0

"Фрапантни нарушения открити в Софийския градски съд", разкрива от първа страница "Сега". Това станало при проверката на инспекторите на Висшия съдебен съвет в административната колегия на съда.

Един от проверяващите разказва, че се натъкнали на дело, което 14 г. не се е "отлепяло" от СГС и още е висящо там. Ревизията започна в средата на миналия месец след няколко сигнала до инспектората, припомня вестникът.

"Заразното пушене", коментира "Стандарт". Кълбетата дим пред сградата на МВР вдигнаха пелената на болезнените въпроси в правоохранителната институции, отбелязва вестникът по повод протеста на полицаите в събота. Червените вече платиха високата цена от стачките на влиятелни гилдии на предишните избори, затова ще направят и невъзможното пазителите на реда да се укротят поне до лятото, пише авторът.

"Когато лаик влиза в МВР и става всезнайко", коментира в материал в "Труд" бившият вътрешен министър Богомил Бонев. Според него началото на края на МВР било въвеждането на политически кабинети.

Успешното продължение беше съсипването на НСБОП и "реформата" на Румен Петков от 2006 г., а окончателният край е новата "реформа" на Михаил Миков и създаването на ДАНС, с което полицията дефакто беше обявена за опозиционна сила, пише Бонев.

Личен сайт на премиера Сергей Станишев ще тръгне в мрежата до месец, съобщава в челния си материал "Монитор". Страницата на премиера ще дава възможност на хората да контактуват пряко с него. Самият премиер настоявал за реализацията на проекта, тъй като едно от основните му желания било да се доближи още до младежката аудитория.

"Труд" публикува интервю с журналистката Елена Йончева, която казва: "Стискам палци на Сергей да успее!". Той е човекът, който заслужава това, отбелязва тя.

Йончева е прочела книгата на Сергей Станишев "Защото сме социалисти" и посочва, че там той е написал нещата, които споделя и пред приятели. Това са думи, които трябва да присъстват по-често в политиката, този човешки диалог за нормалните неща от живота, допълва Йончева.

"БСП е основният опонент на НДСВ", твърди пред "Монитор" Николай Василев, министър на държавната администрация. Разбира се, имаме консенсус по много важни въпроси, затова все още сме в едно управление, това обаче не ни прави по-еднакви, коментира Василев.

По съдържание НДСВ има най-последователната непопулистка дясноцентристка политика, отбелязва той. Василев още веднъж изразява подкрепа за идеята за обединение на изборите за европейски и национален парламент. Според него гласовете против са по-скоро конюктурно-политически, а не държавнически.

"Нужен е дебат за промяна на понятията в историята", заявява пред "Класа" Фатме Илияз, зам.- председател на парламентарната комисия по европейските въпроси. Трябва да се предприемат комплексни мерки за промяна на обществените нагласи, категорична е тя. Според нея още в училище трябва да се направи ясно разграничение, че турците, които живеят сега в България, нямат нищо общо с османското владичество.

"Спрените европари са допинг в кризата", посочва пред "Стандарт" министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Моите надежди са, че ако не участваме сами в антирекламата на България, страната ще продължи да е едно от най-привлекателните места за инвеститорите, отбелязва Димитров.

В условията на криза най-жестокият резултат от спирането на европейските пари според Димитров е имиджът. Ако заради такъв сигнал България изгуби един милиард чужди инвестиции, това ще е много тежък удар, допълва той. Димитров още веднъж развива идеята си за въвеждане на еврото като паралелно платежно средство и отбелязва, че то и сега е такова между фирмите.

"Да въвеждаме еврото? Напротив, да го озаптим", препоръчва в анализ "24 часа". Ако България въведе своеволно еврото, на практика ще подари на заможните нации от еврозоната стойността на цялата ни парична маса в левове, която надхвърля 8 млрд. лева.

Това е зловеща идея, тя спокойно може да предизвика национална катастрофа, която ще е много по-опасна от събитията през 1996 -1997 г., смята авторът.

Той смята, че основната цел на властите трябва да бъде колкото се може по-бързо да вкарат България в еврозоната, а ускоряването на този процес можело да стане като се ограничи сферата на действие на еврото на вътрешния ни пазар - да се забранят вътрешни сделки и плащания в евро.

"Държавата може да плаща до 10 процента от инвестиционни проекти", пише "Труд". От 2010 г. държавата да дава безвъзмездна помощ на инвеститорите от 5 до 10 процента от стойността на проекта - такава промяна в Закона за насърчаване на инвестициите искат от Българската агенция за инвестициите.

Сред препоръките на Агенцията за бързо излизане от кризата са привличане на средства за подобряване на инфраструктурата, ограничаване на бюрокрацията и спиране на изтичането на работна сила в чужбина.

"Тръгна строежът на метрото от кв. Надежда" до бул. "Черни връх", съобщава "Класа". Правителството се опитва да си направи пиар с първата копка на метрото, цитира вестникът думи на столичния кмет Бойко Борисов, който присъства на първата копка заедно с министъра на транспорта Петър Мутафчиев и вицепремиера Меглена Плугчиева.

Борисов допълнил, че докато ЕС спира пари за България, общината открива метро. Причина за реакцията на столичния кмет е гаф на водещата, която пропуснала да му даде думата, уточнява вестникът.

"Няма да загубим нито евро по ИСПА", заявява пред "Труд" министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Не е тайна, че за периода от стартирането на програмата през 2000-2005 г. имаше сериозно закъснение.

Но след като не получихме акредитация по ИСПА през 2006 г. ние се концентрирахме, положихме огромни усилия и вече наваксваме, отбелязва той.

Трябва да работим, да има диалог и резултат, а не да се сърдим на Еврокомисията, посочва Чакъров. България прави своята вноска всяка година като страна-членка на общността и за нас е задължение да използваме това, което й се полага, особено в условията на икономическа криза, изтъква той.

"България иска още 500 млн. евро заради АЕЦ "Козлодуй", пише "Сега". Толкова е допълнителната помощ от ЕС, която страната ни ще иска като компенсация за затварянето на 3 и 4 блок на атомната централа.

"Дневник" продължава темата за АЕЦ "Козлодуй" в друг аспект. "АЕЦ "Козлодуй" пази над 1000 работници за АЕЦ "Белене", е челното заглавие на вестника.

Изданието констатира, че пет години след спирането на 1 и 2 блок и две години след затварянето на 3 и 4 блок няма нито един съкратен сред работещите в малките реактори. Числеността на персонала намалявала с около 130 работни места годишно чрез съкращение на незаети бройки и доброволно пенсиониране.

"Морално бедствие е да правиш от брака сделка", заявява пред "24 часа" Пловдивският митрополит Николай. Той напуснал сесията на Църковно-народния събор, тъй като не бил съгласен с някои нови предложения в устава.

"Възразих на правното обвързване на свещенослужителите със светските закони, като запитах какво ще се получи, ако дойдат времена на нов атеизъм, регламентиран със закон - трябва ли такъв закон да спазваме", мотивира се митрополит Николай.

Владиката коментира и новия Семеен кодекс, в който се регламентира т.нар. съвместно съжителство. Това унищожава напълно свещения брачен съюз на любовта и го превръща в сделка, регламентираща имуществените отношения между партньорите, смята свещеникът.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 2 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 5 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите