0

О коло 200 фермери от Русе, Търговище, Добрич и Силистра блокираха Дунав мост в протест срещу безконтролния внос на сухо мляко, палмови масла и заразено месо, съобщава "24 часа".

"201 000 лева субсидия за вожда на агробунта", информира от първа страница "Труд". Близо 201 000 лева държавни субсидии е получил водачът на фермерския бунт Андриян Цаконски, а само за 2008 г. усвоените от него средства са 98 965.97 лева по всичките шест възможни линии за национално подпомагане, показвали данни на Министерството на земеделието, цитирани от "Труд".

Цаконски обяви, че животновъдите не получават достатъчно пари, но само срещу огромната си квота за продажба на мляко - 851 022 литра, за м.г. е взел 37 749 лв. премия, коментира вестникът. Фермерът обаче изобщо не е произвел и продал за преработка това количество мляко, твърди изданието.

"БСП не се плаши от избори "2 в 1", заявява пред "Труд" депутатът от левицата Румен Петков. Напротив, за нас това е полезната формула, защото ще ни даде и по-голям резултат и за Европейския парламент, и по-голяма мобилизация, посочва Петков.

На въпрос как в БСП се коментират "честите заявки на НДСВ за напускане на коалицията" Румен Петков отговаря: "С премерено спокойствие". Има и надежда, и увереност, че в НДСВ има разумни хора, които са наясно, че такъв тип популизъм ще доведе до гарантирана катастрофа, казва той.

"Две трети от българите се оплакват от кризата", според проучване на агенция "Медиана", публикувано в "Труд". Започва да се търси големият яростен герой, който ще се изправи срещу стихията, ще защити слабите и ще въздаде на мизерстващите окраденото от "лапачите", констатира социологът Кольо Колев.

Засега радикализиращите се маси привиждали своите герои в лицето на "Атака" и ГЕРБ - само за един месец партията на Волен Сидеров е увеличила симпатизантите си с 3%. Печалбата на ГЕРБ е доста по-скромна - само 1%, коментира Колев.

И СДС, и НДСВ губят в последния месец. БСП и ДПС стоят доста стабилно, според изследването на "Медиана".

"Страх ме е полуграмотен екип да не вземе властта" - такива опасения изразява пред "24 часа" председателят на икономическият съвет към НДСВ Владимир Каролев. Той изразява опасения, от евентуален сценарий, при който задълбочаващата се криза извън България води до разширяване на търговския дефицит и намаляване на чуждите инвестиции и това се съчетае с идването на власт на "някаква не много либерално пазарно ориентирана управляваща коалиция".

Да не могат да кажат:"Леле, няма откъде да вземем пари, затова дайте да отвързваме лева, излизаме от валутния борд", обяснява той.

"Следващото правителство ще има 100 дни да се докаже пред Брюксел", прогнозира пред "Новинар" лидерът на ДСБ Иван Костов. Следващото Народно събрание и правителство ще имат около 100 дни да докажат, че има политическа воля да се реализират добрите намерения спрямо Брюксел. Ако това не се случи, санкциите за България ще са много жестоки, отбелязва той.

Според него едно национално разбирателство, което да се изрази в подкрепата на дясно обединение, е напълно постижимо. Като цяло има всички предпоставки да има дясноцентристко управление, макар че все още не е твърде ясно какъв ще е точно неговият състав, смята Костов.

На въпрос къде е мястото на ГЕРБ в обединението Костов отговаря, че мястото на ГЕРБ е извън предизборната коалиция, но така или иначе тази политическа сила няма намерения да встъпва в подобни обединения.

Ако иска да бъде част от управлението, тази политическа сила трябва да има много по-висока доза компетентност, очевидно ГЕРБ има и тежки проблеми с корупцията и като цяло няма да може да управлява страната самостоятелно, е мнението на лидера на ДСБ.

"Правят нова лява партия преди изборите", обявява "Класа". Членове на левицата, бизнесмени , общественици и бивши политици щели да правят нова лява партия. Инициатор за създаването й е Илия Божинов, който беше член на ВС на БСП до ноември 2008 г.

"И Костов е по-ляв от соцпартията", заявява пред "Стандарт" Божинов. Искаме да намерим начин да се появи някакъв вид лява политика в България, мотивира намеренията си той.

"Някой иска да скрие братовчедските истории", коментира в анализ за "24 часа" социологът Румяна Коларова. Според нея законът е отложен, защото се е появила опасност за "преплетените мрежи от интереси" на всички власти. С промени в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси парламентът реши да се удължи с два месеца срокът за подаване на декларации за конфликт на интереси.

"Няма закон за конфликт на интереси - няма и европари", е челното заглавие на "Дневник". Според изданието еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер е намекнала след срещата си с вицепремиера Меглена Плугчиева в Брюксел, че блокираният в парламента закон за конфликт на интереси заплашва да блокира и достъпа на България до структурните и Кохезионния фонд на ЕС.

Работещ закон за конфликт на интереси е неотменно условия за издаването на оценки за съответствие на оперативните програми, казала Хюбнер, цитирана от "Дневник".

"Само нова агенция ще спаси европарите от политически натиск", категоричен е пред "Сега" Радослав Иванов, председател на парламентарната подкомисия по усвояването на средствата от ЕС. Според него в момента отговорността за управление на европейските фондове у нас е размита.

"9 000 учители са съкратени заради просветната реформа", е челното заглавие на "Сега". 8832 са съкратените учители в страната през 2008 г., става ясно от материала. Те са получили обезщетения общо за 17 млн. лева. Тази година се очаква по-малко преподаватели принудително да напуснат системата и затова са отделени по-малко средства за обезщетения - 15 млн. лева.

"Има много мераклии за индустриалните зони", съобщава пред "Труд" Явор Куюмджиев, заместник-министър на икономиката. Интервюто е по повод предстоящата регистрация на държавната фирма, която ще строи индустриални зони в България. Имаме заявки за инвестиции в размер на 4 млрд. евро и интересът е от експортно ориентираните компании, посочва той. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 4 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 4 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 6 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 7 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 7 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 8 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 8 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 8 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 9 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 9 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 10 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 10 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 10 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 10 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 11 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 11 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок