0

"Защо идеите не са на мода в местната власт", коментира "Труд". Има ли сюрпризи на вота в Казанлък? Според автора - да, от гледна точка на предварителните очаквания за подредбата на партиите.

От гледна точка на тенденцията местната власт да е обречена на петорни и шесторни коалиции - не. Обръща се внимание на все по-характерни за местната власт белези. Първо, традиционните партии губят от нови регионални играчи.

Второ, създават се общински съвети с плаващи мнозинства. Трето, местната власт се е разпаднала до малки общности, обединени от интереси, а не от политически идеи. Остава въпросът дали синдромът на раздробяването ще засегне националния парламент?

"Осъдени на коалиция", е коментарът в "Стандарт". Изборите в Казанлък показаха, че политическото пространство у нас се раздробява все повече, е изводът на Цветозар Томов от агенция "Сова".

Но това, че ще има съветници от 11 партии и трудно ще се оформи постоянно мнозинство, може би не е лошо за местното управление. Така има по-голяма вероятност общинарите да гласуват по съвест при всеки конкретен проблем, без оглед на това, от коя листа са избрани.

Сигурно е, че моделът на вота в Казанлък ще се възпроизвежда оттук нататък в страната. И веднага възниква въпросът в раздробен национален парламент има ли шанс депутатите да гласуват по съвест? Не съм оптимист, признава Томов.

"Обидно е да зашиваме джоба на полицаите", е озаглавено интервюто в "Стандарт" с министъра на вътрешните работи Михаил Миков. Той отбелязва, че министерството търси ресурси за увеличаване на заплатите според натовареността на служителите.

Няма съмнение, че софийската полиция е най-тежко натоварена, защото процентът на концентрация на престъпността е най-висок. Това изисква повече човешки ресурс, техника и обучение, както и статус, който ще е допълнителен мотивиращ фактор.

До края на годината ще стартира система за диференцирани възнаграждения за редовите полицаи според тяхната натовареност и резултати. Миков нарича радикална и обидна идеята да се ограничат джобните пари на катаджиите.

Макар обществото да е чувствително към корупцията в системата, трябва да е също толкова чувствително и към останалите контролни органи. Не може служителите на МВР да са единствените грешници за всичко, което се случва в България, категоричен е министърът.

"МВР се нуждае от по-добро управление", казва в интервю за "Труд" Соня Янкулова, заместник-министър на вътрешните работи. Тя подчертава, че загубата на доверие към институцията трябва час по-скоро да се преодолее, а това едва ли може да стане без структурни промени в системата, които да подобрят управлението й.

"Но и промяна в структурата не е панацея, тя е само един от способите за решение на проблемите, и то най-лесният. По-трудна е промяната в манталитета, в нагласата на служителите за работа. Тя не се регламентира със закон, а с дълги практики, със системна работа с хората", подчертава Янкулова.

"Пътят на ГЕРБ не е вече възходящ", е оценката на проф. Петър-Емил Митев, социолог. В интервю за "Труд" той оценява, че през 2007 г. политическата инициатива беше у ГЕРБ.

През първите шест месеца на тази година политическата инициатива не е в ръцете на ГЕРБ, тя е в тройната коалиция и в президента. Митев смята, че пътят на ГЕРБ през годината, която остава до изборите, няма да бъде възходящ. Той прогнозира и каква ще бъде следващата управляваща коалиция. "Теоретично има три варианта: голяма коалиция от водещите партии вляво и вдясно (БСП и ГЕРБ), десноцентристка коалиция (ГЕРБ плюс СДС и още някои), левоцентристка коалиция (от типа на сегашната).

Първият вариант сега се отхвърля от ГЕРБ. Вторият е проблематичен поради несигурната електорална подкрепа за десницата извън ГЕРБ. Третият изглежда по-малко вероятен, но след една година положението може да се промени.

Думите на Доган, че тройната коалиция има потенциал за още един мандат, може да не са хвърлени на вятъра."

"ГЕРБ води убедително в предпочитанията за гласуване", сочи проучване на "Галъп интернешънъл", коментирано на страниците на "Класа". Ако сега се проведат парламентарни избори, за партията на Бойко Борисов биха гласували 26,8% от пълнолетните българи.

Между 18-19% твърдят, че ще пуснат своя глас за БСП. Трета остава ДПС с около 8% и четвърта е "Атака" със 7%. Динамиката в електоралната картина, сравнена с тази от май, не е особено значима, заслужава единствено да се отбележи покачването в рамките на 2% за ГЕРБ.

При тази партия за пръв път от 2-3 месеца има известен ръст в доверието като цяло, както и покачване на личния рейтинг на Бойко Борисов. Известна стабилизация се наблюдава в процентите и на останалите партии както от управлението, така и в опозиция.

"Колкото по-шумен е скандалът, толкова по-малка е ползата", коментира "Сега". Скандалът между президент и премиер е на път да утихне, поне в публичната му част. Но докато "Дондуков" 2 се караше на "Дондуков" 1, далаверите с европарите слязоха от първите страници на вестниците, общественото внимание изостави корупцията и се съсредоточи върху тази вражда, гигантския резил, който се очертава пред Европа с окрадените й фондове, избледня на заден план.

Не че този скандал целеше да отвлече вниманието от корупционния, просто времето и мястото му никак не бе сега. А и ползата от него ще е същата, както и от драмата в МВР- само в интерес на малка част от малцинството, която е окупирала върховете на властта. А мнозинството ще си остане със зрелищата.

"Преизчисляваме всички пенсии, отпуснати до 2007 г." посочва пред "Дума" управителят на Националния осигурителен институт Йордан Христосков.

Той уверява, че текстът, който НОИ е подготвил съгласувано с Министерството на труда и социалната политика и ще бъде обсъждан днес от Надзорния съвет, гласи, че се преизчисляват всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2007 г. с дохода от 2007 г.

В този текст има изрична разпоредба, че ако това преизчисление води до намаляване, се запазва старият размер на пенсията, действащ към 30 септември 2008 г. Няма опасност някоя пенсия да се намали, уверява Христосков.

"5 оръжия срещу цените" изброява в "24 часа" Александър Божков, директор на Центъра за икономическо развитие. Той препоръчва качване на приходите от туризма, като за това е необходима цялостна стратегия за развитие на сектора.

На Комисията за защита на конкуренцията и на Комисията за защита на потребителите държавата да осигури финансов, човешки, административен и законов ресурс, за да бъдат ефективни в борбата срещу изкуственото напомпване на инфлацията, срещу създаването на скрити или явни картели, срещу нелоялната конкуренция на сивата икономика.

Третото оръжие е възпиране на енергийните монополи. Двата държавни монополиста, в лицето на НЕК и "Булгаргаз", и три частни монополиста електроразпределители продължават да определят цените на енергията за всички български граждани с единствената цел да си гарантират максимални печалби. Другите два акцента в анализа са контрол върху парите за здраве и държавна политика в земеделието.

"Цената на тока скача с 13%", съобщава "Стандарт". Токът за гражданите ще поскъпне с 13,39% от 1 юли, каза в изявление министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Първоначално бе поискано електричеството да поскъпне с 18%. Но след като министерството и енергийният регулатор потърсиха резерви, шокът с цените ще бъде по-малък. За природния газ исканото вдигане на цената беше с 19,6%, увеличението ще е 5,15%. Топлофикациите искаха среден скок от 14,01%, увеличението ще е с 12,92%. Бизнесът ще плаща с 12,5 процента повече за средното напрежение до 20 киловолта и 16,23 процента за ниското напрежение, обяви Димитров.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 5 минути

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 5 минути

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 35 минути

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 40 минути

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 1 час

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 1 час

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 1 час

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 1 час

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 1 час

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 1 час

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 1 час

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 1 час

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 1 час

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 2 часа

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 2 часа

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове