0

П ри посещението си в София през миналата година Бари Лоу, инвестиционен инспектор, консултирал строежа на стадион "Уембли" в Англия и пистата за Формула 1 в Дубай, определи терена на бившия стадион "Юнак" в Борисовата градина като най-доброто място за строеж на мултифункционална спортна зала.

"Софиянци са щастливци, че разполагат с такова място, каза британецът, и тази възможност не бива да бъде пропиляна." Подобна позиция по същия въпрос изрази и главният архитект на Олимпийския комитет на Италия (CONI) Енрико Карбоне, според когото възможността за изграждането на голяма зала в центъра на София е шанс, който в момента съществува в съвсем малко европейски столици.

Под термина мултифункционална спортна зала се разбира съоръжение, в което се провеждат състезания във всякакви видове спорт - баскетбол, волейбол, хандбал, футбол на малки врати и т.н., като през зимата игрището може да се ползва и за фигурно пързаляне или хокей.

Капацитетът на този вид зали обикновено е между 15 и 20 хил. седящи места. С една дума, построяването на такова съоръжение би било отлична новина за българския спорт, който функционира с една от най-овехтелите и порутени бази в Европа.

Дебати по български

Докато никой не оспорва нуждата от изграждането на такова модерно съоръжение, дебатът относно местоположението на обекта се развива засега типично по български - с огромно разминаване на интересите между отделните институции.

Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) иска да изгради залата в центъра, а общината залага на проект в периферията на столицата. Така решението на въпроса дали спортният център трябва да бъде на стадион "Юнак", на "Раковски" или в кварталите "Обеля" и "Младост" се омота здраво някъде в мрежата между държавни и общински интереси.

Парадоксът е, че въпросът съвсем не опира до пари, а до битка между двете институции. ДАМС поиска залата да е на мястото на стадион "Юнак", но в същото време главният архитект на София Петър Диков определи терена за подземен паркинг и предложи алтернатива в "Младост".

Спортната агенция предложи като втори вариант обектът да се изгради до стадион "Раковски". На същото място обаче Петър Диков иска да има зелени площи. Архитектът одобри предложението на общинския съветник Николай Желев, според което съоръжението да бъде издигнато в "Обеля".

"Възможно е определянето на мястото на залата от общината да има чисто субективен характер, защото на "Юнак" и "Раковски" държавата ще е инициатор, тъй като е собственик, заяви за "Капитал" председателят на ДАМС Весела Лечева.

Как проектът "Обеля" изяде "Юнак"

Сагата със спортната зала започна през май миналата година, когато ДАМС подаде до Столичната община идеен проект - на мястото на "Юнак" да се вдигне зала за 15 хил. зрители.

Преди това, още докато министър на спорта беше Васил Иванов-Лучано, за изчистването на този терен са похарчени 1.5 млн. лв. от сметката на държавното търговско дружество "Национална спортна база" ЕАД. "До този момент нямаме никакъв отговор от общината, казва Лечева. Въпросът въобще не е разглеждан от общинския съвет, тъй като искат да променят предназначението на терена."

Според вижданията на арх. Диков мястото до "Юнак" може да приюти 3000 автомобила под земята и да обслужи предприетите от Столичната община действия за опазване и развитие на зелената система на града.

Според него спортната зала може да се построи в "Младост", близо до магазин ХИТ, където има общински терен с площ 18 декара. Идеята е обектът да бъде реализиран от външен инвеститор, който да изгради заедно със залата и бизнес център. Така според него няма да се налага нито общината, нито държавата да търсят пари за съоръжението.

Докато Лечева правеше безуспешен опит да отстоява позицията си за "Юнак", общинарите дадоха зелена светлина на друг проект за строеж на многофункционална спортна зала с капацитет между 15 и 20 хиляди места в "Обеля" на стойност около 22 млн. лв. По план обектът трябва да е готов през 2009 г.

Един от инициаторите на този план е общинският съветник от СДС Николай Желев. Аргументите на Желев са, че залата няма да причинява задръствания в центъра на града и ще има много добра транспортна връзка.

От общината дори обявиха, че са постъпили инвестиционни предложения от различни български и чужди компании.

"Несериозно звучи, че такава зала, която ще бъде един от спортните символи на София, ще се намира в "Обеля", реагира Лечева. Казах на хората от общината, че няма да дам подкрепа за такъв проект. Ако се построи един мастодонт на неподходящо място, той може да си остане като паметник и да бъде доста скъпа придобивка за квартала."

В думите й има известна логика, тъй като практиката показва, че столичани са много по-склонни да посещават големи спортни събития в центъра на София, отколкото в покрайнините.

Весела Лечева добави, че е предложила държавата и общината да направят съвместно дружество с проект за "Юнак", в което общината да влезе с територията на автомобилните къщи и паркинга, които са до него. Петър Диков обясни, че е възможно да се обсъди вариант за зала на "Юнак", но с капацитет 1500 места.

Инвеститорите обичат и "Раковски"

Вторият вариант, който ДАМС предлага на общината, е да разреши строеж на зала в спортния комплекс "Раковски", където от години се вие опашка от кандидат-инвеститори. Парадоксалното е, че въпреки инвестиционните интереси този обект все още успява да запази порутения си изглед, ревностно пазен и от жителите на квартала за техните социални нужди.

Преди време комплексът бе спасен от намерението на вицепремиера Николай Василев да го продаде на унгарската компания "Тригранит дивелопмънт корпорейшън" за офис център.

Вече близо две години и мажоритарният собственик на "Левски" Тодор Батков настоява да получи стадиона с 35-годишна концесия. Съоръжението e много важно за МВР, обяснява министър Румен Петков и не го дава на никого, но и нищо не прави за облагородяването му.

Според експертите на ДАМС на този терен с площ 100 декара може да бъде развито отлично спортно съоръжение. Още повече че влизането на България в Европейския съюз успокоява значително инвеститорите, готови да финансират строеж на спортна зала в центъра на София.

"От общината ми казаха, че мястото е предвидено за зелена площ, обясни Весела Лечева. Не искам да влизам в конфликт, но "Юнак" и "Раковски" са двата възможни терена, на които веднага може да се започне строителство при желание от страна на общината."

Петър Диков опонира: "Там не е мястото, защото няма транспортен капацитет. За "Раковски" проведохме специално проучване и резултатите показаха, че не трябва да се пипа зеленината. Това е единственото свободно място в този квартал, но ако трябва, и него ще застроим."

Докога ще продължат финтовете в стил "тука ще има зала, тука няма да има" - докато държавата и общината не се разберат за бъдещото местоположение на обекта и не заработят заедно по него, София едва ли ще се сдобие с така нужното съоръжение.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Мъж получи шокиращ страничен ефект от химиотерапия</p>

Шокиращ страничен ефект от химиотерапията: Бурен растеж на миглите

Любопитно Преди 5 минути

Миглите на един мъж стават необичайно дълги и се извиват драматично, каква е причината за това

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 7 минути

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 27 минути

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

о

"Коалиция на пудела": Пеевски коментира исканата оставка на председателя на Народното събрание

България Преди 47 минути

Коментарът на Делян Пеевски четете в следващите редове

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 1 час

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 1 час

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 1 час

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 1 час

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 1 час

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 2 часа

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 2 часа

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

<p>&quot;Силно се надявам на чудо&quot;:&nbsp;Селин Дион откровена за болестта си</p>

Селин Дион разказа откровено за болестта си

Любопитно Преди 2 часа

Дион говори пред френското издание на сп. "Вог"

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 2 часа

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Свят Преди 2 часа

Повече за мисията на НАСА четете в следващите редове