни кърпи и др.); участие в залесявания (може да си посадите и плодни дръвчета някъде наблизо, аз скоро очаквам вкусни круши от моето първо дърво) и въобще - участия в подобни събития; правя много красиви опаковки за подаръци от списания и картички, използвам подарените ми хартиени чантички; избягвам да купувам стоки, за които изглежда много вероятно да се повредят след няколко месеца(това, заедно с други неща продиктувани и по други причини - като напр. - не купувам вестници, знам, че нямалява вредното ми въздействие и това ме мотивира допълнително); изключвам климатика и всякакви ел. уреди, които не използвам (и намалявам сметките); внимавам какво подарявам (наскоро в тази връзка видях чудесна книга за деца, в която много симпатично е обяснено защо и как могат да се грижат за околната среда). Предстоят още много подобни лесни и полезни.

Освен това, важно е по пътя да намерим приятна компания. За да не чувстваме като последния мохикан, а и е доста по-ползотворно. Можете да започнете и превръщането на офиса ви в зелен, когато сте готови. А после защо не и цялата организация, ако е по-голяма. Тъй като участвам в една такава инициатива, категорично мога да заявя, макар да е близо до ума, че това освен еко е и от финансова гледна точка много печелившо. Чрез редуцирането на използваните ресурси се спестяват удивително много средства. Сега се предлагат много варианти и начини за това. Може да се оптимизира работния процес и определено вдъхновението е лавинообразно. Да не говорим за освежаването на атмосферата. Опитайте, няма да останете незабелязани, а и удовлетворението е много приятно чувство.

Все пак големите компании са най-големите замърсители. Но те не работят без хора, нали? Е, Хора, може да се намали вредата и това да е доходоносно, а и няма да са така неподготвени заради изчерпването на ресурсите.

Планетата ни се задъхва, съответно и ние. От болести, причинени от замърсяването на въздуха загиват повече хора, отколкото при автомобилни инциденти. Постоянно се повишава нивото на страдащите от астма, хроничен бронхит, сърдечна и белодробна недостатъчност и алергии. Замърсяването на почвите и водите е не по-малък проблем.

В един филм се казваше, че хората реагират на непосредствена опасност, а не на такива, които все още са обект на прогнозиране. Е, относно това смятам, че проблемите ни с природата вече са факт и се забелязват все по-често, все по-явно.

Важно е подобни теми да се обсъждат, а след това или паралелно да се пристъпи към действия, което всъщност често не е толкова трудно, иначе думите изветряват.

Личния пример е също страшно важен.

За финал искам да пожелая и едновременно призова:

Позеленявайте активно и с постоянство!

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 12 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 13 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 13 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 13 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 14 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер