0

Георги Първанов:

Уважаеми дами и господа,

Бих искал с няколко думи да очертая резултатите от току-що приключилия разговор с президента на САЩ г-н Джордж Буш.

Трябва да кажа, че неговата визита е знакова и тя е още едно силно доказателство за това, че отношенията между нашите две страни са най-добри за целия период, повече от век, от времето на тяхното установяване.

Радвам се, че днес имахме възможността да направим равносметка на онова, което се случи във времето след предишната ни среща през октомври 2005 г. във Вашингтон. Тази равносметка е подчертано положителна.

САЩ и България продължават да са добри, сериозни партньори в рамките на НАТО, в рамките на мироопазващите мисии в различни точки на света. И този ангажимент е траен, той не се влияе от конюнктурата, от промените в политическото управление.

Второто, което прави впечатление е, че е налице нова динамика в развитието на икономическите ни отношения. Имаме нови или актуализирани договори, които стимулират бизнес контактите.

Имаме рязка тенденция на повишаването на стокообмена и на американските инвестиции в България. Имаме повишаващ се брой американски туристи в нашата страна.

Но ние смятаме, че това не е таванът, че има много по-голям потенциал и това предполага да потърсим решение в няколко посоки.

Първо, в представянето на по-пълния, реалния образ на моята страна в САЩ, една по-пълна бизнес информация. Надявам се, че новосъздаваната фондация "Америка за България" ще подпомогне тези усилия.

Второто, на което се надявам е, че ще имаме в недалечно бъдеще, в скоро време, позитивно решение за облекчаване на визовия режим. Ние оценяваме всичко онова, което лично президентът Буш прави, разговорите, които се водят между САЩ и ЕС.

От своя страна декларирам, че България ще направи всичко необходимо, за да изпълни своите ангажименти по сигурността, които са важен критерий за решаването на този въпрос.

Смятам, че е важно да положим усилия за обогатяването на структурата на стокообмена и на инвестициите.

Обосновах пред моя гост възможността за по-ефективно американско участие в крупните енергийни проекти в България и на Балканите, ангажименти по отношение на инфраструктурата, на отбранителната промишленост.

За България едно коопериране в тази сфера би било много сериозен стимул за развитието на цялостната ни икономика.

Вярвам, че ще имаме подкрепата на президента Буш и на САЩ в усилията ни да постигнем по-пълна и по-бърза модернизация на нашите въоръжени сили, за да продължим, както и досега, да изпълняваме ефективно своите съюзнически ангажименти.

На следващо място бих искал да благодаря на президента Буш за подкрепата, която винаги сме имали, на усилията на България за постигането на справедливо решение за осъдените ни сънародници в Либия, за тяхното освобождаване. И се радвам да чуя отново потвърждаване на тази подкрепа.

В същото време ние обстойно говорихме за възможностите на двете страни в рамките на взаимодействието и с ЕС да подпомогнем усилията за лечението на заразените със СПИН либийски деца като един траен, дългосрочен ангажимент чрез участие в Международния фонд, който има за цел да организира този процес.

Обърнах внимание на президента Буш, че България, в това число и в медийното пространство, има очаквания за по-отчетлив ангажимент на големите бизнес компании към тази идея.

Коментирахме, разбира се, и широк кръг международни въпроси, свързани със ситуацията на Балканите, със стремежа ни да играем стабилизираща роля. Ролята на един от факторите за сигурност в региона, разбира се, коментирайки конкретно и някои от въпросите, които са в дневния ред на двете страни, на НАТО и ЕС.

Благодаря.

Джордж Буш:

Г-н президент Първанов, много Ви благодаря. Аз го наричам Георги и той ме нарича Джордж.

Много ми е приятно, че съм тук, във вашата прекрасна страна.

Ние сме съюзници, споделяме общи ценности и вярваме в свободата.

Аз дълбоко оценявам напредъка, отбелязан от вашата страна към едно свободно общество. Благодаря Ви за това, че сте наш съюзник и че помагате на другите да осъзнаят ценността и значението на свободата.

Ние приемаме нашите отговорности да защитаваме свободата срещу екстремистите и терористите. Благодаря на българския народ за това, че разбира за какво става въпрос, за истинските предизвикателства на XXI век.

Проведохме прекрасна дискусия, както може да се очаква между приятели. Аз съм впечатлен от прехода, който България осъществи към пазарна икономика.

Успехът се определя от резултатите, резултатите се определят от привличането на капитал. Знаем, че в момента редица фирми оценяват положението в България и го намират за добро.

Това се дължи на справедливото данъчно облагане и на прозрачността. Когато някой инвестира в дадена страна, той очаква добра възвръщаемост и очаква държавата да не се намесва, а по-скоро да подпомага капиталовия поток.

Когато Вашият президент говори за привличане на инвестиции, той говори за необходимите реформи, а аз имам предвид необходимите реформи, които са нужни за изкореняване на корупцията и затова българското правителство да процедира по прозрачен начин. Вашият президент е отдаден на тази кауза.

Говорихме и за програмата за разнообразяване на енергийните източници за България. Америка също е изправена пред този проблем.

Ние прекалено много сме зависими от чуждестранни източници на енергия, така че споделяме обща цел относно разнообразяването на енергийните доставки.

Ние в момента заделяме огромни средства за нови технологии, които ще ни дадат възможност за разнообразяване на енергийните доставки и същевременно за опазване на околната среда. Аз очаквам възможността след като тези технологии се развият, да ги развием и в други страни.

Дълбоко оценявам също реформите, които вие извършихте, и затова е вашият прием в ЕС. Естествено, ние сме заедно в НАТО. Това са големи постижения за вашата страна и българският народ следва да се гордее от тези постижения.

Обсъдихме Ирак. Благодаря на президента, благодаря и на българския народ за подкрепата на тези хора в Ирак, които желаят да живеят в свободно общество.

Борбата е трудна в Ирак. Знам, че български семейства пострадаха. От името на нашата страна аз изразявам нашите съболезнования и нашите молитви за пострадалите.

Благодаря ви за вашия ангажимент в Афганистан. Дълбоко оценявам вашето желание да извършите тази трудна работа, необходима за това младите демокрации да оцелеят, особено такива, които са изправени пред предизвикателствата на хората, които използват идеологията за постигане на целите си. Дълбоко оценявам вашата ангажираност към бъдещия мир, за бъдещите поколения.

Благодаря Ви и за съветите, които ми дадохте по въпроса за Косово. Говорихме доста по този въпрос. Времето е сега, за да процедираме с плана "Ахтисаари".

Америка смята, че Косово следва да бъде независимо. Аз помолих за съвет президента. Той каза едно нещо, с което аз съм съгласен.

Той каза, че независимостта на Косово е едно, обаче също трябва да се изясни на Сърбия, че пред нея има ясна перспектива - членство в НАТО, в ЕС и по-добри връзки със САЩ.

Разговаряхме и за българските медицински сестри. Това не е първият подобен разговор, който е проведен с президента. Той е дълбоко загрижен за съдбата на сестрите.

Разговаряхме лично в Белия дом, по телефона, днес също. Той подчерта своята дълбока загриженост за сестрите и техните семейства. Дълбоко оценявам Вашето съчувствие, г-н президент.

Силно подкрепяме освобождаването на българските медицински сестри в Либия. Това е становището на САЩ.

Те следва да бъдат освободени, трябва да им се позволи да се завърнат при семействата си. Ще продължим да изясняваме с Либия, че за нас е голям приоритет освобождаването на медицинските сестри в Либия.

Също така дълбоко съчувстваме на болните от СПИН деца. Заедно с ЕС САЩ допринасят в един фонд за подпомагане на либийските деца и техните семейства. Надявам се този проблем да бъде разрешен бързо.

Разговаряхме и за визовата реформа. Аз споделих с президента, че това, което съм заявявал в миналото, споделям и сега - именно, че се нуждаем от реформа във визовата система.

Системата в момента е част от миналото, остаряла е, може да бъде реформирана, за да работи по-добре за гражданите на тази страна и работя съвместно с Конгреса, за да прокараме тези реформи.

Знаете, в нашата страна се води емиграционен дебат в момента. Надявам се моята страна да разбере, че е в наш интерес да се отнасяме към хората с уважение и справедливост.

Аз казах на президента, че ще продължа да работя съвместно с нашия Конгрес, за да разреша този проблем по удовлетворителен начин. Аз наистина съм ангажиран с този въпрос.

Благодаря за това, че ме прие, Джордж. Прекрасна визита.

Сега да отговорим на въпросите.

Георги Милков, вестник "24 часа": Г-н Буш, вече сте изразявал подкрепата си за освобождаването на нашите медицински сестри. Благодарни сме Ви за това, въпреки че нашите сънароднички все още са в затвора, абсолютно невинни, както знаете.

Затова бих Ви попитал като част от общите усилия за разрешаването на тази драма, която продължи вече повече от осем години, бихте ли се ангажирали да лобирате пред американския Конгрес и да направите така, че част от средствата, които се отпускат по петгодишната ви програма за борба със СПИН, да отидат за лечението на 400-те либийски деца, заразени с вируса?

И г-н Първанов, ще се радвам да чуя и Вашето мнение за темата Либия и най-вече как ще коментирате идеята на българските журналисти, които отразяват процеса в Триполи, да изпратят писмо до стоте най-влиятелни представители на икономиката и бизнеса в сп. "Форбс" с апел да се съберат средства за построяването на регионален център за борба със спин в Бенгази? Благодаря Ви.

Джордж Буш:

Има фонд, в който ние внасяме средства. Не смятам, че трябва да бъде загриженост източникът на средствата. Искам да подчертая, че е важно, че ние сме поели ангажимент, както и ЕС, да внасяме средства в него.

Същевременно излизаме с ясно послание пред либийците, че желаем заедно с вашето правителство освобождаването на сестрите. Това е въпрос, който ни вълнува.

Трябва обаче като част от стратегията да се предвиди някаква компенсация за либийските деца и техните семейства.

Георги Първанов:

Уважаеми госпожи и господа, мнозина от вас знаят, че съм бил в Либия, бил съм в болницата в Бенгази.

Говорил съм с родителите, със заразените деца и си давам сметка колко голяма е тяхната драма, колко много трябва да се направи, да се инвестира в тази болница, за да се облекчат мъките на децата и на техните фамилии.

И това е български, това е европейски, това е ангажимент на цялата демократична световна общност. Във всеки случай България - а вярвам, че и нашите приятели от САЩ и ЕС, - гледат на този си ангажимент не като въпрос на деня, не като опит да постигнем освобождаването на сестрите, след което да приключим.

За нас - и се радвам, че това беше и смисълът на разговора ни с Джордж, - това е дългосрочен ангажимент. Ангажимент по отношение и на пострадалите в Бенгази, и на всички онези, които страдат не само в Либия, но в цяла Африка.

Нека да си припомним решението на Г-8 преди броени дни. 60 млрд. долара бяха отпуснати именно за целите на тази кампания, на тази политика на световната демократична общност.

Аз самият преди шест месеца в Европарламента в едно свое обръщение апелирах към големите бизнес играчи в световен мащаб да бъдат по-трайно ангажирани към този международен фонд.

И в този смисъл се присъединявам, подкрепям, приветствам апела, който направиха и българските медии и вярвам, че той ще бъде чут. Защото знаете, че когато медиите говорят, има по-голяма чуваемост, отколкото когато го правят политиците.

Йоана Левиева, БНТ: Към двамата президенти. Очевидно е, че отношенията между нашите две страни в политически план са на много добро ниво.

Как обаче можем да постигнем същото отношение и на сигурността, в контекста на противоракетния щит, на нашите общи военни бази и какъв е начинът да постигнем същото и по отношение на икономиката и инвестициите?
Благодаря Ви.

Джордж Буш:

Ще започна с противоракетната отбрана. Предложеният противоракетен щит е насочен към ракети с далечен обсег на действие. Ракети, които биха преминали над територията на България.

Има защитни и противоракетни системи, които противодействат на ракети със среден обсег. Понеже България не е част от този щит с голям обсег, не означава, че тя няма да бъде част от този щит със среден обсег.

Знам, че този въпрос буди загриженост в Европа, поради повдигнати възражения от Русия. Аз проведох среща с президента Путин в Германия в рамките на Г-8 и му обясних това, което казвам и публично - че този щит е насочен към престъпни режими, които биха взели за заложници свободни страни.

Той не е насочен срещу Русия. Разговарях много с Владимир Путин за нашите отношения и му казах, че аз просто не гледам на Русия като на враг.

Русия е страна, с която можем и трябва да имаме добри отношения, които ще ни позволят да отстраняваме общите проблеми като Ирак, разпространяването на оръжията за масово унищожаване.

И той излезе с едно интересно предложение - да изградим общ радар в Азербайджан, за да адресираме тези потенциални заплахи.

Аз казах - интересна идея, не съм експерт обаче, не знам дали това може да се осъществи в технологичен план. Ще изпратя наши експерти да анализират Вашето предложение, а Вие също изпратете Вашите експерти, които да анализират моето предложение.

Затова се съгласихме да създадем експертни групи от различните ведомства, които да обсъдят как да адресираме заплахите на XXI век.

Надявам се, че това ще обясни поне част от риториката, която тук видяхте от Г-8: че има един процент, в рамките на който може да сътрудничим, да обменяме информация по прозрачен начин.

Нещо, което аз смятам, че е ползотворно и ще помогне на руснаците да осъзнаят ползата от тези срещи, да осъзнаят нашите истински намерения и надяваме се да създадем едни системи, които биха защитили всички ни.

Георги Първанов:

Първо бих искал да кажа, че ние приветстваме стратегическия диалог, а той беше характеризиран като такъв от двамата лидери - президентите Буш и Путин, който беше започнат в рамките на срещата на Г-8.

Ние, българите, бихме приели всяко едно решение, което дава повече гаранции за сигурност, за неделимост на сигурността на евроатлантическото пространство. Решение, което е постигнато в диалог и прозрачност и което не е насочено срещу трета страна, в това число и срещу Русия.

Ще си позволя да перифразирам нещо, което е прозвучало в Прага, ако е вярна информацията ми, президентът Буш ще ме коригира, ако не съм точен.

Българите не приемат да избират между приятелството си със САЩ и приятелството си с Русия. Българите могат да поддържат приятелски отношения и с едната, и с другата страна.

Такаq както съм приятел с Джордж и с Владимир, така и ние бихме могли да поддържаме в рамките на нашата евроатлантическа ориентация, без да губим стратегическите си приоритети, добри отношения с всички онези, които искат това да бъде така.

Това означава, че трябва да търсим решения и в икономическата сфера, в енергийната сфера, които са продиктувани от тези критерии. Затова България поддържа активни отношения с Русия, когато става дума за крупните инфраструктурни проекти, енергийните проекти.

Но аз самият днес предложих на президента Буш един по-отчетлив, по-категоричен, по-настойчив ангажимент на американските фирми към енергийните проекти.

Например "Шеврон" по отношение на Бургас - Александруполис или по отношение на "АМБО", да не ги изброявам всичките. Това е инвестиция в мира и сигурността на региона.

Това е геостратегически принос. И говоря тук и като български президент, но и като гражданин на Балканите, на един регион, с чиято съдба съм ангажиран.

Благодаря.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 12 минути

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Свят Преди 1 час

76-годишен мъж също е бил ранен

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 3 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 3 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 4 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 4 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 4 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 5 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 5 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 5 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 6 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 6 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 6 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 6 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 7 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Свят Преди 7 часа

Бившият модел беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г.