0

"Къде води новата линия "Костов", пита в. "24 часа" и търси мнението на десни лидери за идеята на Костов за голяма дясна коалиция около определени цели, обсъждана на националното събрание на ДСБ на 29 ноември.

Лидер на ССД Стефан Софиянски казва: "Радвам се, че ДСБ узряха за тази формула. Разчитаме, че ще бъдат добри партньори, защото това, което е постигнато в България, е благодарение на десните."

Николай Свинаров, БНД: "Тезата, която ДСБ затвърди чрез лидера си, е изключително положителна. Не го приемам като инициатива на ДСБ, а като промяна на политиката на партията."

Социологът Андрей Райчев прави връзка с изборите в СДС. "Чисто и просто платформата на кандидатите, които Костов предпочита, са за обединение на сините. Има кандидати, при чиято победа той може да постигне обединение вдясно по изгоден за ДСБ начин."

Според политолога Евгений Дайнов обединение на дясната опозиция е добра идея, ако се постигне обща дясна група в този парламент в близките седмици.

"ДСБ можели да влязат и сами в парламента", пише в. "Труд". "ДСБ имат сили да влязат в следващия парламент, но не това е целта, а широка дясна коалиция, която да е гарант за реформаторското проевропейско управление". Това каза в изявление лидерът на тъмносините Иван Костов.

Той не изключи никоя дясна партия от обединението. Костов очаквал и Бойко Борисов да се откаже от думите си, че възродителният процес бил добър като цел и лош като методи.

В. "Труд" представя трима от кандидатите за лидер на СДС.

"ГЕРБ е наш естествен партньор", заявява Румен Христов. И призовава: "Нека първо изнесем битката за лидер на партията, без значение кой ще спечели, да се консолидираме и тогава да седнем да мислим какво ще правим на изборите. Но ако сега пропуснем момента да стабилизираме десницата, управлението на България отива за 10-15 години в левицата, центъра, някакви популистки движения и партии."

"Седесари няма да търпят диктат на Костов", категоричен е Цоньо Ботев. Той предлага: "Първо трябва да се съберем заедно всички, които са произлезли от СДС. Ако има някакъв проблем за това, той е ДСБ. Или Костов. С другите десни мисля, че лесно ще се направи коалиция дори до края на януари и да се работи за изборите."

"Интелигенцията не трябва да оставя управлението", е препоръката на Александър Йорданов. Той също говори за обединение, но уточнява, че не мисли за кариерата на лидерите. А за онези умни, честни и достойни представители на десницата в България във всички десни партии.

"Царисти: Имаме 5,2% подкрепа", отбелязва в. "Труд". Царската партия се ползва с 5,2% подкрепа и може да разчита на около 160 хил. гласа при избирателна активност от 50% на парламентарния вот догодина. Това показало вътрешнопартийно допитване до избирателите, представено на регионална сбирка на НДСВ.

На форума било отчетено, че има преливане на членове от НДСВ към ГЕРБ, но не било притеснително.

"Редовните избори може да не решат проблема с властта", коментира в. "Сега". Посочва се, че най-вероятно в следващия парламент ще има четири партии и нито една от тях няма да има мнозинство.

Сигурно е, че БСП и ДПС няма да съберат 121 мандата - те и сега ги нямат.

Не е изключено ГЕРБ и "Атака" заедно да имат мнозинство, но управленско сътрудничество между тях едва ли би хвърлило във възторг Европа.

Все пак Бойко Борисов е в най-изгодна позиция. Ако след вота през юни той предпочете нови избори, вместо коалиция с БСП, това определено ще му донесе дивиденти. Защото ще е първият случай от 20 години насам, когато един политик е изпълнил това, което е обещал предизборно - че коалиция с БСП няма да прави.

"Следващият кабинет може да бъде принуден да вдига ДДС", за да може държавата да изпълнява ангажиментите си при положение, че кризата се задълбочи, предупреждава от страниците на в. "Сега" Мария Капон.

Като лидер на Единната народна партия тя формулира три антикризисни мерки. Консолидиране на усилията на банковата система чрез създаване на кредитен пул за междубанково краткосрочно кредитиране.

Подкрепа на предприемачите, като се осигурят кредитиране на малките и средните предприятия и стимулиране на инвестициите в производството. Подкрепа на заетостта чрез образование и създаване на нови работни места.

"Няма да експериментираме с намаляване на ДДС", заявява в интервю за в. "Дневник" Румен Овчаров, председател на парламентарната бюджетна комисия.

Той отбелязва, че в момента се работи новата макрорамка на бюджет 2009, преизчисляват се приходната и разходната част, тъй като се очаква България да бъде сериозно засегната от икономическата и финансовата криза.

"Не мисля, че ще експериментираме с намаляване на ДДС, а останалите данъци са толкова ниски, че просто няма накъде да ги свиваме. Освен това подобно предложение не се подкрепя в много от европейските държави", пояснява Овчаров. Според него еврофондовете и ограничаването на сивата икономика са двете резерви срещу кризата.

"Бизнес и синдикати се разминават за кризата", показва проверка на в. "Сега".

Работодателите и синдикатите са поканени от премиера Сергей Станишев и министрите му да обсадят кризата, но позициите им са разнопосочни и дори противоречиви.

Работодателите нямат единно мнение по въпроса как трябва да постъпи държавата с хората, които ще бъдат съкратени, и с тези, които се връщат от чужбина заради кризата.

БТПП предлага създаване на агенция за сметка на държавния бюджет. От нея се очаква да плаща минимални заплати на квалифицирани работници.

От БСК обаче искат освободената работна ръка да бъде приютена в търговско дружество и там висококвалифицираните да обучават останалите, като всички получават заплата. КНСБ ще поставят акцента върху това да се доразвият само мерките, които стимулират вътрешното търсене.

"Основната лихва най-висока от 11 г.", отчита в. "24 часа". Основният лихвен процент продължава да се покачва и достигна 11-годишен рекорд.

За декември той е 5,77%, съобщи БНБ. Това е с 0,05% повече спрямо миналия месец и с близо 1 на сто повече спрямо началото на годината.

Тенденцията за нарастването му е особено засилена от края на 2007 г., когато започнаха да се усещат първите сигнали на финансовата криза.

"Разтоварват София от балите боклук догодина", пише в. "Труд". Софийските бали с боклук ще бъдат напълно обезвредени до края на 2009 г., обяви вчера заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Това ще бъде заявено в писмо до Еврокомисията в отговор на предупреждението, че срещу България може да започне наказателна процедура заради пропуски в управлението на отпадъците.

Чавдар Георгиев бе категоричен, че страната ни няма да допусне налагане на санкции.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 1 час

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция

Свят Преди 2 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 3 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

"Мислеше приятелката ми за обяд": Мечка нападна жена заради селфи

Свят Преди 3 часа

Повече за мечешкото нападение четете в следващите редове

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

Кои вируси ни разболяват тази пролет и как да се предпазим

България Преди 4 часа

В момента в страната се наблюдава значително увеличение на случаите на коклюш

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 4 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 5 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 6 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 6 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

<p>Имен ден днес празнуват хората с хубавите имена...</p>

Празнуваме Цветница! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

В този ден честваме тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим няколко дни преди страданията и кръстната Му смърт

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 6 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 6 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 6 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 6 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 7 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват